Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
20. júl 2018
2
10308

Rodinný dom, Hainburg an der Donau

Predstava architekta o vlastnom bývaní.
Rodinný dom, Hainburg an der Donau
Autori: Ing. arch Henrich Korec, Ing. arch Ladislav JuríkPlocha pozemku: 1200 m2Zastavaná plocha: 162,00 m2Návrh: 2015 - 2016Realizácia: 2016 - 2017Adresa: Hainburg an der Donau, RakúskoPublikované: 21. júl 2018

Diela architektov Henricha Korca a Ladislava Juríka (a3um ateliér) nie sú na našich stránkach uverejnené prvýkrát. Prezentovali sme malý rodinný dom v Lamači, či víkendový dom vo Vlčom hrdle. Dnes uverejňujeme ďalšiu realizáciu. Čo majú tieto stavby spoločné? Stoja na hranici prírody a mesta. Reagujú na okolitý kontext, prostredie ich výrazne formuje. Ide o riešenia, ktoré niekedy hraničia s experimentom. Snažia sa naplniť individuálne (často netradičné) požiadavky investora. Potešiteľné je, že zatiaľ vždy iným a zaujímavým spôsobom.

Rodinný dom v Hainburgu v tomto smere nie je žiadnou výnimkou. Investorom rodinného domu je totiž jeden z dvojice architektov. Úzky svahovitý pozemok sa nachádza priamo pod lesom, s výhľadom na Dunaj. 

Foto: Tomáš Manina

Architektonický koncept reaguje na prostredie, ovplyvňuje ho a dotvára. Tvar domu kopíruje sklon pozemku. Minimalizuje potrebu terénnych úprav. 

Foto: Tomáš Manina

Pri pohľade zo svahovitej záhrady je dom takmer neviditeľný - vegetačná strecha splýva s okolím. Pozemok je v priamom kontakte s lesom, dom sa snaží čo najviac zapadnúť a nerušiť. 

Foto: Tomáš Manina

Hnedá preglejková fasáda, drevená terasa a hrdzavé oceľové konštrukcie vytvárajú unichromatickú farebnú schému splývajúcu s lesom.

Foto: Tomáš Manina

Dispozícia minimalizuje miestnosti na to najnutnejšie. Skoro na hranici obvyklosti. Avšak priestorovo veľmi čisté a zrozumiteľné riešenie. Nenájdeme tu žiadne závetria, zádveria, komory ani šatníky. Iba skriňovú chodbu otvárajúcu sa do priestoru pracovne a občasnej hosťovskej izby, dve spálne a kúpeľňu. Denná časť pozostáva zo spojeného priestoru obývacej izby, jedálne a kuchyne. Vstupuje sa z terasy priamo do kuchyne. Garáž nahrádza parkovacia plocha pod konzolou hlavnej obytnej časti. Skoro vzor striedmosti v porovnaní s tým, ako stavia väčšinová populácia.

Na kryté státie v suteréne nadväzuje rozmerný príručný sklad. V nadzemnej časti, ktorá má tri úrovne je obývacia izba, vstup a kuchyňa s jedálňou, z ktorej sa vychádza na drevenú terasu. Tá po odsunutí presklenej steny rozširuje v letných mesiacoch obytný priestor smerom do záhrady.

Prvú úroveň ukončuje kúpeľňa, ktorá je rovnako ako fasáda obložená exteriérovou hnedou preglejkou. "Je to náš obľúbený materiál. Najmä vďaka jeho odolnosti a 'bezúdržbovosti,'" dopĺňajú architekti. Na druhej úrovni je detská izba a pracovňa (hosťovská izba). Pracovňa splýva s priestorom chodby, presvetľuje ho. Aj vďaka tomu hlavná kounikačná spojnica pôsobí ako svetlá a otvorená obytná zóna. V prípade potreby sa dá miestnosť oddeliť závesom. Na najvyššej, tretej úrovni je situovaná rodičovská spálňa. Zo všetkých miestností vrátane kúpeľne je priamy prístup do záhrady.

Pôdorysy a rez
Pôdorysy a rezAutor: a3um ateliér
Pohľady
PohľadyAutor: a3um ateliér

V interiéri sú s výnimkou zasklenia a rámov použité iba dva materiály: pohľadový betón a drevo. Neomietnutým monolitickým stenám a stropom sekunduje nábytok a priečky z bukovej preglejky. Podlaha je takisto drevená.

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina

Nosnú konštrukciu domu tvorí železobetónový skelet s monolitickými stropmi. Pri pohľade z vrchnej časti záhrady je viditeľná extenzívna zelená strecha. Prevetrávaná fasáda je obložená veľkoplošnými exteriérovými preglejkovými doskami. Hliníkové okná s izolačným trojsklom, tienia exteriérové žalúzie. 

Technické vybavenie domu je čo najjednoduchšie. Pozostáva z podlahového kúrenia s plynovým kotlom a zásobníkom TÚV. Voda a kanalizácia sú napojené na verejnú sieť. Ako doplnkový zdroj tepla slúži krbová pec na drevo.

Podklady: Henrich Korec / a3um ateliér

Za výborné fotografie ďakujeme Tomášovi Maninovi.

Poloha diela

Ing. arch Henrich Korec
Ing. arch Ladislav Jurík
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím