Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
2. máj 2019
0
373

Oskár Čepan a výtvarné umenie

Kniha, ktorá je ojedinelým edičným činom vydavateľstva Slovart a Vysokej školy výtvarných umení.
Oskár Čepan a výtvarné umenie

Ide o publikáciu, ktorá sa usiluje zhodnotiť rozmanité formy záujmu Oskára Čepana o výtvarné umenie v troch základných podobách.

Prvou podobou sú Čepanove antológie venované ruským avantgardám. Jedna z nich Tatlinova iniciatíva pripravená do tlače nikdy nevyšla a čitateľ alebo čitateľka tak má príležitosť zoznámiť sa s ňou po prvý krát. Ďalšie O nepredmetnom svete, Stupne a Klapan sú reedíciami dnes už ťažko dostupných publikácií, takže umožňujú komplexne pochopiť a reflektovať túto antologickú podobu záujmu.

Druhou podobou sú Čepanove štúdie a úvodné slová k výstavám, publikované i nepublikované, ktoré ho predstavujú ako aktívneho kritika, kurátora, teoretika aj historika slovenského a európskeho výtvarného umenia druhej polovice dvadsiateho storočia. Tieto texty spolu s úvodmi k antológiám poskytujú príležitosť spoznať šírku, hĺbku a jedinečnosť zástoja Oskara Čepana v slovenskej výtvarnej kultúre.

Treťou podobu už nie sú Čepanove autorské texty, ale texty slovenských teoretikov a historikov výtvarného umenia a literatúry, v ktorých sa čitateľ alebo čitateľka majú možnosť dozvedieť niečo tak o Čepanových metódach práce ako aj o jeho metodologických východiskách. Týmto trom podobám záujmov, ktoré predstavujú Oskára Čepana ako antologistu, kurátora, kritika a teoretika a filozofa a metodológa výtvarného umenia zodpovedajú tri časti knihy: Čepanové edície, Čepanove texty a Texty o Čepanovi.

Kniha bola vydaná roku 2018 vydavateľstvom SLOVART. Editori sú Marian Zervan a Norbert Lacko. Texty napísali Daniel Grúň, Tomáš Horváth, Norbert Lacko, Peter Michalovič, Peter Zajac a autorské texty Oskár Čepan. O dizajn sa postarala Aurélia Garová.

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím