Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
13. august 2021
0
258

Z lúky vznikne mestský park. Verejný priestor na Kazanskej ulici vo Vrakuni prejde revitalizáciou

Plánovaná obnovaverejného priestoru pri Kazanskej ulici.
Z lúky vznikne mestský park. Verejný priestor na Kazanskej ulici  vo Vrakuni prejde revitalizáciou

Obyvateľky a obyvatelia Vrakune budú môcť tráviť voľný čas v novom parku. Začiatok obnovy zanedbaného priestoru neďaleko zastávky Dudvážska je naplánovaný na druhú polovicu roka 2022. Ide o súčasť iniciatívy Živé miesta a je aj príkladom dobrej spolupráce hlavného mesta, Metropolitného inštitútu Bratislavy a mestskej časti Bratislava-Vrakuňa.

Verejný priestor medzi ulicami Kazanská, Bebravská a Čiernovodská sa nachádza na frekventovanom mieste v tesnej blízkosti zdravotného strediska, obchodného centra a zastávky MHD. Aktuálne je celá plocha s rozlohou približne 6500m2 spustnutá a pre obyvateľov nie sú vytvorené vhodné podmienky pre voľnočasové aktivity.

„Ľudia dnes chodia cez vyšliapané chodníky, asfaltové povrchy sú na viacerých miestach porušené a odvod dažďovej vody je prakticky nefunkčný. V areáli chýba vhodný mobiliár a chodník od Kazanskej ulice k zdravotnému stredisku je nedostatočne osvetlený,“ priblížil súčasný stav Marcel Dzurilla, riaditeľ Sekcie tvorby mestských priestorov z Metropolitného inštitútu Bratislavy.

Nový návrh na revitalizáciu pripravili architekti z ateliérov Plural, zerozero a Diervilla a ich víziou je vytvoriť dôstojnejší a funkčnejší priestor pre všetkých obyvateľov a návštevníkov Vrakune.

„Na súčasnej lúke navrhujeme vytvoriť mestský park s novou výsadbou stromov. Územie, ktoré má dnes skôr tranzitný charakter, sa tak zmení na príjemné pobytové miesto. Aj preto sme sa rozhodli doplniť ho o mestský mobiliár či kiosky, v ktorých sa bude predávať napríklad káva,“ vysvetlil architekt Michal Janák z ateliéru Plural.

V rámci obnovy bude opravené a doplnené verejné osvetlenie, pribudnú lavičky, smetné koše, stojany na bicykle. V priestore sú navrhnuté tri kiosky, ktoré prinesú do lokality nové služby. Návrh totiž počíta aj s možnosťou, že spevnená plocha vedúca od Kazanskej k zdravotnému stredisku sa bude príležitostne využívať ako trh. Už dnes sa tam zvyknú konať obľúbené lokálne trhy, avšak predajcovia aj zákazníci majú stiesnené podmienky. Nový návrh preto upravuje spevnenú plochu tak, aby boli tieto podujatia komfortnejšie pre všetkých. Architekti sa rozhodli použiť na vybraných miestach mlatový povrch. Predávajúci budú mať k dispozícii aj technickú infraštruktúru, ako sú prípojky na elektrinu.

Predpokladaný termín začatia obnovy verejného priestoru pri Kazanskej ulici vo Vrakuni je druhá polovica budúceho roka. Momentálne sa na toto územie vypracúva ďalší stupeň projektovej dokumentácie na základe predstavenej štúdie.

Architektonické ateliéry vzišli z minuloročnej architektonickej súťaže a s Metropolitným inštitútom Bratislavy budú spolupracovať na tvorbe a obnove mestských verejných priestorov po dobu štyroch rokov.

Revitalizácia verejného priestoru na Kazanskej ulici je súčasťou iniciatívy Živé miesta, ktorej cieľom je modernizácia a skvalitňovanie dlhodobo zanedbaných verejných priestorov v Bratislave.

Verejný priestor medzi ulicami Kazanská, Bebravská a Čiernovodská dnes vyzerá dnes takto
Verejný priestor medzi ulicami Kazanská, Bebravská a Čiernovodská dnes vyzerá dnes taktoAutor: Marek Velček
Návrh revitalizácie verejného priestoru vo Vrakuni
Návrh revitalizácie verejného priestoru vo VrakuniAutori: Plural, zerozero a Diervilla
Návrh revitalizácie verejného priestoru vo Vrakuni - vizualizácia s večerným osvetlením
Návrh revitalizácie verejného priestoru vo Vrakuni - vizualizácia s večerným osvetlenímAutori: Plural, zerozero a Diervilla
Aktuálny stav  medzi ulicami Kazanská, Bebravská a Čiernovodská
Aktuálny stav medzi ulicami Kazanská, Bebravská a ČiernovodskáAutor: Marek Velček

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím