Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
29. apríl 2022
4
1431

Vajnorská 21, Bratislava

Konverzia administratívnej budovy na polyfunkčný objekt.
Vajnorská 21, Bratislava
Autori: Ing. arch. Kalin Cakov, Ing. arch. Metodiy Monev, Ing. arch Ján ObušekSpolupráca: Ing. Tomáš Fojtík, Ing. arch. Michal Kyselica, Ing. arch. Mário Chovan, Ing. arch. Diana MichnováPlocha pozemku: 4 564 m2Zastavaná plocha: 2 284 m2Podlažná plocha: 6 878 m2 Návrh: 2016 - 2018Realizácia: 2019 - 2021Adresa: Vajnorská 21, Bratislava, SlovenskoPublikované: 4. máj 2022

Nebúrať, radšej recyklovať... 

Polyfunkčný objekt na Vajnorskej ulici, blízko Tehelného pola, vznikol rozsiahlou prestavbou a dostavbou administratívnej budovy z 80. rokov.

Z pôvodnej stavby ostala zachovaná iba nosná konštrukcia. O využití základu staršej budovy rozhodla požiadavka bratislavskej časti Nové Mesto na zachovanie prevádzky strediska kultúry na prízemí objektu. Projekt ateliéru cakov+partners, ktorý si vybral investor vo vyzvanej architektonickej súťaži, ukazuje, že aj pri konverzii je možné dosiahnuť kvalitu porovnateľnú s novostavbou. Plusom realizácie je dôraz na riešenie priľahlého verejného priestoru. Nová figúra domu rešpektuje urbanistické väzby v území, aj po rozšírení zapadá do prostredia a nenarúša jeho pôvodný charakter. Prístavby a nadstavba zohľadňujú pôvodnú modulovú sieť, staré a nové časti zjednocuje výrazný raster fasády.  

Foto: Tomáš Manina

Polyfunkcia v blízkosti Tehelného pola

Dostavby a nadstavba, ktoré rešpektujú pôvodnú modulovú osnovu, rozširujú priestor pre novú funkčnú náplň. Objekt, ktorý sa podľa zadania investora zmenil na moderný polyfunkčný dom, zachováva dlhoročnú prevádzku kultúrneho strediska. Retail na prízemí a administratívu na poschodí rozširuje bývanie na zvyšných podlažiach. Pre zrekonštruovaný objekt, uzavretý z ulíc Česká, Robotnícka a Osadná, je charakteristický výrazný raster transparentných častí fasády.  

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina

V pôvodnom module

Nároky na nové funkcie domu si vyžiadali radikálnejší prístup k zadaniu. Z pôvodnej budovy zostal iba statický nosný systém - montovaný železobetónový skelet. Pôvodné pásové okná nahradili francúzske okná v kombinácii s loggiami. Rozmerné plochy zasklenia presvetľujú byty s nadštandardnou svetlou výškou 2,9 m. Zároveň tvoria dôležitú súčasť “odľahčeného” vizuálu fasád.

Pôvodný stav
Pôvodný stavFoto: cakov + partners
Foto: Tomáš Manina
Situácia
SituáciaAutor: cakov + partners
Koncept - schémy
Koncept - schémyAutor: cakov + partners

Dispozícia a prevádzka

Presklené fasády, s pekárňou a kaviarňou na prízemí, sú v priamom kontakte s námestím pred budovou. Kancelárske priestory s celkovou výmerou 1100 m2 situovali architekti o poschodie vyššie. Retail a administratíva sú materiálovo a hmotovo oddelené od bývania. 

Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: cakov + partners

Vyššie podlažia vyhradili architekti pre bývanie s nadštandardnou svetlou výškou.

Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPAutor: cakov + partners
Pôdorys 5. - 6. NP
Pôdorys 5. - 6. NPAutor: cakov + partners

V 7. a 8. nadzemnom podlaží navrhli architekti mezonetové byty, využívajúce obe výškové úrovne.

Pôdorys 7. MP
Pôdorys 7. MPAutor: cakov + partners
Pôdorys 8. NP
Pôdorys 8. NPAutor: cakov + partners
Pozdĺžny rez
Pozdĺžny rezAutor: cakov + partners
Pôvodný stav
Pôvodný stavAutor: cakov + partners
Vizualizácia
VizualizáciaAutor: cakov + partners
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina

Okolie

Okrem samotného objektu prešli revitalizáciou aj priľahlé verejné priestory a vstup do strediska kultúry, ktorý dostal novú podobu. Pred budovou vzniklo nové námestie, z ktorého sa vstupuje do retailu, strediska kultúry, administratívy a bytovej časti domu. Pôvodný chodník nahradilo živé predpolie, v ktorom sa ľudia radi zdržiavajú.

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina

Umenie 

Umelecké diela Ašota Haasa vo vstupnej hale domu vítajú rezidentov a zároveň robia radosť okoloidúcim.

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina

Poloha diela

Ing. arch. Kalin Cakov
Ing. arch. Metodiy Monev
Ing. arch Ján Obušek
Ing. Tomáš Fojtík
Ing. arch. Michal Kyselica
Ing. arch. Diana Michnová
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím