Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
20. apríl 2023
0
669

Pavilón internej medicíny, Nemocnica Šternberk

Nová súčasť zdravotníckeho areálu.
Pavilón internej medicíny, Nemocnica Šternberk
Autori: Ing. arch. Adam RujbrSpolupráca: Ing. Michal Surka (HIP), Ing. arch. Aleš Chlád (interiér), Ing. Jiří Horn (BIM modelár)Investor: Olomoucký krajPlocha pozemku: 31512 m2Zastavaná plocha: 870 m2 + 335 m2 (spojovacie mosty)Podlažná plocha: 5445 m2Obostavaný objem: 17 800 m3Investičný náklad: 11,3 mil. €Návrh: 2017 - 2019Realizácia: 2022 - 2022Adresa: Jívavská 20, Šternberk, Česká republikaPublikované: 2. máj 2023

Ateliér Adam Rujbr Architects, v ktorého portfóliu majú výrazné zastúpenie projekty zdravotníckych zariadení (viď. súvisiace články v závere textu), v závere minulého roka dokončil pavilón internej medicíny. Novostavba sa nachádza v severnej časti areálu šternberskej nemocnice. Jednou z priorít pri riešení objektu bola ideálna nadväznosť na existujúce pavilóny a vytvorenie prehľadného vstupu do zdravotníckeho komplexu.

Stavbe ustúpila pôvodná budova riaditeľstva nemocnice. Z juhu k novému pavilónu prilieha staršia budova trafostanice s dieselcentrálou.

Novostavba, koncipovaná ako jednoduchý kváder, stojí na pôdoryse s rozmermi 48x18 metrov. Budova má jedno podzemné a päť nadzemných podlaží, na streche sa nachádza technické zázemie a fotovoltaické panely.

Raster fasády umožňuje variabilné riešenie vnútorných dispozícií. Podstatné nie je len množstvo denného svetla a prehľadnosť celého pavilónu, ale aj premenlivosť svetelnej atmosféry v interiéri počas dňa. Pre pacientov a ich rodiny, ale aj pre zamestnancov, ktorí tu pracujú, to znamená, že nie sú izolovaní od okolitého sveta.

V pavilóne sa nachádza niekoľko prevádzok internej kliniky. Za recepciou nájdeme ambulanciu pre akútne prípady, odberové a zákrokové miestnosti, lôžkové izby a izby intenzívnej starostlivosti. Pri návrhu budovy bol kladený dôraz na variabilitu dispozícií a technologického vybavenia, kompaktný tvar, optimálny pomer pevných a presklených plôch, akustiku a vnútornú klímu.

Pavilón disponuje tromi hlavnými vstupmi. Prvý z nich je určený predovšetkým pre personál sanitných vozidiel, pacientov privezených týmito vozidlami a peších návštevníkov nemocnice. Tento vstup je umiestnený na severovýchodnom rohu budovy, čo umožňuje rýchlu a jednoduchú dostupnosť pavilónu z hlavnej komunikácie Jívavská.

Druhý vstup slúži návštevníkom, ktorí prichádzajú osobným automobilom. Je umiestnený na juhovýchodnom rohu budovy a ľahko prístupný z novo vybudovaného parkoviska na západnej strane areálu nemocnice.

Tretí vstup pre personál nemocnice, umiestnený na 1. podlaží, sprístupňuje vonkajšia rampa na juhozápadnej strane budovy.

Pavilón internej nemocnice je ďalej prepojený s pavilónom chirurgie a budovou SVLS prostredníctvom spojovacieho krčku v 3. nadzemnom podlaží, ktorý umožňuje bezbariérový prístup.

Architekt bol pri návrhu nového pavilónu obmedzený konštrukčnou výškou budovy a preto hľadal stropný systém s rovným podhľadom a dostatočným priestorom pre rozvod vzduchotechniky. Požiadavky splnila stropná konštrukcia tvorená kombináciou nosníkov DELTABEAM®  od spoločnosti Peikko a dutinových panelov. Vďaka tomuto riešeniu s minimom mokrých procesov bola dodržaná aj požadovaná vysoká rýchlosť výstavby.

Fermacell® sa osvedčil ako jedna doska na všetko. Priečky sú podľa Ing. Michala Surky z ateliéru Adam Rujbr Architects zrealizované prevažne zo sadrovláknitých dosiek fermacell® v rôznych skladbách podľa požadovanej požiarnej odolnosti, akustických požiadaviek a hrúbky steny. "Dôvodom je vysoká pevnosť a mechanická odolnosť týchto dosiek, navyše aj pri jednovrstvovom opláštení plní fermacell® požiadavky na požiarnu odolnosť a akustiku, ktoré sme pre vnútorné priečky nového pavilónu stanovili. Výhodou je aj zisk priestoru pre vnútorné rozvody a rýchlejšia realizácia priečok.“

Pavilón, postavený v pasívnom štandarde, spadá podľa energetického certifikátu budovy do energetickej triedy A.

Budova spĺňa nasledujúce parametre:

  • intenzita výmeny vzduchu pri tlakovom rozdiele 50 Pa n50 = 0,6/h (preukázané “blower door“ testom)
  • priemerný súč. prestupu tepla = 0,22 W/m2K
  • merná potreba na vykurovanie = 86 MWh/rok
  • merná potreba na chladenie = 26 MWh/rok
  • neobnoviteľná primárna energia = 118 kWh/m2a
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Situácia
SituáciaAutor: Adam Rujbr Architects
Pôdorys 1. PP
Pôdorys 1. PPAutor: Adam Rujbr Architects
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: Adam Rujbr Architects
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPAutor: Adam Rujbr Architects
Pôdorys 3. NP
Pôdorys 3. NPAutor: Adam Rujbr Architects
Pôdorys 4. NP
Pôdorys 4. NPAutor: Adam Rujbr Architects
Pôdorys 5. NP
Pôdorys 5. NPAutor: Adam Rujbr Architects
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Autori: Adam Rujbr Architects
Podklady: Linka
Fotografie: BoysPlayNice

Poloha diela

Ing. arch. Adam Rujbr
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím