Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
30. máj 2017
0
970

Konverzia skladu Redt u Zelven na bytový dom

Peynsaert Architecten predviedli, ako premeniť sklad na moderné mestské bývanie s jedinečným geniom loci.
Konverzia skladu Redt u Zelven na bytový dom
Autori: Willy Peynsaert, Siska CallewaertRealizácia: 2013 - 2014Adresa: Zeebergkaai 2, Aalst, BelgickoPublikované: 31. máj 2017

V rušnej obchodno-priemyselnej štvrti malého belgického mesta Aalst sa ukážkovo vysporiadali s premenou pôvodnej komerčnej budovy na moderný bytový dom. Opustený sklad v štýle art deco z roku 1924 bol v dezolátnom stave, až kým ho neobjavil vnuk pôvodného architekta budovy. Willy Peynsaert sa popasoval s architektonickou výzvou majstrovsky. Moderné ladí s históriou a objekt ponúka komfortné mestské bývanie so všetkým, čo k tomu patrí.

foto: Marie-Louise

Prízemie objektu sa využíva na parkovanie a v mezaníne sú zastúpené rôzne služby. Na horných podlažiach sa nachádzajú po dva loftové byty, ktoré sú pozdĺžne oddelené. Priestranné bytové jednotky ponúkajú možnosť rozdelenia podľa potreby na jednotlivé miestnosti.

Pôdorysy a rezy
Pôdorysy a rezy

Na najvyššom podlaží vznikla prístavba, v ktorej sa nachádza rozľahlý loftový byt. Toto podlažie je ustúpené, čo umožnilo vzniknúť veľkorysým terasám. Táto nová strecha je, rovnako ako celá severná fasáda, opláštená vláknocementovými fasádnymi panelmi EQUITONE, ktoré sa kládli na drevený podkladový profil.

foto: Marie-Louise

Pôvodná, čelná východná fasáda ponúka pôvodné veľkorozmerné okná. Bolo však nevyhnutné zlepšiť svetelné podmienky v bytoch. Architekt sa preto rozhodol pridať na severnú stranu arkiere v modernom dizajne, ktoré sa otáčajú za svetlom na východ. Tri z nich vysunul z fasády ako zásuvky s oknami na bočnej strane, aby do interiéru prenikalo denné svetlo nielen z východnej, ale aj zo západnej strany. Podarilo sa tak dosiahnuť vysokú kvalitu bývania v nových bytoch bez toho, aby sa dramaticky zasiahlo do charakteru pôvodnej budovy.

foto: Marie-Louise

Príťažlivá pôvodná fasáda s výhľadom na rieku Dender sa zachovala. Pridaním industriálnych balkónov a rozšírením existujúcich okien, ktoré tak slúžia ako balkónové dvere, sa obohatila o novú funkciu.

Severná štítová fasáda, otočená k rušnej ulici, korešponduje s moderným duchom súčasnosti aj vďaka použitému vláknocementovému fasádnemu obkladu EQUITONE. Pod fasádnym obkladom je budova izolovaná kvalitnou tepelnou izoláciou.

Vonkajšie opláštenie pomocou svetlosivého vláknocementovému obkladu EQUITONE vhodne dopĺňa tradičné tehly použité na pôvodnej fasáde. Celkové usporiadanie fasády má rozhodne ďaleko od monotónnosti, a to aj vďaka rôznym formátom dosiek a oživeniu v podobe mierne zaoblených okien.

foto: Marie-Louise
foto: Marie-Louise
foto: Marie-Louise

Podklady: Equitone

Poloha diela

Willy Peynsaert
Siska Callewaert

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím