Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
28. január 2022
4
1643

Ako pokračuje rekonštrukcia SNG v Bratislave?

Pár pohľadov na stavbu.
Ako pokračuje rekonštrukcia SNG v Bratislave?

V posledných rokoch priebežne informujeme o aktuálnom priebehu rekonštrukcie areálu Slovenskej národnej galérie v bratislave (viď. súvisiace články pod textom). Rozsiahly projekt vstupuje do posledného roku, ukončenie jej stavebnej časti je naplánované na leto 2022. Tento rok bude SNG súťažiť dodávku interiéru, verejné obstarávanie bolo zverejnené 31. januára 2022. Nové zariadenie sa týka všetkých návštevníckych, spoločenských, ale aj administratívnych a odborných pracovísk, čo predstavuje 28 000 m2 plochy. Predpokladaná hodnota zákazky bola po posúdení Útvaru hodnoty za peniaze stanovená na 2,88 mil. € bez DPH. Vedenie galérie opäť deklaruje plán sprístupniť budovu aj bez interiéru a stálych expozícií, pretože chce verejnosti prezentovať rekonštrukciu ako tému a súčasne ukázať stavbu a zázemie galérie prostredníctvom prehliadok, lektorských výkladov, atraktívnych programov a iných kreatívnych a vzdelávacích aktivít. 

Nasledujúce fotografie sprostredkúvajú aktuálny pohľad do útrob galérie:

Depozitár
Depozitáre, teda „sklady pre umelecké diela“, sú jedným z veľkých prínosov rekonštrukcie. Konečne budú všetky zbierky národnej galérie pod jednou strechou. Sú v samostatnej budove – depozitárnom dome, prezývanom Sarkofág. Je to päť klimaticky vyhovujúcich podlaží plných rôznych zakladačov na papier, sochy, sklo, obrazy, výkresy, keramiku na celkovej ploche 1 844 m2. Červené bomby sú súčasťou plynového hasiaceho systému - hasiť vodou by totiž v tomto prípade nebolo rozumné.

Foto: Martin Deko, SNG
Foto: Martin Deko, SNG
Foto: Martin Deko, SNG
Foto: SNG

Átrium
Veľké Átrium je celkom nový priestor, ktorý vznikol zastrešením niekdajšieho amfiteátra. Základom je rozsiahla hala - na výšku Vodných kasární, kde sa stretáva pôvodné murivo kasární, nadstavaná Dedečkova knižnica a nová rampa prepájajúca oba objekty. SNG by ju chcela využívať skôr na spoločenské udalosti, než na vystavovanie umenia a už teraz je zrejmé, že bude patriť k vizuálne veľmi pôsobivým priestorom nového areálu.

Foto: Martin Deko, SNG
Foto: Martin Deko, SNG
Foto: Martin Deko, SNG
Átrium z roku 2016
Átrium z roku 2016Foto: SNG

Átrium - prvky
Rekonštrukcia prezentuje príklady udržateľného a zároveň citlivého prístupu k architektúre 70. rokov. Prináša pozitívne príklady možných využití pôvodných estetických aj technických hodnôt. Napríklad opravené mramorové schodisko v administratívnej budove; keramické tvarovky, z ktorých je vybudovaný monumentálny dekoratívny plot (očistené bloky, premiestnené spod knižnice tvoria pútač viditeľný už od Nemeckého veľvyslanectva), alebo fasádu Sarkofágu - depozitárneho domu, ktorá je celá z hliníkových profilov zo starej budovy.

Foto: Martin Deko, SNG
Foto: Martin Deko, SNG
Foto: Martin Deko, SNG

Premostenie
Premostenie nie je len pôsobivým priestorom s množstvom prirodzeného svetla. Konštrukcia ukrýva komplikované vzduchotechnické systémy a potrebnú technickú infraštruktúru - celá táto divácky neviditeľná nevyhnutnosť je už hotová. Zostáva obložiť interiér v galériách s pohľadom na Dunaj a položiť parkety.

Foto: Martin Deko, SNG
Foto: Martin Deko, SNG
Foto: Martin Deko, SNG

Fasády
Fasády sú hotové už dlhšiu dobu. Tieto živé stretnutia historickej budovy zo 70. rokov a súčasnej architektúry len ukazujú, že cesta opráv, zachovania a premyslených konceptov prinesie do nášho mesta nadčasovú kvalitu.

Foto: Martin Deko, SNG
Foto: Martin Deko, SNG
Foto: Martin Deko, SNG

Administratívna budova
Tak ako Premostenie aj administratívna budova "išla dole“ na úplné základy. To znamená, že celá fasáda a všetky steny tohto šesťposchodového objektu boli odstránené. Neopravovali sa iba "črevá", ale transplantovala sa tiež koža a vystužili kosti. Pred nami je už  len kladenie kobercov.

Foto: Martin Deko, SNG
Administratívna budova v roku 2017
Administratívna budova v roku 2017Foto: SNG

Vodné kasárne
Tento objekt bol plný nečakaných nástrah - historická budova bola opakovane prestavovaná, pri stavebných prácach sa našla napríklad aj nezakreslená pivnica a stena vypchatá starými handrami. Ostalo zachovaných aj niekoľko nájdených pôvodných prvkov, napríklad kamenné stĺpy na prízemí. Zaujímavým momentom sú zákutia, kde historická architektúra naberá ladnosť bielej moderny. V celých kasárňach je už vyliata terazzová podlaha, ktorá musí byť prikrytá, aby sa nezničila - jej farba a úprava podporia príjemný pocit zo svetelnej pohody v nových priestoroch.

Foto: Martin Deko, SNG
Foto: Martin Deko, SNG

Podklady: SNG

Poloha na mape

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím