Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
26. september 2023
0
990

Študentská súťaž: PREFABRICATION GOES CREATIVE

2. ročník celoslovenskej súťaže pre študentov architektúry s témou: Občianska stavba - kreativita verzus prefabrikácia.
Vyhlásenie26.9.2023
20:00
Odovzdanie návrhov1.5.2024
12:00
VyhlasovateľPeikko, KARCH STU a SKGBC, architekt, architektúra, architekti
Adresa ,
,
Slovensko
Druh podujatiaSúťaž
KontaktPeikko
info@prefagoescreative.sk

Spoločnosť Peikko Slovakia v spolupráci s Katedrou architektúry SvF STU v Bratislave a Slovenskou radou pre zelené budovy vyhlasuje nový ročník súťaže pre mladých architektov nazvanej PREFABRICATION GOES CREATIVE. Študenti architektonických škôl majú opäť možnosť dokázať, že prefabrikácia neznamená uniformitu a realizáciu kreatívnych nápadov umožňujú aj typizované riešenia. Súťaž nadväzuje na úspešné predchádzajúce ročníky (viď. súvisiace články v závere textu) a je otvorená pre študentov všetkých architektonických vysokých škôl na Slovensku.

Témou aktuálneho ročníka súťaže je návrh občianskej stavby situovanej v ľubovoľnej lokalite a navrhnutej v zmysle troch hodnôt Nového Európskeho Bauhausu, ktorými sú udržateľnosť, inklúzia a zmysel pre krásu prostredníctvom prefabrikovaného konštrukčného systému fínskej spoločnosti Peikko.

Aktuálny štatút súťaže je dostupný na stránke www.prefagoescreative.sk. Záujemcovia budú mať na prípravu a odovzdanie projektov čas do mája budúceho roku. 

Dôležité aspekty návrhu:

  • LOKALITA - Analýza urbanistických vzťahov a zohľadnenie genia loci prostredia riešenej lokality. Návrh verejných priestorov zvoleného druhu občianskej stavby i vo vzťahu k ich hierarchii a štruktúre v území.
  • PREFABRIKÁCIA - Aplikácia prvkov prefabrikácie rôznej materiálovej bázy s prihliadnutím na flexibilitu, variabilitu a reverzibilitu riešenia. Efektívnosť výstavby, životnosť stavby a možnosť zmeny jej funkčného využitia.
  • UDRŽATEĽNOSŤ -  Rešpektovanie súčasnej legislatívy v oblasti energetickej hospodárnosti budov, prípadne ešte úspornejšie riešenia. Aplikácia materiálov s nízkou zabudovanou emisnou stopou. Dôraz na kvalitné vnútorné prostredie. Zachovanie indexu zelene a zadržiavania vody v krajine.
  • ARCHITEKTÚRA - Idea, nápad, fantázia, invencia. Filozofia a hmotovo-priestorový koncept návrhu. Rešpektovanie lokality, regionality a materiality navrhovanej architektúry. Funkcia, prevádzka a dispozičné riešenie objektu.

 

ÚČASTNÍCI SÚŤAŽE

Študenti prvého a druhého stupňa štúdia univerzít na Slovensku.

 

FORMÁT SÚŤAŽE

Architektonická, študentská, anonymná

 

HARMONOGRAM SÚŤAŽE

  • Vyhlásenie súťaže, zverejnenie podmienok: september 2023
  • Odovzdanie súťažných návrhov:
  • Máj 2024 - elektronicky
  • Máj 2024 - Ing. R. Provazník, 19. p. KARCH STU alebo podateľňa
  • Zasadnutie poroty: jún 2024
  • Vyhlásenie výsledkov a výstava všetkých prác: september 2024

 

ČO ZÍSKAJÚ VÍŤAZNÉ PROJEKTY
Finančné ohodnotenie víťazných návrhov:

  1. Cena 1500 €
  2. Cena 1300 €
  3. Cena 1000 €

+ ceny partnerských médií

 

KONTAKTY A ODBORNÝ NÁZOR

Odborná porota je garanciou kvalitných výstupov prác. Získate nové kontaky a možnosť na lepšie uplatnenie na trhu práce.

 

ZÁMER

Architektonická tvorba stojí dnes pred novými výzvami. Jednou z nich je stavať rýchlo, kvalitne a zároveň reagovať na aktuálne požiadavky doby - udržateľnosť a ochrana životného prostredia. Je nesporné, že rýchlejší, bezpečnejší, efektívnejší a šetrnejší spôsob výstavby smeruje k využívaniu prefabrikácie, ktorá nie je obmedzujúca, ale poskytuje architektonickej tvorbe väčšiu voľnosť. Voľnosť, ktorá umožňuje navrhnúť i otvorenejšie priestory aj v projektoch s architektonicky náročnými tvarmi. Overte si tento trend uvažovania vo Vašom projekte. Navrhnite Vami zvolený druh občianskej stavby do konkrétnej Vami zvolenej urbanistickej situácie a aplikujte v návrhu princíp prefabrikácie. Využite efektívne všetky výhody, ktoré prefabrikácia ponúka. Limitom nie je použitie len jedného materiálu, ale možnosť atraktívnej kombinácie i viacerých materiálov - napríklad oceľ, drevo, betón.

 

SÚŤAŽNÉ PODKLADY

Podmienkou súťaže je použitie materiálov, riešení a systémov ponúkaných spoločnosťou Peikko. Detaily a technické údaje o všetkých materiáloch sú k dispozícii na stránke www.prefagoescreative.sk.

 

Mapa podujatia

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím