Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
4. apríl 2016
0
828

Loft Řevničov

Príklad neobvyklej rekonštrukcie pekárenskej sýpky od českého architekta Pavela Martineka ukazuje možnosť ako sa zachovať k starým industriálnym objektom, ktoré už neplnia svoju funkciu a ako využiť ich potenciál napríklad na netradičnú formu bývania akou je vertikálne usporiadanie loftu.
Loft Řevničov
Autori: Ing. arch. Pavel MartinekInvestor: Petr Wimmer – Palladium.cz, a.s.Plocha pozemku: 318 m2Podlažná plocha: 140 m²Realizácia: 2012 - 2014Adresa: Husova ulice 524, Řevničov, Česká republikaPublikované: 4. apríl 2016

Rekonštruovaná sýpka sa nachádza v brownfielde bývalej pekárne na východnom okraji obce Řevničov. Pekáreň pôvodne tvorila areál s vnútorným dvorom obklopeným hospodárskymi budovami. Dodnes zostali z areálu zachované Iba objekty tvoriace uličnú líniu - sýpka, komín a pôvodný mlyn.

foto: Ondřej Pokorný

Programová náplň pre využitie sýpky sa nehľadala ľahko. Investor vedený snahou zachrániť objekt zvažoval viacero možností, ako s objektom naložiť. Sprvu sa uvažovalo o využití pre jeho vlastné reprezentatívne kancelárie alebo bývanie, nakoniec sa však rozhodol pre byty na ďalší predaj.

Situácia
Situácia

Od začiatku bolo jasné, že vertikálne bývanie nie je pre úplne štandardného klienta. O to viac sa architekt snažil aby bol konečný výraz presvedčivý a cielený na špecifický okruh záujemcov. Dispozícia je navrhnutá pre štvorčlennú rodinu. Celý priestor je definovaný vnútorným nosným krížom sýpky, kde po vložení stropov na každom podlaží vznikli štyri miestnosti 3 x 3 m. Tie sme vyrezávaním otvorov do vnútorného kríža prepojili. Limitom bola statika budovy. Nižšie podlažia tvoria dennú zónu, na najvyššom podlaží sú rozľahlé spálne. Prínosom pre vnímanie vnútorného priestoru je skutočnosť, že prízemie a najvyššie podlažie sú nedelené a fungujú ako jeden priestor.

Pôdorys 1.NP
Pôdorys 1.NP
Pôdorys 2.NP
Pôdorys 2.NP
Pôdorys 3.NP
Pôdorys 3.NP
Pôdorys 4.NP
Pôdorys 4.NP
Priečny rez
Priečny rez

Po konštrukčnej stránke bola rekonštrukcia po celú dobu pomerne neistým počinom. Subtílne betónové obvodové steny hr. 7 cm sa počas rekonštrukcie rozpadali, celé posledné podlažie so zakrivenou strieškou sa nakoniec rozdrobilo natoľko, že muselo byť vymurované znova. Následné vyrezávanie otvorov do plášťa a vnútorného kríža spolu s ďalšími remeselnými prácami priebežne poškodzovalo vnútorný pohľadový povrch betónu. Nakoniec boli povrchy po sanácii zjednotené bielym náterom. Vonkajší plášť mal zachovať abstraktný výraz vertikálneho tubusu, preto bola zvolená voľná kompozícia okien v líci zateplenej fasády. Zrovnanie značne krivých stien zateplením do roviny bolo po remeselnej stránke asi najťažšou úlohou. V interiéri sa naopak jednalo o koordinácii inštalácií, ktorých všetky vertikálne trasy sú vedené pohľadovo. Bolo potrebné čo najšetrnejšie "prejsť" cez skeletové prízemie. Iba v prípade kuchyne a kúpeľne sa použila predstena. Pôvodné liatinové schodisko bolo repasované a osadené medzi jedálňou na 3. NP a spálňou na najvyššom podlaží.

foto: Ondřej Pokorný

Projekt a realizácia prebehli niekoľko rokov podľa finančných možností investora. Projektom bol skôr len koncept a následné rozkreslenie zásadných detailov s koordináciou profesií. Všetko vznikalo prevažne na základe autorského dozoru. Loft je dokončený na úroveň základných povrchových úprav, celý rad ďalších vnútorných detailov a vybavenie (osvetlenie, kuchyne, sklo priečky v prízemí) bude dokončený až budúcim majiteľom.

foto: Ondřej Pokorný
foto: Ondřej Pokorný
foto: Ondřej Pokorný
foto: Ondřej Pokorný
Vstupná hala
Vstupná halafoto: Ondřej Pokorný
Najvyššie podlažie určené pre ateliér
Najvyššie podlažie určené pre ateliérfoto: Ondřej Pokorný
foto: Ondřej Pokorný
Pôvodné liatinové schodisko
Pôvodné liatinové schodiskofoto: Ondřej Pokorný
Pôvodný stav sila pred rekonštrukciou
Pôvodný stav sila pred rekonštrukciou

Pozrite si zaujímavé video o tejto stavbe, ktoré priniesol Adam Gebrian vo svojom programe Gebrian versus . Možete si ho pozrieť tu, alebo kliknutím na obrázok nižšie.

Prílohy

  1. image/jpegvideo.jpg

Podklady: Pavel Martinek

Poloha diela

Ing. arch. Pavel Martinek
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím