Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
1. marec 2023
0
1327

Byt s pódiom, Praha

Zo stiesneného žižkovského dvojizbáku otvorený jednoizbák pre zakladateľa ateliéru U / U Studio.
Byt s pódiom, Praha
Autori: Ing. arch. David Neuhäusl, Ing. arch. Matěj HunalSpolupráca: Pavla Daniels, Alžběta NovákováInvestor: Martin HroudaPodlažná plocha: 44,5 m²Investičný náklad: 47 000 €Návrh: 2021 - 2021Realizácia: 2022 - 2022Adresa: Křišťanova 1638/12, Praha, Česká republikaPublikované: 31. marec 2023

Projekty ateliéru Neuhäusl Hunal často zaujmú svojim vyhraneným konceptom, šitým na mieru konkrétnym užívateľom. Za spomenutie stojí napríklad pražský interiér, očistený až "na panel", precízny "švajčiarsky nožík" - kuchyňa, jedáleň a obývacia izba v jednej priechodnej miestnosti, alebo "lowcostová" prestavba panelákového bytu na pražskom sídlisku. Tentokrát sa architekti David Neuhäusl a Matěj Hunal so "slušným" rozpočtom pustili do prestavby malého prízemného bytu na pražskom Žižkove: “Tento projekt byl specifická a zároveň srdcová záležitost – jedná se totiž o byt pro našeho kamaráda, a shodou okolností také zakladatele studia U/U, které kultivuje veřejný prostor českých obcí zejména výbornými skateparky (Pozn. viď. súvisiace články v závere textu). Vzájemná důvěra tak byla významným aspektem návrhu i realizace,” vysvetľujú v úvode 

Foto: Radek Úlehla

Základný princíp kompletnej rekonštrukcie spočíval vo vytvorení otvoreného obytného priestoru, ktorý vznikol na pôdoryse pôvodnej kuchyne, jedálne a spálne. Zjednotenie dispozície umožnilo presvetlenie interiéru z dvoch smerov a posilnilo vizuálny kontakt so zeleňou na dvore. Hygienické zázemie a vstupná chodba prešli tiež kompletnou rekonštrukciou. Pôdorys sa však v tejto časti, s výnimkou odstránenia dverí bývalej spálne, nemenil. 

Pôdorys - východiskový stav
Pôdorys - východiskový stavAutori: NEUHÄUSL HUNAL

Architekti zónujú priestor jedinej izby bytu prostredníctvom výrazných nábytkových prvkov na dva hlavné celky: drevený blok na spanie a ružový blok na varenie. Kuchyňa a multifunkčné pódium, slúžia ako posteľ, úložný priestor, knižnica, šatňa aj lavica. Z vyvýšenej platformy na mieste spálne sa otvára príjemný pohľad priamo do zelene. 

Pôdorys - nový stav
Pôdorys - nový stavAutori: NEUHÄUSL HUNAL
Foto: Radek Úlehla

Dialóg obytnej a obslužnej zóny bytu je podčiarknutý použitými materiálmi a ich jednoznačnou farebnosťou. Kúpeľňu, kuchyňu, toaletu a chodbu definuje ružová farba nábytku, dlažby a obkladu. Úložné priestory a predovšetkým multifunkčná platforma sú vyrobené z brezovej preglejky. Výslednú kompozíciu zjemňujú kruhové svietidlá a zrkadlá.

Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla

Materiály:

  • brezová preglejka - nábytok podľa autorského návrhu
  • keramický obklad - steny, podlaha
  • lakovaná MDF doska - kuchynská linka podľa autorského návrhu
  • HPL laminát - pracovná doska kuchynskej linky
  • parkety z bukového masívu - podlaha

Autori: NEUHÄUSL HUNAL
Podklady: Linka
Fotografie: Radek Úlehla

Poloha diela

Ing. arch. David Neuhäusl
Ing. arch. Matěj Hunal

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím