Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
25. apríl 2023
5
3246

Interiér Záhir Promenáda, Nitra

Obmedzený budget, neformálny prístup architektov, surové povrchy ako finálna vrstva... 
Interiér Záhir Promenáda, Nitra
Ateliér: GRUP architectsAutori: Ing. arch. Balázs Füzék, Ing. arch. Eduard Jančík, Ing. arch. František DubaSpolupráca: Bc. Jakub Martiška, Ing. arch. Katalin MagaPodlažná plocha: 88 m2 (1. NP) + 60m2 (medziposchodie)Návrh: 2022 - 2022Realizácia: 2022 - 2022Adresa: Napervillská 9, Nitra, SlovenskoPublikované: 26. apríl 2023

Interiér kaviarne z dielne Grup architects vznikol v priestoroch nového nákupného centra pri nábreží rieky Nitra. Do priestoru, definovaného surovým stavebným rámcom, vkladajú architekti výrazné solitéry. Tie spolu so scénickým osvetlením formujú zapamätateľnú identitu podniku. 

Foto: Nora a Jakub Čaprnka

Realizáciu bližšie predstaví sprievodný text Kornélie Lincéniovej:

Majiteľom podniku je Ľuboš Rácz, ktorý už pred rokmi obohatil slovenskú barmanskú scénu otvorením nitrianskeho baru Záhir. Na jeho kvality nadväzuje aj nový podnik s rovnakým názvom, ktorý vznikol v blízkosti nábrežia rieky Nitra - v parteri obchodného centra Promenada.

Samotný priestor / holostavba mal výrazný industriálny charakter, ktorý zachoval aj návrh a následná realizácia. Obmedzujúcim faktorom bol rozpočet, preto bolo nutné k celému návrhu pristupovať naozaj citlivo aj po ekonomickej stránke. Cieľom bolo vytvoriť jednoduchý a funkčný interiér bez množstva rušivých elementov, no zároveň podporiť a vyzdvihnúť atmosféru miesta a odkaz na pôvodný Záhir. Proces formovania návrhu prebiehal hladko, keďže majiteľ bol od začiatku celému konceptu naklonený.

Riešenie interiéru zachováva v pohľade povrchy betónových stien aj strop s odhalenou vzduchotechnikou. Medzi nové prvky patrí schodisko a "medziposchodie" vložené do otvoreného priestoru. Nachádza sa tu hygienické zázemie, ktoré pôvodne chýbalo. Povrch murovaného barového pultu tvorí lepený štvormilimetrový nerezový plech.

Zámerom bolo vytvoriť čo najkoncentrovanejší  priestor. Z tohto dôvodu dominuje centrálnej ploche veľký komunitný stôl s lavicami z dubovej dyhy, ktorý zároveň pôsobí ako materiálový kontrast k strohým betónovým stenám a jednoduchej liatej živicovej podlahe. Výrazným prvkom na stene oproti vchodu sú veľké čierne hodiny, ktoré ukazujú čas 5 hodín (cocktailtime). Sú odkazom na legendárny Záhir, ktorí miestni veľmi dobre poznajú. Hodiny, vyrobené zo sadrokartónu, plnia spolu so závesmi aj akustickú funkciu.

Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Pôdorys: 1. NP
Pôdorys: 1. NPAutor: Grup architects
Pôdorys: 2. NP
Pôdorys: 2. NPAutor: Grup architects
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka

Autor: GRUP architects
Fotografie: Nora a Jakub Čaprnka

Poloha diela

Ing. arch. Balázs Füzék
Ing. arch. Eduard Jančík
Ing. arch. František Duba
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím