Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
6. október 2021
7
6563

BRUTUS 2021 - výsledky štvrtého ročníka anticeny za architektúru

Ocenenie za najhorší architektonický počin vyhlasuje laureáta a nominácie pre rok 2021.
BRUTUS 2021 - výsledky štvrtého ročníka anticeny za architektúru

Každoročnú žatvu architektonických cien otvára architektonická “anticena BRUTUS". Porota zasadla. Výsledky sú známe. Prinášame horúcu informáciu priamo z kuchyne vyhlasovateľa:

 

Favoritka Anticeny BRUTUS je Jasná!

Anticena BRUTUS 2021 za architektúru je tu! Verejná anketa o najproblematickejší počin v oblasti architektúry a stavebníctva uplynulého roka prináša svoje výsledky. Jasným favoritom je Jasná!

Najprestížnejšia anticena vyhlasovaná anonymnými dobrovoľníkmi, ktorá parazituje na CE ZA AR – Cene za architektúru Slovenskej komory architektov, vyhlásila už v poradí štvrtú verejnú anketu. Ceny svojpomocne vyhlasuje neformálna porota priaznivcov dobrej architektúry, uviedla súčasná tajomníčka ceny, kurátorka Zuzana Duchová. Zaoberá sa popisovaním podpriemerného, neinovatívneho, neekologického v domácej architektonickej tvorbe.

Žiaľ, v našich mestách sa naďalej okrem nových variantov vírusov objavuje stále viac a viac zásahov, ktoré nemožno prehliadnuť sklopením zraku alebo ospravedlniť Covidom. V priebehu leta nominovala verejnosť celkovo 35 fenoménov podpriemernej kvality, z ktorých odborná (naďalej anonymná) porota vybrala takzvaných 7 hriechov a z nich jedného absolútneho víťaza. Stala sa ním zástavba v oblasti Jasná.

Anticena bilancuje. V prvom ročníku v roku 2018 bol “ocenený” drevený objekt pod mostom SNP. Táto čierna stavba sa medzitým odstránila. V slovenskej architektúre tiež silnejšie rezonujú ekologické témy. V podnetoch z radov verejnosti sa nachádzali aj počiny, ktoré už BRUTUS-a získali, alebo drobné občianske hejty s návrhmi udeliť cenu “mojej mame, ktorá vybrala na fasádu domu tú pistáciovú zelenú.” Je to pozitívne, že vás zaujíma kvalita prostredia pre život, avšak radi by sme sa sústredili skôr na väčšie nekoncepčné počiny, ktoré znepríjemňujú život širšiemu okruhu užívateľov.

 

1. Hotel Damian, Jasná je víťazom kategórie Krajina, urbanizmus, infraštruktúra a veľké projekty

A kde vlastne budeme spolu žiť? Alebo “o čo viac je viac, o čo horšie je hrozne zle”? Už viac nemôže platiť konštatovanie o komunistickom megalomanstve a neadekvátnosti mierky, keď dávno megalománstvo a mierku presahujeme. Neumerné zásahy do prostredia a obrazu prírody ničia aj to najcennejšie, čo tu máme. Jasný BRUTUS smeruje do Jasnej, kde nielen hotel Damian ale aj koláž desiatok ďalších objektov devalvuje dedičstvo tejto krajiny. Práca autorov týchto počinov demonštruje kombináciu antitalentu a absencie vízie, čím prispievajú k spoločenskému či ekologickému úpadku Slovenska.

 

2. Saleziáni Miletičova, Bratislava - kategória Premárnená príležitosť a dilemy estetiky

V roku 2017 vyhralo dobre pripravenú súťaž na úpravu oratória štúdio “A”. Prvý zmätok nastal, keď sa investor (Saleziáni) rozhodol vymeniť architektov a pôvodného víťaza vymenil za kanceláriu “B”. Metafyzika kategórie BRUTUS nastala s postupným odhaľovaním výsledku z dielne autora “C”. Načo márna snaha mnohých a kvalitný produkt súťaže, keď výsledok aj tak zabezpečia vyššie sily. “Priestory nového oratória sú zazrak a bol to aj Boží sen,” povedal direktor saleziánskej komunity František Kubovič.

 

3. Zateplenie troch kúpeľných domov v Trenčianskych Tepliciach - kategória Vražda prvého stupňa

Sen o zdraví v zdravom prostredí a zdravej architektúre? Alebo stretne sa Diana, Slávia a Savoy v Trenčianskych Tepliciach - a tam končí vtip. Dekel na Melmaku, ale hlavne stratená história a strata kvalitného remesla, aké nemôže mať v žiadnej civilizovanej krajine priestor. Diana, Savoy a Slávia už nie sú medzi nami, nenahradilo ich nič, čo by nám prinieslo zdravý spánok.

 

4. Nové Nivy - Rekonštrukcia, obnova a adaptáciu budov

Pôvodný podnet z verejnosti smeroval na Nivy Tower, ale ako sa hovorí, it was before it was even cooler! A preto sa porota Anticeny BRUTUS uzniesla venovať pozornosť celému Nové Nivy konceptu. Aký smelý počin v roku 2021 otvoriť dom o veľkosti mestského bloku bez jediného okna a prevádzky v úrovni parteru. Pardon, jediným oknom je Drive-in žltého “M”. Tak jedno “Flurry” v aute namiesto pohára vína na terase, s prípitkom za lepší a zdravší život v meste! Sen o mestskom bulvári Mlynské Nivy ostal len mokrým snom o mestskej triede plnej života. “Návštevníci sa môžu tešiť na destináciu, ktorá posunie zážitok z cestovania, nakupovania, či trávenia voľného času na nový level”, uviedol hovorca HB Reavis René Popík. Popíku a gýčiku sme na otvorení tejto megastavby rozhodne videli dosť. Za všetky prikladáme maľbu veľdiela insitným umelcom, ktorý sa nechal oslovovať ako Marek Maestro.

 

5. Cyklistická infraštruktúra na Slovensku - kategória Verejné priestranstvá

V krajine, kde nosným politickým snom modernity je D1 do Košíc, umierajú každý rok desiatky chodcov a cyklistov za čiarou jazdného pruhu. Je to tragická správa o stave nášho uvažovania o mobilite a rozvoji. Lenže mobilita väčšiny sa neodohráva len medzi Hubovou a Ivachnovou. Cesta vlakom, bicyklom a pešo nestojí zdaľeka toľko ako nefunkčná diaľnica D4.

 

6. Anticena BRUTUS v kategórii “Problematické spoločenské kontexty” pre Anticenu BRUTUS

Aj také názory sa vyskytli v našej ankete, že vyhrať by sme mali my. Uznávame, sme na tom biedne. “Nemáme, nevieme a nestíhame. Nemáme čas, ktorý by sme mohli položiť na oltár verejného záujmu. Veríme, že riešením, je bojovať za uplatnenie (a zaplatenie) vysokokvalifikovaných plánovačov, úradníkov a verejných činiteľov, ktorí by konali za nás. Kým sa tak stane, a máte záujem pre nás pracovať (zadarmo), obráťte sa na známu adresu.

 

7. Cena verejnosti alebo 7. hriech architektúry pre “obnovu” budovy Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave”

Aj keď to znie banálne, je to vážne. Lebo aj keď platí, že šuster chodí bosý, radšej si kúpime kvalitné topánky od obutého obuvníka. Inými slovami, budova v ktorej vychovávame generácie stavebných inžinierov si zaslúži viac ako len namalovať, viac ako len zatepliť. Ale hlavne viac, ako zahanbiť pôvodnú materiálnu podstatu a kvalitu na úkor tepelnej fyziky. A v tomto ocenení platí, že nie všetko zateplené zlato sa blyští!


Manifest Anticeny za architektúru BRUTUS

,,Ľahkovážne uvažovanie je živnou pôdou pre tvorbu podpriemerného životného prostredia”

Cieľom Anticeny za architektúru BRUTUS je ukázať architektúru a jej autorov a spolutvorcov, ktorých výsledná práca demonštruje kombináciu antitalentu a absencie vízie, čím prispievajú k spoločenskému či ekologickému úpadku (negácia štatútu medzinárodnej Pritzkerovej ceny za architektúru). Architektúra a stavebná kultúra je obrazom stavu našej spoločnosti. Svojimi komplexnými vlastnosťami, veľkou mierou podmieňuje kvalitu života. Nemajú dopad iba na prítomnosť našich miest, ale stávajú sa rovnako aj historickou stopou vypovedajúcou o našej súčasnosti v budúcnosti.

Anticenu BRUTUS udeľuje rovnomenná umelecká skupina. Vlastne sa nejedná o cenu, ale o správu o stave slovenskej architektúry a verejného priestoru. BRUTUS parazituje na etablovanej cene CE ZA AR udeľovanej Slovenskou komorou architektov, pričom nespochybňuje jej význam a postavenie. Cézar bol víťazom, Brutus ho zabil. BRUTUS chce poukazovať na odvrátenú stranu kvality, na jej protipól a iróniou ho kultivovať.

BRUTUS chce pomenovávať podpriemernosť v slovenskej architektúre a mestskom rozvoji v zmysle konceptuálnom, spoločenskom, kultúrnom a technickom. Zmyslom konštruktívnej kritiky nemá byť kritika samotná, ale humorom odľahčené hľadanie riešení. BRUTUS sa preto neznižuje na vynášanie súdov nad individuálnymi dilemami estetiky, ale hľadá poučenie z krízy.

BRUTUS sleduje počiny v oblasti verejných stavieb, predovšetkým investícií z verejných zdrojov. Sleduje procesy stavebnej činnosti a mestského rozvoja vo verejnej správe a samospráve. Sleduje verejné priestranstvá a stav uvažovania o verejnom priestore. Sleduje rekonštrukcie, obnovu a adaptáciu budov najmä v oblasti stavebných počinov na kultúrnom dedičstve pri výzvach dneška ako je i fragmentácia moci, či klimatická zmena. BRUTUS sa zaujíma o krajinu, jej urbanizmus a infraštruktúru a veľké projekty. BRUTUS však predovšetkým pozoruje problematické spoločenské kontexty, dotýkajúcich sa verejného priestoru, bývania a rozvoja životného prostredia miest.
Poslaním anticeny BRUTUS je aj zvýšiť informovanosť verejnosti o práci architektov a architektiek, urbanistov a urbanistiek v spoločnosti, o význame a vplyve tejto profesie v celej jeho šírke.

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím