Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
26. júl 2022
0
36

Deň architektúry 2020

Festival Deň architektúry pozýva na exkurzie či prechádzky po známych i menej známych budovách a miestach.
Začiatok1.10.2020
10:00
Koniec7.10.2020
15:00
MiestoSlovensko a Česko
Adresa ,
,
Slovensko
Druh podujatiaPodujatie
KontaktDA
kontaktuj cez sociálne siete

Industriálne dedičstvo, sídlisková výstavba, historické stavby či bývalá židovská štvrť, ale i verejný priestor, využitia nábreží alebo dostupnosť bývania. To všetko sú témy tohtoročného festivalu Deň architektúry.

Od 1. do 7. októbra zamieri jubilejný desiaty ročník festivalu Deň architektúry do viac než stovky miest a obcí v Čechách, na Morave a Slovensku.

Program ponúkne zdarma prechádzky, exkurzie, cyklovýlety, prednášky s pútavým výkladom odborníkov, alebo workshopy.

Festival, ktorý sa koná pri príležitosti Medzinárodného dňa architektúry a pripadá vždy na prvý októbrový pondelok, je na Slovensku čoraz obľúbenejší. K prevahe českých a moravských miest sa pripája  15 miest zo Slovenska a ponúkne približne štyri desiatky akcií. V tomto roku zamieri napríklad do Bratislavy, Žiliny, Košíc, Banskej Bystrice, Modry, Šaštína-Stráží alebo Piešťan. Témou aktuálneho ročníka je udržateľnosť a enviromentálne aspekty, sociálny presah a prospešnosť architektúry. Prehľad všetkých podujatí je prístupný na webovej stránke festivalu www.denarchitektury.cz.

Prehliadka Deň architektúry sa v slovenských mestách sústreďuje na osobnosti architektonickej scény, prostredníctvom priameho kontaktu s ich dielami. Za zmienku stojí budova politickej školy architekta Vladimíra Dedečka v Modre, bohatá tvorbu Michala Maximiliána Scheera v Nitre, takmer zabudnutého Gustáva Stadtruckera vo Zvolene, tvorbu funkcionalistického architekta Oskara Winklera, bohato zastúpenú v Lučenci, alebo okruh „baťovských architektov“ v Partizánskom a stretnutie na vlakovom nástupišti pred výpravnou budovou vo Svite. V Piešťanoch sa môžeme vydať na cyklovýlet po technických pamiatkach, ktorý doplní workshop či diskusia na tému Čo s historickým dedičstvom technických pamiatok?

V Košiciach sa vydáme po stopách architekta Pavla Merjavého a zoznámime sa s povojnovým umením vo verejnom priestore. V "zlatom meste" Kremnica sa bude diskutovať o unikátnej typológii bývania, špecifickej pre banské mestá. Alarmujúci je fakt, že v priebehu druhej polovice minulého storočia zmizlo v Kremnici 200 až 250 historických domov. Napriek tomu si zachováva svoj genius loci. V Banskej Bystrici navštívime Centrum nezávislej kultúry Záhrada alebo sa vydáme na komentovanú prechádzku po výtvarných dielach vo verejnom priestore. V Nitre bude venovaná samostatná výstava a prednáška nitrianskemu architektovi Michalovi Maximiliánovi Scheerovi a jeho stopám v štruktúre mesta. Navštívime  i niekoľko významných funkcionalistických stavieb.

Svojou premiérou sa do festivalu Deň architektúry 2020 zapojilo taktiež mesto Trenčín s pestrým programom, v ktorom nájde zastúpenie aj diskusia architektov z rôznych generácií. V Žiline sa predstavia výsledky dlhodobej iniciatívy boja proti vizuálnemu smogu. Architektúra formou súťažného kvízu bude lákadlom v Bardejove. V Bratislave sa v rámci festivalu predstaví príkladná adaptácia industriálnej architektúry, ktorá bola pretransformovaná do žiadaného galerijného priestoru  - Design factory, ktorej hrozila demolácia. V samostatnom podujatí sa v Bratislave predstaví fenomén panelového sídliska Petržalka. Život bohato zastúpenej židovskej komunity a jej dnešnej podoby si ukážeme v meste Šaštín-Stráže.

Program dňa architektúry na Slovensku:
Banská Bystrica
Bardejov  
Bratislava
Košice 
Kremnica 
Lučenec  
Modra 
Nitra 
Partizánske  
Piešťany
Svit 
Šaštín-Stráže
Trenčín  
Zvolen
Žilina  

DA Šaštín
DA Šaštín
DA Nitra
DA Nitra
DA Zvolen
DA Zvolen
DA Bratislava - Petržalka
DA Bratislava - Petržalka

Deň architektúry oslavuje desať rokov

Na počiatku bolo niekoľko desiatok lokálnych akcií, v priebehu rokov však festival Deň architektúry prerástol i za hranice Českej republiky a stal sa jedným z najväčších architektonických festivalov v Európe. Tento rok oslavuje desiaty ročník, s viac ako 1700 akciami. Deň architektúry stavia na priateľskej spolupráci s miestnymi architektmi, spolkami a inštitúciami. Vznikla tak sieť, do ktorej sa v priebehu desiatich rokov zapojilo približne 180 miest na území Českej republiky a Slovenska. Vďaka festivalu sa podarilo iniciovať množstvo architektonických súťaží, upozorňovať na ohrozené stavby, rozvíjať diskusiu medzi zástupcami miest a ich obyvateľmi, aktivizovať mestských architektov, zasadzovať sa o kvalitnú a súčasnú architektúru. Program oslovuje nielen odbornú verejnosť (architektov, urbanistov či zástupcov miestnych samospráv), ale vďaka populárno-náučnému formátu programu prístupného zdarma sa teší obľube širokej verejnosti. Upozorňuje na miesta známe i zabudnuté, vždy však v širších a odborných súvislostiach. Kvalitu programu a spoluprácu s poprednými odborníkmi na danú problematiku či stavbu garantuje spolok KRUH.

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím