Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
29. január 2024
0
595

Rekonštrukcia Jiráskovho divadla, Česká Lípa

Obnova, nový vstup a otvorenie divadla do verejného priestoru...
Rekonštrukcia Jiráskovho divadla, Česká Lípa
Autori: Ing. arch. Adam RujbrSpolupráca: Ing. Michal Surka (HIP), Ing. arch. Michaela Bastlová (interiér), Ing. arch. Aleš Chlád (stavebná časť), Ing. arch. Monika Prostředníková (stavebná časť), Ing. arch. Kateřina Kateřina Gayerová (stavebná časť), Bc. Klára Jansová (autorský dozor), Ing. Vlastimil Čegan (statika), Ing. Lucie Tlustá (záhradná architektúra)Investor: Mesto Česká LípaPlocha pozemku: 2366 m²Zastavaná plocha: 1205 m²Podlažná plocha: 3295 m²Investičný náklad: 7,9 mil. €Návrh: 2019 - 2020Realizácia: 2021 - 2023Adresa: Panská 219, Česká Lípa, Česká republikaPublikované: 30. január 2024

Divadlo v tridsaťpäťtisícovom severočeskom meste, nesúce meno popredného literáta a predstaviteľa českého realizmu, prešlo rozsiahlou rekonštrukciou pod taktovkou ateliéru Adam Rujbr Architects. Budova divadla má bohatú históriu, siahajúcu až do 14. storočia. Ako divadelný priestor slúži od roku 1932.

V rámci aktuálnej rekonštrukcie pribudol nový reprezentatívny vstup do objektu, nadväzujúci na námestie a stavba sa stala úplne bezbariérovou. “S přidáním severního a jižního přísálí, propojených mimo hlavní sál, dostala budova nové funkční prvky. Orchestřiště bylo obnoveno, sál získal větší elevaci pro lepší viditelnost a pohodlnější sedačky. Nově byly vybudovány šatny, zkušebna, sklad kostýmů, malý sál pro intimnější představení a část přízemí byla proměněna na kavárnu,” vysvetľuje najvýznamnejšie zásahy do dispozície brniansky architekt Adam Rujbr.

Rekonštrukcia, ktorá zahŕňa spomínanú zmenu polohy hlavného vstupu a vytvorenie plochy pre kaviareň orientovanú do ulice Panská, otvorila divadlo do verejného priestoru historického centra mesta. Dôležitú súčasť projektu tvorí revitalizácia predpolia objektu na Jiráskovej ulici.

Zvýšenie strechy sály o úroveň jedného podlažia umožnilo pridanie druhého balkóna a rozšírenie kapacity hľadiska na 371 miest. Na prízemí štvorpodlažnej budovy nájdeme vstupné priestory, divadelnú kaviareň a technické zázemie. V ďalšom podlaží sú obe predsália a hlavná sála. O poschodie vyššie sú situované šatne hercov, skúšobne a malá podkrovná sála.

Hlavný vstup z ulice Panská vedie do dvojpodlažného foyer s výrazným točitým schodiskom a umeleckým dielom sklárskeho ateliéru Jitky Skuhravej. Vedľajší vstup z ulice Jiráskova definuje rovnako pohľadový betón a rozmerné presklenie. Priľahlé predsálie slúži ako multifunkčný priestor pre komorné predstavenia, koncerty alebo prednášky. Počas výstavby bolo objavené schodisko vedúce do pivnice, ktoré bolo obnovené s využitím pôvodných kamenných stupňov. Drevené stropné trámy v hornom foyer majstri citlivo zreštaurovali a v súčasnosti  tvoria pôsobivú konštrukciu stropu južného predsália. 

Okrem obnoveného schodiska do pivnice a drevených stropných trámov, nájdeme v interiéri napríklad aj historické základné kamene, ktoré zdobia interiér kaviarne. V salóniku bolo očistené a zachované pôvodné režné murivo. Medzi zachované a obnovené objekty patrí aj luster nad hľadiskom, ktorý po jeho kompletnej renovácii tvorí dominantu hviezdneho neba. Nástenné svietidlá z hlavnej sály boli očistené a použité na stenách horného foyer a šatne.

Jednotiacim prvkom celého návrhu je farba volskej krvi, ktorá v minulosti zdobila hľadisko divadla. Stenu klubovne zdobí tapeta s motívom malieb nachádzajúcich sa v pôvodnej budove divadla.

Projekt prepája historické vrstvy so súčasnými autorskými vkladmi a technológiami. Vytvorenie nových reprezentatívnych celkov a prepojenie s verejným priestorom mesta prispelo k oživeniu kultúrneho centra Českej Lípy.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Situácia
SituáciaAutor: Adam Rujbr Architects
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: Adam Rujbr Architects
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPAutor: Adam Rujbr Architects
Pôdorys 3. NP
Pôdorys 3. NPAutor: Adam Rujbr Architects
Pôdorys 4. NP
Pôdorys 4. NPAutor: Adam Rujbr Architects
Rez A-A´
Rez A-A´Autor: Adam Rujbr Architects
Rez B-B´
Rez B-B´Autor: Adam Rujbr Architects
Rez C-C´
Rez C-C´Autor: Adam Rujbr Architects
Rez D-D´
Rez D-D´Autor: Adam Rujbr Architects
Južný pohľad
Južný pohľadAutor: Adam Rujbr Architects
Východný pohľad
Východný pohľadAutor: Adam Rujbr Architects
Severný pohľad
Severný pohľadAutor: Adam Rujbr Architects
Západný pohľad
Západný pohľadAutor: Adam Rujbr Architects
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Materiály:

  • kameň - obnovené schodisko
  • betón - vstupy, strop prístavby
  • oceľ - konštrukcia hľadiska
  • drevo - strop nad horným foyer, obnovené trámy, strecha
  • sklo - umelecké dielo Jitky Skuhravej, bránka v priechode, zábradlie
  • LTD - nábytok podľa autorského návrhu

Autori: Adam Rujbr Architects
Podklady: Linka
Fotografie: BoysPlayNice

Poloha diela

Ing. arch. Adam Rujbr
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím