Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
28. november 2023
0
343

Polročná štúdia slovenského stavebníctva H2/2023, CEEC Research

Stavebné firmy očakávajú v roku 2024 pokles
trhu o −1,2 %. Oživenie prác o +1,2 % čakajú
projektanti.
Polročná štúdia slovenského stavebníctva H2/2023, CEEC Research

Analýzu vypracovala spoločnosť CEEC Research. Nasledujúce informácie sú prierezom z podkladov, ktoré sme dostali do redakcie:

Slovenské stavebníctvo v tomto roku prechádza stagnáciou +0,1 %. Stavebné spoločnosti s obavami vyzerajú nasledujúci rok 2024, kedy očakávajú prepad trhu stavebných prác o -1,2 %. Momentálne sú kapacity stavebných spoločností vyťažené na 90 %. V nasledujúcom pol roku ale budú mať menej práce a budú vyťažené z 83 %. Stavebné firmy majú v súčasnej chvíli v priemere zazmluvnené zákazky na 8 mesiacov dopredu. Kapacity projektových firiem sú aktuálne vyťažené iba na 84 %. Projektanti majú aktuálne zazmluvnené zákazky na 6 mesiacov dopredu. Trh projektových prác budúci rok porastie o +1,2 %. 

 

Prierez kľúčovými ukazovateľmi polročnej štúdie slovenského stavebníctva:

Vývoj trhu stavebných prác a vývoj tržieb

Slovenské stavebníctvo v tomto roku prechádza stagnáciou +0,1 %. Medziročné porovnanie aktuálnej kondície stavebníctva je vypočítané z posledných dvanástich mesačných indexov stavebnej produkcie (kĺzavý rok za 12 mesiacov spätne).

Je to horší vývoj, než vykazuje priemerne produkcia stavebníctva v Európe. Z mierneho rastu k stagnácii smeruje aj porovnateľný index EÚ27, ktorý je aktuálne na hodnote +0,5 %, pretože v uplynulých mesiacoch stavebníctvo medziročne strácalo vo väčšine európskych krajín. Zo susedných krajín vykazuje horší vývoj české stavebníctvo, ktoré tento rok vykazuje pokles na hodnote -1,5 %, alebo maďarské stavebníctvo, ktoré sa aktuálne prepadá o -3,1 %. Naopak, lepšie výsledky vykazuje produkcia stavebníctva v Poľsku (+2,1 %) alebo Rakúsku (+1,4 %).

V roku 2024 sa, podľa stavebných firiem, očakáva, že trh stavebných prác v budúcom roku klesne o 1,2 %. Väčší prepad čakajú firmy, ktoré sa venujú inžinierskej výstavbe. Momentálne sú kapacity stavebných spoločností vyťažené na 90 %. Aj toto číslo sa ale v najbližších mesiacoch zníži, podobne ako klesnú tržby v celom odvetví - najvýraznejší prepad postihne opäť firmy, ktoré pôsobia v oblasti inžinierskych stavieb. S rastom tržieb firmy v sektore stavebníctva počítajú až v roku 2025.

Stavebné firmy očakávajú v roku 2024 pokles trhu o 1,2 %

Kapacity stavebných spoločností sú vyťažené na 90 %

 

Vyššie tržby firmy očakávajú až v roku 2025

 

Verejné zákazky v stavebníctve

Produkciu slovenského stavebníctva stále silne ovplyvňuje vývoj verejného obstarávania. Podľa údajov za 1. až 3. štvrťrok bolo vydaných 1 118 oznámení o stavebnej zákazke, čo v porovnaní s predchádzajúcim rokom predstavovalo pokles 23,6 %. Na celkovú produkciu slovenského stavebníctva, ktoré aktuálne prechádza stagnáciou +0,1 %, má významný vplyv predovšetkým hodnota zadaných zákaziek, ktoré boli už vysúťažené a zadané zhotoviteľom. Za 1. až 3. štvrťrok bolo zadaných o 32,8 % menej zákaziek ako v rovnakom období predchádzajúceho roka. Celkovo bolo za prvé tri štvrťroky tohto roka zadaných 815 verejných zákaziek.

Počet oznámení o verejnom obstarávaní klesol o 23,6 %

Zadaných verejných zákaziek v stavebníctve je o tretinu menej ako vlani

 

Strategická podpora štátu pre stavebný sektor

Investície štátu do infraštruktúry by sa, podľa názoru stavebných firiem, mali zvýšiť, ale súčasne by vláda mala riešiť vysoký deficit verejných financií. Stavbárov najviac trápia pomalé povoľovacie procesy stavieb a že zadávanie verejných zákaziek je v mnohých prípadoch zložité. Stavebný sektor potrebuje pomoc k vyššej konkurencieschopnosti formou novej legislatívy. Nový Stavebný zákon by sa, podľa názoru stavbárov, skôr nemal odkladať a trhu by pomohlo, keby v budúcom roku vstúpil v účinnosť. Štát by mal podporiť bytovú výstavbu a dostupnosť bývania, rozvíjať fondy pre podporu nájomného bývania a zapojiť viaczdrojové financovanie stavieb.

Investície do infraštruktúry by sa mali zvýšiť

Očakávania štátnych investícií do stavebných projektov sú opatrné

Vláda by mala riešiť vysoký deficit verejných financií

Legislatíva by mala byť jednoduchšia

Korupcia zostáva ako nedoriešená téma

Štát by mal podporiť bytovú výstavbu a dostupnosť bývania

Očakávanie od ministerstva dopravy

Limity rozpočtu na investície sú nedostatočné

Štát by mal zapojiť viaczdrojové financovanie stavieb

Nový stavebný zákon by sa mal nechať vstúpiť v účinnosť

 

Vývoj projektových prác

Trh projektových prác budúci rok porastie o +1,2 %. Kapacity projektových firiem sú vyťažené na 84 %. Spoločnosti, ktoré dodávajú projekty pre sektor stavebníctva, očakávajú rast svojich tržieb iba o +1,5 % v roku 2024. Vyššie tržby očakávajú spoločnosti venujúce sa prevažne inžinierskej projektovej činnosti. Väčšina marží sa zníži. Projektanti majú aktuálne zazmluvnené zákazky na 6 mesiacov dopredu.

Trh projektových prác budúci rok porastie o 1,2 %

Spoločnosti očakávajú rast svojich tržieb o 1,5 % v roku 2024

Kapacity projektantov sú vyťažené na 84 % 

Polročnú štúdiu slovenského stavebníctva nájdete v prílohe nižšie, alebo na stiahnutie na stránke CEEC Research.

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím