Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
8. november 2023
25
1802

Byt sochára, Praha

"Byt bez dveří, ale zato se sklářskou dílnou – experimentální prověření prostorového potenciálu klasického panelákového bytu, kde dochází k půdorysnému i materiálovému rozmlžení hranic a funkcí."
Byt sochára, Praha
Autori: Ing. arch. David Neuhäusl, Ing. arch. Matěj HunalSpolupráca: Pavla Daniels, Alžběta NovákováInvestor: Vladimír BachoríkPodlažná plocha: 71 m²Investičný náklad: 55 000 €Návrh: 2021 - 2022Realizácia: 2022 - 2023Adresa: Trytova 1, Praha, Česká republikaPublikované: 10. december 2023

Projekty ateliéru Neuhäusl Hunal často zaujmú svojim vyhraneným konceptom, šitým na mieru konkrétnym užívateľom. Za spomenutie stojí napríklad pražský interiér, očistený až "na panel", precízny "švajčiarsky nožík" - kuchyňa, jedáleň a obývacia izba v jednej priechodnej miestnosti, "lowcostová" prestavba panelákového bytu na pražskom sídlisku, alebo byt s pódiom - premena stiesneného žižkovského dvojizbáku na otvorený jednoizbák.

Tentokrát sa architekti David Neuhäusl a Matěj Hunal pustili do prestavby transformácie klasického panelákového bytu pre potreby "menej klasického" klienta. Ako dopadla spolupráca oboch zúčastnených strán si môžete prečítať v texte nižšie. V súvislosti s aktuálnou pražskou realizáciou stojí za spomenutie aj prestavba panelákového bytu v Bratislave z dielne ateliéru KILO / HONČ, ktorá čerpá z viacerých spoločných východísk a princípov.

 

Viac slovami autorov:

Sochař a sklář Vladimír Bachorík ve svém bytě na pražském sídlišti vždy pracoval - proto si v rámci totální rekonstrukce přál navrhnout také sklářskou dílnu. Co si naopak nepřál, to byly dveře. Neobvyklé zadání má cenný potenciál generovat neobvyklá řešení, čehož jsme se rozhodli využít k experimentu: jaké jsou maximální možnosti klasického panelákového bytu? Jak daleko lze zajít?

Naším cílem bylo využít hybridní typologii a dosáhnout co nejvyšší míry svobody, světla a velkorysosti. Dochází k půdorysnému i materiálovému rozmlžení hranic a funkcí: maximálně otevřený a plynoucí prostor bez dveří tak člení pouze obloukové polopříčky z copilitu. Tyto průsvitné skleněné tvárnice vysokého řádu zajišťují průnik světla. Jejich materialita a charakter samozřejmě odkazují k celoživotní práci klienta.

Klíčovým limitem pro návrh je kromě statiky infrastruktura. Neuralgickým bodem se tak stává napojení vody a kanalizace, které definuje umístění jediného-skoro-uzavřeného prostoru. Nejvýraznější prvek proto tvoří koupelnový oblouk s toaletou a sprchou. Kvůli vedení odpadu je usazen na decentní platformě, která jemně podtrhuje jeho prostorovou dominanci. Půdorysnou kompozici doplňují tři otevřené copilitové „hokejky“, které nenásilně vymezují šatnu, sklad a dílnu, jinými slovy kuchyni. Zbylý prostor je volně modulován mezi těmito křivkami skla a zůstává otevřen jakékoli budoucí interpretaci. Pracujeme s naším oblíbeným principem, kdy jednotný a jednoznačný prostor tvoří pozadí pro život (v tomto případě především tvorbu) jeho obyvatele. Pracujeme i s naším druhým oblíbeným principem, kdy odstraňujeme vše, co není nosné a co neporušuje zákon.

Obdélný půdorys "od okna k oknu" přetíná železobetonová nosná stěna se dvěma otvory, kterou jsme (díky její výsadní pozici) jako jediný prvek očistili na její materiálovou podstatu a učinili z ní nositelku identity místa. Zbylé stěny a strop naopak ponecháváme v lapidární bílé omítce - nemáme zájem ani přehánět betonovou manýru, ani přesmíru konkurovat elegantnímu sklu či vytvářet příliš sevřený prostor. Místa, kde dochází ke kontaktu s vodou, jsou definována špinavě bílou mozaikou. Velkorysá kuchyně, kde vzniká více objektů než jídel, je formulována technicistním jazykem, aby funkčně vyhovovala svému primárnímu účelu. Charaktery jednotlivých prostorů podtrhuje typ použitých svítidel: přísné linky či rozvolněné bodovky.

Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Pôdorys - východiskový stav
Pôdorys - východiskový stavAutori: NEUHÄUSL HUNAL
Pôdorys - navrhovaný stav
Pôdorys - navrhovaný stavAutori: NEUHÄUSL HUNAL
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla

Materiály:

  • betón - odhalené steny a stropy
  • copilit - sklenené priečky
  • keramický obklad - podlaha a steny v kúpeľni, stena v kuchyni
  • kaučuk - podlaha
  • oceľ - regály

Autori: NEUHÄUSL HUNAL
Podklady: Linka
Fotografie: Radek Úlehla

Poloha diela

Ing. arch. David Neuhäusl
Ing. arch. Matěj Hunal
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím