Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
10. september 2019
0
1845

Byt Súťažná, Bratislava

Vstup na úrovni podesty, výstupné rameno schodiska ako súčasť využiteľnej plochy bytu...
Byt Súťažná, Bratislava
Autori: Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Matej HončPodlažná plocha: 67,2 m2Návrh: 2017 - 2018Realizácia: 2019 - 2019Adresa: Súťažná , Bratislava, SlovenskoPublikované: 15. september 2019

V lokalite Nivy vyrástla v päťdesiatych rokoch minulého storočia najstaršia sídlisková časť v Bratislave. Známych 500 bytov tvorí kolóniu, ktorá je charakteristická silnou identitou. Trojposchodové tehlové domy sa stali v povojnových rokoch (v čase intenzívneho sťahovania obyvateľstva do hlavného mesta) domovom najmä pre mladé rodiny. S postupom času sa pôvodne okrajová zóna dostala do centra záujmu, čo ešte zvýraznil aktuálny intenzívny rozvoj a výstavba len niekoľko stoviek metrov opodiaľ. Pozvoľná generačná výmena sa urýchlila, od prelomu milénií dochádza k zobytňovaniu podkroví. Pokojná lokalita s veľkoryso dimenzovaným verejným priestorom, je už dlhší čas atraktívnym miestom pre rovnakú skupinu ľudí ako kedysi...

Architekti z ateliéru Kilo Honč stvárnili rekonštrukciu dennej časti podkrovného bytu na Súťažnej ulici. “Efektívne využitie plochy, otvorenosť, nové úložné priestory. Byt musí fungovať pre veľkú päťčlennú rodinu,” popisuje Matej Honč, jeden z dvojice autorov, zadanie a východiská návrhu.

Nová podoba bytu rozvíja potenciál (ne)pôvodného podkrovného priestoru. Otvorená preplávajúca dispozícia, spolu s krytou terasou orientovanou do zeleného vnútrobloku, sú špecifikami, ktoré sa vymykajú bežnému štandardu bývania v širšom centre mesta. Zázemie je dôsledne integrované, ostáva iba “čistá” obytná plocha. “Funkčno-prevádzkové členenie priestoru určuje mobiliár, nie priečky. Ten celkový priestor definuje, rozdeľuje, no zároveň mu dodáva ucelený charakter. Obývačka, kuchyňa, jedáleň, herňa, čitáreň i hudobná miestnosť... Všetko tvorí jeden viacúčelový priestor - modifikovateľný a transparentný,” dopĺňa Honč.

Ťažiskom architektonického riešenia je prehľadné usporiadanie funkčných zón v dennej časti bytu. Jednoduché prvky a formy použité v interiéri sú dobrým základom, na ktorom sa v ďalšom pláne môže rozvíjať osobnosť používateľa. “Nie je to o štýle, ale o pohľade a prístupe.” Motto architektov sa uplatnilo aj v prezentovanom prípade. 

Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár

O realizácie sa s Matejom Hončom (MH) rozprával Jakub Moravčík (JM):

JM: Ako vyzeralo podkrovie pred rekonštrukciou?
MH: Podkrovie bolo plnohodnotne obývané celou rodinou už pomerne dlho pred rekonštrukciou. Dispozičné riešenie bytu však s pribúdajúcimi najmladšími členmi rodiny a väčšími nárokmi na úložné priestory prestalo byť vyhovujúce. Po materiálovej stránke začínal byť priestor tiež značne opotrebovaný. 

JM: V čom spočívali hlavné stavebné a dispozičné úpravy bytu?
MH: Stavebných úprav bolo hneď niekoľko. Zrušila sa technická miestnosť s kotlom, ktorá už neplnila svoju funkciu a nahradila ju vysoká kuchynská zostava, do ktorej sme integrovali aj nový kotol. Zrušil sa nepoužívaný komín s krbovou vložkou a priestor sa tak zväčšil do hĺbky o ďalších 60 cm. V predsieni sa posunuli stavebné otvory tak, aby vznikla nová nika na úložné priestory a v neposlednom rade sa odstránil sadrokartónový podhľad. Otvorili sme priestor a ukázali sme konštrukciu krovu. 

Nosným dispozičným prvkom je nové usporiadanie kuchyne, ktoré je aktívne prepojené s obývačkou prostredníctvom obojsmerne riešenej modulárnej sofy. Keďže v päťčlennej rodine sa pomerne dosť varí, je to naozaj ústredný komunikačný priestor pre všetkých členov. 

Momentálne pracujeme na návrhu nočnej časti, ktorá sa pravdepodobne bude rekonštruovať v priebehu budúceho leta.

JM: Vstup na úrovni podesty, výstupné rameno ako súčasť využiteľnej plochy bytu. Zádverie, otvorené do priestoru schodiska. Ako toto riešenie v praxi funguje?
MH: V návrhu sme do priestoru schodiskovej medzipodesty vo vnútri bytu pridali nové výhrevné teleso a tiež sme navrhli nové osvetlenie, takže teraz je to príjemný moment. Dáva to bytu určitú hĺbku. V bytovom dome sa nenachádza výťah, takže možnosť mať posledné schodiskové rameno ako interiér bytu nám v tomto prípade príde ako pridaná hodnota. Vznikli nové úložné a odkladacie priestory. Pred rekonštrukciou však v zimných mesiacoch z tohto priestoru unikalo pomerne veľa tepla a bolo veľmi zle osvetlené.

JM: Množstvo nábytkových kusov vyrobených na mieru... Zaujímavé technické riešenia, detaily?MH: Zaujímavým kusom nábytku je určite vysoká kuchynská zostava, ktorá integruje množstvo funkcií v jednom tele. Je ústredným objektom kuchyne, rožšírením kuchynskej linky, úložným priestorom na potraviny, no zároveň funguje ako komora pre technické zázemie bytu a umiestnili sme do nej chladničku. Vnútro dverí funguje ako úložný priestor, takže výber vhodných pántov a uzatváracieho mechanizmu bol rozhodne zaujímavý proces. 

Pôdorys bytu pred rekonštrukciou,
Pôdorys bytu pred rekonštrukciou,autori: KILO / HONČ
Pôdorys - nový stav,
Pôdorys - nový stav,autori: KILO / HONČ
Axonometria - nový stav,
Axonometria - nový stav,autori: KILO / HONČ
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Vizualizácie,
Vizualizácie,autor: KILO / HONČ

Autori: KILO / HONČ
Za fotografie ďakujeme Matejovi Hakárovi

Poloha diela

Mgr. art. Richard Kilo
Ing. arch. Matej Honč
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím