Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
28. jún 2016
0
1089

Rekonštrukcia interiéru SNG na Zvolenskom zámku

Expozícia knižnej a katalógovej kultúry od 60-tych rokov po súčasnosť Slovenskej národnej galéria na Zvolenskom zámku, ktorá slúži zároveň ako bod prvého kontaktu s návštevníkom.
Rekonštrukcia interiéru SNG na Zvolenskom zámku
Autori: Ing. arch Alan Krajčír, Ing. arch. Helena VojtkováInvestor: Slovenská národná galériaPodlažná plocha: 56,0 m2Investičný náklad: 20.000 €Návrh: 2015 - 2015Realizácia: 2015 - 2015Adresa: Námestie SNP 594/1, Zvolen, SlovenskoPublikované: 1. júl 2016

Anotácia

Súčasný interiér vstupuje do historickej pamiatky s prvkami z rekonštrukcie z 60-tych rokov. Výzvou bolo citlivo a jednoznačne zvládnuť kontrast foriem a estetík odlišných časových období.

Vložený objekt knižnice delí priestor na dva samostatné celky s rôznymi kvalitami a funkciami. V zaklenutom vstupnom priestore dominuje reprezentatívny symetrický informačný pult. V členitej veži  schodiska je umiestnená expozícia kníh a katalógov s pravidelne rastrovanými policami a mobilnými kontajnermi.

Riešenie posúva funkčný a technický komfort návštevníkov a zamestnancov galérie. Okrem infopultu a prezentácie kníh sú v priestore naplnené súčasné štandardy vstupných priestorov: samoobslužné šatne, šatne s obsluhou, infopanely, príručné skladovanie a zázemie zamestnancov.

foto: Martin Dökereš
foto: Martin Dökereš

História

História zámku spadá dokonca 14. storočia. O jeho výstavbu sa zaslúžil kráľ Ľudovít I. z Anjou, ktorý ho dal postaviť ako gotický poľovnícky zámok. Stavba bola neopevnená, dvojpodlažná na obdĺžnikovom pôdoryse, postavená podľa vzoru talianskych mestských šľachtických palácov. Jedná sa tak, spolu so štiavnickym starým hradom, o najstaršie zachované príklady palácovej architektúry na Slovensku. Okolo roku 1500 bola Thurzovcami zahájená neskorogotická prestavba, bolo vystavané vonkajšie opevnenie spolu so štyrmi okrúhlymi baštami a vstupnou bránou. V roku 1548 sa začala renesančná prestavba zámku, ktorá ho zmenila na renesančnú protitureckú pevnosť. Počas nej bol objekt nadstavený o ďalšie dve podlažia s nárožnými vežičkami a atikou. Turci zámok ani mesto nikdy nedobyli. Ďalšie väčšie zmen yboli vykonané až v druhej polovici 18. storočia, v čase barokovej prestavby zámku. S nimi súvisí najmä prestavba dvojpodlažnej gotickej kaplnky. Rozsiahla pamiatková úprava realizovaná v 60. rokoch 20. storočia podľa projektu architekta K. Chudomelku vrátila zámku jeho goticko - renesančnú podobu zo 16. storočia. Túto podobu si zachoval dodnes. Hlavný vstup do zámku vedie cez vstupnú bránu, popri hradbách, cez klenutý prechod na nádvorie zámku. Hlavný vstupný priestor sa nachádza vo východnom krídle, hneď vedľa kaplnky.

Stav pred rekonštrukciou

Priestor pred rekonštrukciou vykazoval vizuálny chaos, mobiliár bol z čias poslednej rekonštrukcie v 60. rokoch 20. storočia, nedostatočné priestorové možnosti neumožňovali prevádzkovať plnohodnotnú šatňu ani kníhkupectvo. Technické inštalácie - vykurovanie a elektroinštalácia už nespĺňali súčasný štandard. Investor sformuloval zadanie: vytvoriť priestory pre pokladňu, kníhkupectvo s prezentáciou knižnej a katalógovej kultúry, šatňu, infopanel a skladovanie.

Fotografia interiéru pred rekonštrukciou
Fotografia interiéru pred rekonštrukciou

Návrh

Vložením nového kusu mobiliáru v mieste železobetónového prekladu od podlahy až po jeho spodnú hranu sme vytvorili nové priestorové členenie na 2 priestory s rôznymi kvalitami. Pri pohľade od vstupu vzniká symetria, okno preťaté stredným ramenom schodiska sa dostáva až do druhého plánu.

V priestore vznikajú 4 zóny: 1. samoobslužná, 2. obslužná, 3. kníhkupectvo, 4. skladovanie.

1. Samoobslužná zóna:
Šatňové skrinky na kľúčik (tašky, batohy), lavica na sedenie, mobilné boxy (s podložkami na sedenie pre deti), magnetická infotabuľa s držiakmi na letáky.

2. Obslužná zóna:
Pult pokladne s obsluhou, predaj vstupeniek, šatňa pre kabáty, ústne informácie. Podsvietené logo SNG a nápis „Slovenská národná galéria" na novom kuse mobiliáru hneď oproti vstupu.

3. Kníhkupectvo:
Ponuka kníh a časopisov, samostatná pokladňa. Skladovacie možnosti v nových regáloch. Vysoká obojstranná polička - možnosť upútania návštevníkov idúcich po schodisku smerom von z expozície. Všetky poličky na knihy sú navrhnuté v module 30 cm. Časť nábytku v kníhkupectve navrhujeme urobiť ako mobilnú. Jedná sa opulty na predaj kníh, pult pre pokladňu kníhkupectva a dva sedacie boxy. Boxy sú v module 70x70cm, čo umožňuje viaceré priestorové zoskupenia v rámci kníhkupectva, prípadne vysunutie boxov do priestoru pred pokladňu (napr. počas vernisáže).

4. Skladovanie:
Pod prvým ramenom schodiska sú navrhnuté zabudované skrinky s výsuvmi. Budú obsahovať šatníkové skrine pre zamestnancov a sklad pre kníhkupectvo. Skrinky sú v module 60 cm.

Pôdorys
Pôdorys Plán B architekti
Rez 1
Rez 1Plán B architekti
Rez 2
Rez 2Plán B architekti
Rez B, Rez A
Rez B, Rez APlán B architekti
Rez C
Rez CPlán B architekti

Materiáy

Všetky novonavrhované časti nábytku sú navrhnuté z MDF hrúbky 18 mm, lakovanej polomatným polyuretánovým lakom tmavosivo-béžovej farby, odtieňu RAL 7022. Otváravé časti nábytku nemajú madlá, sú otvárané pomocou presahu dvierok. Grafika je vyrezaná CNC frézovaním. Vykurovacie hliníkové mriežky a zámočnícke výrobky tiež v odtieni nábytku RAL7022. Pôvodná travertínová dlažba vo formáte 40x40 cm zostala zachovaná bez zmeny. Pôvodné kovové svietidlá a zábradlie schodiska sú súčasťou nového interiéru.

foto: Martin Dökereš
foto: Martin Dökereš
foto: Martin Dökereš
foto: Martin Dökereš
foto: Martin Dökereš
foto: Martin Dökereš
foto: Martin Dökereš
foto: Martin Dökereš
foto: Martin Dökereš
foto: Martin Dökereš
foto: Martin Dökereš

Podklady: Plán B architekti

Archinfo, architektúra, urbanizmus, dizajn, grafika, umenie, Slovensko (architecture, architect, design, CGI, art, Slovakia)

Poloha diela

Ing. arch Alan Krajčír
Ing. arch. Helena Vojtková

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím