Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
2. december 2020
26
5631

Byt I O, Bratislava

Kváder versus kruh.
Byt I O, Bratislava
Autori: Ing. arch. Alan PrekopNávrh: 2018 - 2018Realizácia: 2018 - 2018Adresa: Budovateľská , Bratislava, SlovenskoPublikované: 10. december 2020

Byt sa nachádza v jednom zo šesťpodlažných domov, ktoré vymedzujú najstaršiu sídliskovú časť v Bratislave. Zóna 500 bytov, budovaná v povojnových päťdesiatych rokoch, si aj napriek intenzívnemu rozvoju lokality Nivy  zachovala svoju pôvodnú identitu.

Jej súčasťou bol trojizbový preplávajúci byt na piatom poschodí, ktorého prestavbu pre mladú rodinu navrhol architekt Alan Prekop. Podobne ako pri jeho predchádzajúcej realizácii výrazne otvoril dennú zónu bytu a presvetlil interiér z oboch strán. Malý trojizbový byt sa zmenil na priestranný dvojizbák. 

Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci

Koncept interiéru do značnej miery ovplyvnila výhodná orientácia bytu v smere východ/západ. Malá a uzavretá denná zóna pôvodného bytu, orientovaná priamo do vstupnej haly, postrádala priame osvetlenie. 

Pôdorys - pôvodný stavv
Pôdorys - pôvodný stavvAutor: Alan Prekop

Cieľom rekonštrukcie bolo zbaviť byt zbytočných priečok a čo najviac otvoriť dispozíciu. Alan Prekopal pôvodnú dispozíciu, zachoval len nosné časti a pre byt ikonický prehľad z kuchyne do obývacej izby.

Pôdorys - nový stav
Pôdorys - nový stavAutor: Alan Prekop

Dispozícia je natoľko otvorená, že jednotlivé časti/izby nedefinujú priečky, ale priestor/materiály.

Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci

Nosný stĺp v centre dispozície prepája odhalený betónový prievlak a stenu s výrazným kruhovým otvorom. 

Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci

Denná a nočná časť sú vzájomne prepojené. Jediným deliacim prvkom je drevená konštrukcia s transparentnou výplňou, ktorá nahradila pôvodnú murovanú stenu s jednokrídlovými dverami. V privátnom režime sa dá spálňa jednoducho opticky oddeliť, v otvorenom stave naopak vynikne rozmer otvoreného, kontinuálneho priestoru.  

Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci

Pri výbere materiálov dostal prednosť kov. Hlavné slovo má nerez z ktorej je vyrobený kuchynský bar a parapety.

Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci

Nerezový plech tiež akcentuje lem kruhového priehľadu.

Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci

Steny kúpeľne a WC, na pôvodnom mieste, sú obložené pozinkovaným plechom. Obklad elegantne integruje dvere hygienického jadra. Hygiena pôsobí ako kompaktný blok, vložený do priestoru. Podobne ako stĺp a kruh.

Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci

Veľká časť materiálov bola “zrecyklovaná”. Použité, či nadbytočné prvky z iných projektov boli nanovo ošetrené a použité. Najviditelnejšie to je na stene obývačky, netradične obloženej maloformátovými keramickými šablónami. Obklad štrukturuje takmer šesťmetrovú priečku. 

Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci

Pod obkladom je umiestnená polička z nevyužitých betónových tvárnic a modrého skla.

Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci

V byte sa nenachádza žiadny vstavaný nábytok, čo umocňuje pocit z otvoreného priestoru.

Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci

Priechodný šatník, vytvára predpolie a nástup do spálne.

Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci

Interiér sa skladá z množstva malých detailov, ktoré zapadajú do celku.

Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci

Kombinácia západného svetla, ktoré dopadá na štrukturovaný plechový obklad, alebo kruhový priehľad vytvára každodenný vizuálny zážitok.

Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci

Byt I O nedávno zvíťazil v kategórii privátny interiér v rámci INSAID AWARDS 2020 

Podklady: Alan Prekop
Fotografie: Nora a Jakub Čaprnkovci

Poloha diela

Ing. arch. Alan Prekop
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím