Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

GROHE ČR s.r.o.

Made in Germany

Antala Staška 510/38
Praha 4

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Rekonštrukcia podkrovia, Hořenice (ČR)

Rekonštrukcia podkrovia, Hořenice (ČR)

AutoriIng. arch. Pavel Plánička
Ing. Bruno Panenka
Ing. Barbora Urbanová
Podlažná plocha220 m²
Obostavaný objem900 m³
Návrh2016 - 2016
Realizácia2016 - 2017
AdresaHořenice 5,
Chbany,
Česká republika
Prestavba podkrovného priestoru bývalej maštale pre potreby rodinného bývania. Ide o prvý krok v rámci rekonštrukcie rozľahlej hospodárskej usadlosti.

Nedávno sme písali o rekonštrukcii statku v dedinke Ošelín. Dnes sa presunieme do obce Hořenice, takisto na česko - nemeckom pohraničí. Oba projekty spája odhodlanie investora pre záchranu stavebného dedičstva.  

Pohraničná obec Hořenice, ktorá leží na sverozápade Čiech najväčšiu slávu prežívala okolo roku 1900, kedy tu žilo viac ako sto obyvateľov. Po prvej svetovej vojne však dochádzalo k postupnému vysídľovaniu, ktoré vrcholilo núteným odsunom nemeckých obyvateľov.  Stav sa nezlepšil ani po druhej svetovej vojne, kedy došlo k zoštátneniu rozľahlého statku. V súčastnosti je v obci päť obývaných domov. Medzi stálych obyvateľov patria príbuzní investorov, ktorí sa starajú o rozsiahly dvor a venujú sa pestovaniu biopotravín a chovu dobytka.

Ortofotomapa
Ortofotomapa

Rodina, ktorá aj s deťmi trvalo žije a pracuje v Nemecku, si chcela na dvore v Hořeniciach zariadiť prechodné ubytovanie, s perspektívou, že sa sem v budúcnosti nasťahujú. Pre svoj zámer si vybrali nevyužívaný priestor v podkroví v jednom z objektov, ktorý pôvodne slúžil ako chliev a sklad obylia.

Foto: Pavel Plánička

Rekonštrukcia podkrovia s výmerou 200 metrov štvorcových nakoniec netrvala ani rok. „Prostor, který byl pro rekonstrukci k dispozici, byl vzhledem k zadání velký, důležité bylo udržet jednotlivosti ve vzájemném proporčním souladu,“ hovorí architekt Pavel Plánička z ateliéru 3+1 architekti. Pri stavebných prácach sa dbalo na zachovanie čo najväčšieho množstva pôvodných prvkov a na použitie kvalitných materiálov v súlade s konštrukciou starého statku. “Šlo především o to „nenapáchat ještě více architektonických neplech na jedné z nejstarších budov na statku Hořenice, jako se to stalo za bývalého režimu, za existence JZD,“ dodává investorka.

Pôdorysy
PôdorysyAutor: 3+1 architekti
Pohľad a rezy
Pohľad a rezyAutor: 3+1 architekti

V podkrovnom byte dominuje spojený priestor kuchyne, jedálne a obývacej izby, ktorý bol otvorený do štítu, čím získal svetlú výšku takmer šesť metrov. Konštrukcia krovu ostala až na niekoľko poškodených častí v pôvodnom stave. Všetky krokvy boli ručne prebrúsené a ponechané bez povrchovej úpravy. Pred rekonštrukciou bolo podkrovie bez okien. Dispozíciu po novom presvetľujú strešné okná a dva pásové vikiere. Výška krovu umožnila umiestnenie spální na poschodie.

Foto: Pavel Plánička
Foto: Pavel Plánička
Foto: Pavel Plánička

Nové konštrukcie a zariadenie bytu v bielej farbe necháva vyniknúť priestor a konštrukcie podkrovia. Výrazným prvkom je očistená tehlová stena v kuchynskej časti. Byt dotvárajú detaily ako keramické vypínače a stropné osvetlenie zavesené na trámoch. Ako zhŕňa investorka: „Za prvé nic není rovné, za druhé nic není tak, jak se to naplánuje. Atypická zakázka si žádá zakázkovou výrobu a individuální přístup”. Osobné nasadenie architektov z ateliéru  3+1 je v tomto prípade jasne viditeľné.

Foto: Pavel Plánička
Foto: Pavel Plánička
Foto: Pavel Plánička
Foto: Pavel Plánička
Foto: Pavel Plánička
Foto: Pavel Plánička
Foto: Pavel Plánička
Foto: Pavel Plánička
Foto: Pavel Plánička
Foto: Pavel Plánička
Foto: Pavel Plánička
Foto: Pavel Plánička
Foto: Pavel Plánička
Foto: Pavel Plánička
Foto: Pavel Plánička
Foto: Pavel Plánička
Foto: Pavel Plánička
Foto: Pavel Plánička
Foto: Pavel Plánička
Foto: Pavel Plánička
Foto: Pavel Plánička

Na statku v Hořeniciah sa v súčastnosti pripravuje nový ovčín a oprava drobnej kaplnky. Tešíme sa na výsledok.

Podklady: 3+1 architekti

Poloha diela

Ing. arch. Pavel Plánička
Ing. Bruno Panenka
Ing. Barbora Urbanová

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím