Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
15. júl 2016
0
1426

Stirling Prize 2016 - výsledky

Kráľovský inštitút britských architektov (RIBA) vyhlásil výsledky Stirling Prize 2016. Ocenenie je udeľované od roku 1996 architektom, ktorých budovy sú významným prínosom pre britskú architektúru za posledný rok. V článku si môžete pozrieť aj ostatné nominované diela.
Stirling Prize 2016 - výsledky

Budovy sú do súťaže nominované na základe postupu z RIBA national awards alebo RIBA europeans awards. Jej nositelia sú ocenení finančnou odmenou 20 000 britských libier. Je to vlastne "cena britskej komory architektov". Zaujímavé bude aj porovnanie v blízkom kontexte. Včera sme zverejnili výsledky ceny CE.ZA.AR Slovenskej komory architektov. Pred časom zas nominácie Českej ceny za architektúru.

Víťaz Stirling Prize 2016: Newport Street Gallery

Autori: Caruso St John Architects

Konverzia pamiatkovo chránených Viktoriánskych budov, ktoré v minulosti slúžili ako kulisárne pre divadlo. Súkromný investor sa zaslúžil o vznik verejnej galérie s voľným vstupom. Budovy boli navzájom prepojené, čo umožňuje adaptívne usporiadanie interiéru pre rôzne typy výstav. Porota ocenila novú náplň budov a remeselne zvládnutú rekonštrukciu, pričom boli použité pôvodné postupy a materiály.

K dvom pôvodným budovám z roku 1913 boli pristavané nové čast galérie a vznikol prepojený a fungujúci komplex. Dostavba svojim výrazom rešpektuje industriálny kontext a vyniká zmyslom pre detail. Celkový výraz ocenenej stavby nám pripomína luxusné apartmány v londýnskej štvrti Docklands.

2917
Youtube
Galéria s panorámou Londýna
Galéria s panorámou LondýnaFoto: Hélène Binet
Päť navzájom prepojených objemov prebieha rovnobežne so železničnou traťou
Päť navzájom prepojených objemov prebieha rovnobežne so železničnou traťou Foto: Hélène Binet
Fasády z uličného pohľadu. Materialita je zjednocujúcim prvkom
Fasády z uličného pohľadu. Materialita je zjednocujúcim prvkomFoto: Damien Hirst
Dostavané časti korešpondujú s výrazom susediacich budov
Dostavané časti korešpondujú s výrazom susediacich budovFoto: Hélène Binet
Precízna rekonštrukcia a kvalitná remeselná práca neobišla ani dvorovú a technickú časť
Precízna rekonštrukcia a kvalitná remeselná práca neobišla ani dvorovú a technickú časťFoto: Hélène Binet
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NP
Rezy
Rezy
Pohľady
Pohľady
Pôdorys 3.NP
Pôdorys 3.NP
Pôdorys 4.NP
Pôdorys 4.NP
Rez schodiska - dominantného prvku v interiéri
Rez schodiska - dominantného prvku v interiéri
Detail zábradlia
Detail zábradlia
Podkrovné priestory galérie s mäkkým priodzeným osvetlením
Podkrovné priestory galérie s mäkkým priodzeným osvetlenímFoto: Hélène Binet
Oceľové priehradové nosníky ostali odhalené
Oceľové priehradové nosníky ostali odhalenéFoto: Hélène Binet
Vysoko posadené okná sa starajú o prirodzené svetlo na nižších podlažiach
Vysoko posadené okná sa starajú o prirodzené svetlo na nižších podlažiachFoto: Hélène Binet

Vertikálne komunikácie sú dominantným prvkom v interiéri.

Foto: Damien Hirst
Foto: Damien Hirst
Foto: Damien Hirst
Foto: Damien Hirst
Foto: Damien Hirst

 

Nominácie na Stirling Prize 2016:

Blavantik school of architecture 

Autori: HERZOG & DE MEURON

Univerzitná budova vznikla v jednej z historických univerzitných štvrtí Oxfordu. Projekt švajčiarskych architektov podporuje koncept „blended learning“. Prevádzka je sústredená okolo centrálne umiestnenej verejnej zóny - fóra, čo podporuje diskusiu a interakciu študentov. Vertikálne komunikácie sa špirálovo odvíjajú okolo centrálneho priestoru sa hlavne na nižších poschodiach  sa otvárajú do rozšírených oddychových zón. Z týchto priestorov sú prístupné učebne čo zabezpečuje, že prirodzené svetlo preniká do hĺbky prednáškových miestností. Dobre presvetlené miestnosti sú prispôsobené aj na konanie rôznych výstav, prezentácií alebo vystúpení. 

6783
Youtube
Foto: Iwan Baan
Foto: Iwan Baan
Foto: Iwan Baan
Foto: Iwan Baan
Foto: Iwan Baan
Foto: Iwan Baan
Foto: Iwan Baan

Campus City of Glasgow College

Autori: Michael Laird Architects & Reiach and Hall Architects

Budova sa nachádza sa na brehu rieky Clyde a predstavuje bránu do mesta. Významná občianska inštitúcia sa stala orientačným bodom v siluete mesta. Univerzite sa po dlhšom čase podarilo presunúť roztrúsené univerzitné budovy pod jednu strechu. Takisto ako v predchádzajúcom prípade sa dbalo na sociálny aspekt vzdelávania. Novostavby sú organizované okolo dvoch spoločných priestorov – záhrady a veľkej haly na prízemí. Ocenený bol aj koncept „blended learning“ a priestory strojníckej fakulty pre praktické vzdelávanie a prototyping.

4257
Youtube
Foto: Edmund Sumner
Foto: Edmund Sumner
Foto: Edmund Sumner
Foto: Edmund Sumner

Outhouse

Autori: Loyn & Co Architects

Dom na svažitom pozemku vo Waleskej prírode. Projekt vznikol pre umelca na dôchodku. Rodinné bývanie je spojené s ateliérom. Porota ocenila najmä osadenie v teréne, dispozičné a prevádzkové riešenie domu. Obytné priestory sú bohato presklené a poskytujú výhľady do okolitej prírody, zatiaľ čo ateliéry s betónovými stenami sú situované do svahu. Nosnú os dispozície tvorí centrálna chodba, ktorá oddeľuje tieto dva druhy priestorov a vpúšťa prirodzené svetlo do interiéru. Zelená strecha je v tomto prípade plnohodnotným rozšírením priestoru záhrady.

46053
Youtube
Autor: Charles Hosea
Autor: Charles Hosea
Autor: Charles Hosea
Autor: Charles Hosea
Autor: Charles Hosea
Autor: Charles Hosea
Autor: Charles Hosea
Autor: Charles Hosea

Trafalgar Place - Elephant Park

Autori: dRMM Architects

Bývanie vyššieho štandardu v revitalizovanej štvrti južného Londýna. Porota najviac na projekte ocenila citlivú integráciu do jestvujúcej štruktúry mesta a kultúru obytného prostredia. Projekt zmazáva hranicu medzi súkromným a verejným. Chodník prechádzajúci stredom komplexu odkazuje na historický kontext štvrte a ústi v kultivovanom poloverejnom priestore. Každý z obyvateľov bytovky má k dispozícii záhradku a terasu alebo balkón. Tehla ktorá bola použitá na fasáde odkazuje na kontext okolitých budov Celkovo bolo zvolených 8 rôznych farieb tehál, ktoré najmä v detailoch pripomínajú tradičnú remeselnú kvalitu. Do projektu bolo začlenených aj 25 lacnejších bytov.

2132
Youtube
Foto: Alex de Rijke
Foto: Alex de Rijke
Foto: Alex de Rijke
Foto: Alex de Rijke

Weston Library

Autori: Wilkinson Eyre

Pamiatka národného významu - knižnica v Oxforde od architekta Gilesa Gilberta Scotta bola otvorená verejnosti. Pre architektov bola najväčšia výzva riešenie prevádzky a ochrany vzácnych diel zhromaždených v archívoch knižnice. Ocenený bol odvážny prístup k problému. Geometrické tvary kontrastujú s historickou podstatou stavby. Jedná sa vlastne o budovu v budove, pričom je riešenie plne reverzibilné. K obnove sa pristupovalo komplexne a interiér bol tiež vyčistený od predošlých nevhodných zásahov.

2042
Youtube
Foto: Ben Bisek
Foto: Ben Bisek
Foto: Ben Bisek
Foto: Ben Bisek
Foto: Ben Bisek
Foto: Ben Bisek
Foto: Ben Bisek

Zdroj: tlačová správa RIBA

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím