Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
23. máj 2016
0
1490

Vondráčkova vila, Rožnov pod Radhoštěm CZ

Rekonštrukcia a prístavba pôvodnej funkcionalistickej vily advokáta Josefa Vondráčka z 30-tych rokov od českých architektov OK Plan architects.
Vondráčkova vila, Rožnov pod Radhoštěm CZ
Autori: architekt Luděk Rýzner, Ing. arch. František Čekal, Ing. arch. Lukáš BargelInvestor: súkromná osobaPlocha pozemku: 3018 m2Zastavaná plocha: 351 m2Obostavaný objem: 1450 m3Návrh: 2010 - 2011Realizácia: 2011 - 2013Adresa: Rožnov pod Radhoštěm, Česká republikaPublikované: 10. jún 2016

Cílem projektu bylo navrácení původní podoby funkcionalistické vile a vyřešení dalšího samostatného bydlení na pozemku, tak aby mohl fungovat celkově objekt jako vícegenerační.

Původní objekt navrhli architekti Lubomír a Čestmír Šlapetové jako rekreační vilu pro moravskoostravského advokáta Josefa Vondráčka a jeho rodinu v letech 1933-1934. Půdorys ve tvaru L byl řešen tak, že vstup a garáž byly situovány od západu, byt domovníka k severu, zatímco obytný pokoj s prosklenou zimní zahradou byl orientován k jihu k výhledu na smrkový les v blízkosti řeky Bečvy. První patro zahrnovalo ložnice, s oddělenou část pro děti a pro rodiče. Ložnice měly výstup na terasy. Dům byl postaven ze škvárobetonových tvárnic a zesílen železobetonovými stropními konstrukcemi.

foto: Jakub Skokan & Martin Tůma

V 60.letech byla stavba zastřešena valbovou střechou, po změně majitelů v 80.letech byla vyměněna okna, zrušena zimní zahrada, objekt byl částečně přistavěn a ztratil tak zcela svůj původní charakter.

Novými stavebními  úpravami  je hlavní vjezd a vstup na pozemek  navržen  z ulice Slezská. Stavba  je  koncipovaná  jako stávající  patrový rodinný dům se zázemím zapuštěného suterénu a samostatná jednopodlažní přízemní  přístavba. Na pozemku je dále řešeno využití stávající garáže a venkovní bazén.

Původní objekt slouží cele jako bydlení investora, přístavba je navržena jako bydlení pro rodiče a hosty.

Situácia
SituáciaOK Plan architects
foto: Jakub Skokan & Martin Tůma

U původního domu je zrušena střecha, dostavby z 80.let, jsou osazena nová hliníková okna. Dům je opatřen kontaktním zateplovacím systémem, aby dosáhl současných tepelných parametrů. Stávající objekt je výrazně  dispozičně upraven v obou podlažích. V přízemí je hlavní vstup do domu, hobby místnost, hlavní obytný prostor s kuchyní a se schodištěm do patra. Je obnovena původní zimní zahrada. Do patra je pak umístěna ložnice s šatnou a koupelnou a velká pracovna.

Přístavba je koncipovaná do dlouhého přízemního kvádru, který je ke stávajícímu domu přimknut subtilním proskleným krčkem. Ten slouží jako hlavní vstupní prostor obou objektů a pro výstup schodiště ze suterénu. V přístavbě je samostatný byt 2+kk pro rodiče a bydlení pro hosty v samostatném pokoji se zázemím. Část přístavby slouží jako zastřešené stání pro osobní automobily.

foto: Jakub Skokan & Martin Tůma

Nová část je od stávajícího domu materiálově a výrazově v kontrastu. Černé obkladové fundermax desky jsou v kontrastu s bílou omítkou funkcionalistické vily. Přístavba  má obvodové a střední nosné stěny z keramických broušených  bloků, fasáda je řešena ze zavěšených obkladů z fundermax desek. Strop je z monolitického pohledového železobetonu

Nově je řešena také zahrada – jsou ponechány hodnotné vzrostlé stromy, pozemek je nově oplocen. Původní chata byla zdemolována, původní garáž je vzhledově upravena, aby odpovídala celkovému novému pojetí. Ke garáži je přistavěna krytá grilovací terasa s návazností na nový venkovní bazén.

foto: Jakub Skokan & Martin Tůma
foto: Jakub Skokan & Martin Tůma
foto: Jakub Skokan & Martin Tůma
foto: Jakub Skokan & Martin Tůma
foto: Jakub Skokan & Martin Tůma
foto: Jakub Skokan & Martin Tůma
foto: Jakub Skokan & Martin Tůma
foto: Jakub Skokan & Martin Tůma
foto: Jakub Skokan & Martin Tůma
foto: Jakub Skokan & Martin Tůma
foto: Jakub Skokan & Martin Tůma
foto: Jakub Skokan & Martin Tůma
foto: Jakub Skokan & Martin Tůma
foto: Jakub Skokan & Martin Tůma
foto: Jakub Skokan & Martin Tůma
foto: Jakub Skokan & Martin Tůma
foto: Jakub Skokan & Martin Tůma
foto: Jakub Skokan & Martin Tůma
foto: Jakub Skokan & Martin Tůma
foto: Jakub Skokan & Martin Tůma
foto: Jakub Skokan & Martin Tůma
Pôdorys 1. PP
Pôdorys 1. PPOK Plan architects
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPOK Plan architects
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPOK Plan architects
Rez
RezOK Plan architects

Zdroj: autorská správa OK Plan architects, Boys play nice

architekt Luděk Rýzner
Ing. arch. František Čekal
Ing. arch. Lukáš Bargel
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím