Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

PREFA Slovensko s. r. o.

Ladislava Dérera 2749/2
Bratislava - mestská časť Nové Mesto

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
11. júl 2022
0
1996

Kaviareň Grão, Bratislava

Zrnko alternatívnej kultúry medzi Redutou a Modrým kostolíkom.
Kaviareň Grão, Bratislava
Autori: Ing. arch. Alan PrekopNávrh: 2021 - 2021Realizácia: 2021 - 2022Adresa: Jesenského 194/12, Bratislava, SlovenskoPublikované: 18. júl 2022

Obmedzený budget, neformálny prístup, hra s rôznymi svetelnými atmosférami... Aktuálna realizácia Alana Prekopa neostala bez povšimnutia ani v aktuálnom ročníku CE ZA AR, kde sa dostala do výberu 24 nominovaných diel.

Porota ocenila autorský prístup ako "návod na aktiváciu klasického mestského partra v Bratislave, ktorý je decimovaný lavínou veľkých obchodných centier". Prestavba Interiéru komunitného baru s rozpočtom 10 tisíc eur si podľa slov poroty "môže dovoliť ľahkosť, odvahu a experiment, čo sú dnes vzácne hodnoty v architektúre aj podnikaní a v tomto malom priestore sú jasne prítomné".

Foto: Sarah Weiss

Dielo bližšie  predstaví sprievodné slovo, ktoré pre nás pripravil Alan Prekop:

Konceptom návrhu bol od začiatku anglický výraz "HUE". Ten sa prevtelil do hlavného 16 metrov dlhého osvetlenia kaviarne, ktoré mení farby a každým momentom dodáva interiéru iný ráz a atmosféru. Interiér je očistený od zbytočných nánosov pôvodných užívateľov. Priestor odhalený do svojej pôvodnej nahoty sa stáva veľmi surovým. Na túto surovosť nadväzujú bar a sedenie, ktoré sú zhotovené z obyčajných stavebných materiálov a následne opracované do diskontinuálneho a dekonštruktívneho tvaru, ktorý reflektuje schránku interiéru. Sekundárne priestory sklad a sanita sú zhotovené nezarovnanými priečkami, pokrytými reflexnou termofóliou. Svojou štruktúrou a excentrickosťou dotváraju koncept kaviarne "HUE". 

Foto: Sarah Weiss
Foto: Sarah Weiss
Foto: Sarah Weiss
Foto: Sarah Weiss
Foto: Sarah Weiss
Foto: Sarah Weiss
Foto: Sarah Weiss

Piggo /klient/ ma úplne dostal na prvom stretnutí so svojou víziou a myšlienkou vytvoriť mini kaviareň pre alternatívnu komunitu ľudí ktorými je obklopený - tanečníci, DJi, hudobníci, ľudia z oblasti kultúry a umenia… Zároveň ma oslovil aj challenge spraviť niečo za mini budget... Pôvodný názov kaviarne mal byť HUE, z čoho vychádza aj celý koncept priestoru… Nakoniec sa kaviareň nevolá HUE a navštevuje ju iba alternatívna komunita. Priestor si tu našli všetci, ale budget sme dodržali! 

Hue je vo voľnom preklade spektrum / spektrum farieb a to sme sa snažili vniesť aj do interiéru.

Priestor bol vyčerpaný nánosmi po predošlých majiteľoch a užívateľoch. Preto sme sa rozhodli zbaviť týchto vrstiev a vyčistiť ho až na kostru. To sa ukázalo ako správne rozhodnutie, keďže nad nami je pekný rebrový strop z betónu a na podlahe zachované terrazzo... 

Tieto materiály spolu s oškrabanou omietkou vytvorili neutrálnu škrupinu / obal do ktorého sme vložili nosný prvok interiéru a celého konceptu - svietidlo. 

Svietidlo bolo od začiatku nosnou ideou. Ako ho však skonštruovať? S tým nám pomohli chalani z cntrl_space ktorí vymysleli ako to bude celé fungovať. O realizáciu sa postaralo české Studio TANGLE. Svietidlo - had má 16 metrov a je naprogramované tak, že dokáže meniť farebné spektrum, respektíve atmosféru celej kaviarne. 

Bar a sedenie boli navrhnuté v zmysle dodržať neforemný a neformálny feeling celého interiéru. Preto majú nepravidelný organický tvar, snažia sa zapadnúť do škrupiny / celého interiéru ako puzzle.

Posledným vloženým prvkom je zázemie a sanita. Túto časť sme sa rozhodli materiálovo odlíšiť, keďže zároveň plní aj inú funkciu. Je obalená termofóliou, ktorá sa používa na vzduchotechnické potrubie. Mňa zaujala hlavne metalickosť a reflexnosť materiálu. Dokáže odrážať svetelný tok a pomáha tak dotvoriť celý koncept HUE, nehovoriac o samotnom vnútri toaliet…

Foto: Sarah Weiss
Foto: Sarah Weiss
Foto: Sarah Weiss
Foto: Sarah Weiss
Foto: Sarah Weiss
Foto: Sarah Weiss

Podklad: Alan Prekop
Foto:  Sarah Weiss

Poloha diela

Ing. arch. Alan Prekop
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím