Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
12. august 2015
0
743

Méta ekosystém, objekt v kopci - diplomová práca

Témou práce je hľadanie princípov a zákonitostí architektonickej tvorby vzhľadom na prírodné prostredie. V analytickej časti autor skúma vybrané príklady "fundovanej krásnej" architektúry. Rozoberá kompozíciou a samotné rozloženie architektonickej hmoty v krajine, prostredí, a ekosystéme. Zaoberá sa využitím prostredia ako zdroja energie. V syntetickej časti tieto poznatky premieta do návrhu obytného celku ktorý by sa mal stať ekosystémom.
Méta ekosystém, objekt v kopci - diplomová práca
Autori: Ing. arch. Ondrej KövérSpolupráca: Mgr. art. Martin Uhrík Uhrík (vedúci práce)Návrh: 2014 - 2015Adresa: Fajdberg Rača, Bratislava, SlovenskoPublikované: 12. august 2015

Zadanie diplomovej práce spracúva možnosti výstavby v priestore viníc nad Bratislavskou mestskou časťou Rača vo vinohradníckom hone Fajdberg. Ideovým nástrojom sa stal samotný proces navrhovania, ktorý je rozdelený do troch samostatných častí (kníh) s rovnakým cieľom (hlavnou postavou) a to architektonickým objektom (ekosystémom v kopci) slúžiacim na bývanie.

Prvá časť spracováva postup a genézu návrhu architektúry ako takej do krajiny (prostredia) Výskum je založený na definovaní pojmu krása a jeho definíciách, vnímaní a analýzach realizovaných projektov ich kompozícii na fotografi v samotnom prostredí. Vyhodnotením kompozície a plošných zložiek elementov (architektúra, prostredie pred objektom, prostredie za objektom, obloha) bolo cieľom získať a kvantifikovať postup ako by mala kompozične a objemovo architektúra obklopená prostredím (na zelenej lúke) vyzerať a pôsobiť. Výsledkom analýz je návrh rôznych štruktúr hmôt s rovnakým objemom, ktoré sú následne kompozične a plošne vyhodnotené v prostredí vždy z troch rovnakých bodov (panoramatický pohlaď, príjazdový pohlaď,bod v prostredí medzi hmotami) Všetky pohľady sú komponované, že pozorovaný objekt (centrum štruktúry) je kompozične osadené v princípe zlatého rezu v ráme, ktorý je v pomere 16:9. Z daných variant návrhov som vybral najvhodnejší, s ktorým som naďalej pracoval. Výsledná kompozícia pripomína cestu, ktorá dobre reflektuje morfológiu prostredia.

Druhá časť sa venuje problematike a spôsobom zásobovania objektu energiou potrebnou na prevádzku. Objekt je situovaný na základe výstupov z GIS máp v oblasti s najväčšími solárnymi ziskami 6201-6648 Wh/m2/deň. Táto slnečná energia by sa mala využiť na výrobu elektrickej energie a ohrev vody. Prírodné prostredie ma tiež tendenciu zadržiavať zrážkovú vodu a uchovávať ju ako zdroj živín a energie. Vzhľadom na morfológiu prostredia sa ponúkala možnosť využiť systém prečerpávacích elektrárni, ktoré sú využívané ako zdroj elektrickej energie v časoch keď nie je možne využiť slnečnú energiu. Tak isto recyklácia vody od samotných užívateľov bola zohľadnená ako zdroj vody. Tiež som sa zaoberal otázkou využitia ostrihaných častí vinohradu ako zdroj biomasy, ktorá by bola využívaná ako palivo pre kotol na vykurovanie. Všetky časti systému boli generované vďaka PC podpore na základe objemu hmoty, orientácie, počtu obyvateľov a energetického štandardu budovy.

Tretia čast samotná architektúra navrhovaného objektu je výsledkom optimalizácie prvých dvoch krokov – krásy (kompozícia, vzhľad, osadenie v prostredí) a technológii (prečerpávacie jazerá, spevnená plocha odvádzajúca vodu, solárne zisky, ….) V poslednom kroku vstupujú do návrhu moje vlastné subjektívne pocity (čo považujem za pekne, krasné a funkčné) Na základe vlastných uvážení optimalizujem dispozíciu, priestor a objem.

podklady: Ondrej Kövér

V prílohe nájdete celú prácu v ISSUU.

Poloha diela

Ing. arch. Ondrej Kövér
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím