Sumarizácia najdôležitejších inovácií, ktoré redefinujúcich využitie tohto energetického zdroja.
AMPHIBIA 3000 GRIP 1.3 od spoločnosti ATRO predstavuje modernú hydroizolačnú technológiu, ktorá spája vysokú odolnosť,...
Ambiciózne plány EK narazili na ekonomické možnosti domácností v jednotlivých členských štátoch –...
IDEA DOOR od spoločnosti JAP prináša do interiéru čistý minimalistický vzhľad vďaka bezrámovému riešeniu a precíznej...
Nástenné nadomietkové armatúry Vitus sú mimoriadne vhodné pre rýchlu a efektívnu...
Okenné profily z kompozitného materiálu RAU-FIPRO X od spoločnosti Rehau sú v porovnaní s tradičnými plastovými profilmi mnohonásobne...
Najnovší sortiment stolov pre zariadenie interiérov...
Spojenie moderného dizajnu, funkčnosti a svetla do harmonického architektonického prvku.
Kancelárska budova Baumit v slovinskom Trzine prešla premenou na moderné a udržateľné pracovisko. Architekti kládli dôraz...
Mottom šiesteho ročníku on-line konferencie odborníkov Xella Dialóg je Efektívny návrh budov 2025+: zmeny a riešenia
Robot WLTR predstavuje moderný prístup k murovaným konštrukciám. Vďaka automatizácii dokáže rýchlo, presne a bezpečne realizovať...
Okrem bezpečnosti majú okná aj elegantný vzhľad, pretože nie sú viditeľné žiadne uzamykacie časti kovania.
Dvere MASTER v skrytej zárubni AKTIVE je možné vyrobiť až do výšky 3 700 mm
Internorm stavia na energetickú efektívnosť a inteligentné tieniace riešenia.
Slovensko vo výbere zastupuje šesť realizácií.
Obvyklé materiály použité v nových súvislostiach. Surovosť niekedy prekvapí, má však vždy pointu. Realizácia ateliéru Neuhäusl Hunal je urobená ako obvykle s prehľadom a vtipom.
Holešovické bistro svojim dvojznačným názvom /The(E)ater(y)/ definuje koncept projektu - kuchyňa ako javisko . Architektúra vytvára scénu pre predstavenie, ktoré sa odohráva v kuchyni i na tanieri. Kľúčové princípy - racionalita, kontrast, prirodzenosť a moderná interpretácia českej klasiky - sú v súlade s gastronomickou filozofiou fine dining podniku.
Bistro sa nachádza na prízemí administratívneho objektu z deväťdesiatych rokov, kde pôvodne fungoval obchod s interiérovými dekoráciami. Počas celého tvorivého procesu bolo zásadnou úlohou udržať jednoduchosť a jednoznačnosť priestoru. Na výsledku má podľa slov mladých architektov výrazný podiel intenzívna spolupráca s budúcimi užívateľmi priestoru.
Dispozícia a prevádzka
Otvorená kuchyňa je jadrom kompaktného priestoru reštaurácie, ktorý lemuje kontinuálna čalúnená lavica. Vysoké sedenie po obvode kuchyne umožňuje pozorovať prípravu pokrmov a komunikovať s kuchármi. Absenciu tradičného baru nahrádza predsunutý pult pre čašníkov umiestnený priamo oproti vstupu do reštaurácie. Polopriehľadná stena mäkko oddeľuje vinotéku a neformálnu šatňu. Racionálna organizácia všetkých prevádzok zlepšuje orientáciu hosťa a podporuje prehľadnosť priestoru.
Materiály
Obvyklé materiály použité v nových súvislostiach definujú funkčné členenie priestoru. Základom sú odhalené nosné železobetónové konštrukcie, ktoré dopĺňa starostlivo vybratý mobiliár a predovšetkým analogicky použitý surový heraklit. Drevocementové dosky bez povrchovej úpravy plnia akustickú funkciu a podľa slov architektov tiež odkazujú na obklad fasády budovy. Obyčajné debniace tvarovky skladané na výšku čiastočne rozdeľujú priestor.
So surovými povrchmi odbytovej časti kontrastuje hladký biely keramický obklad a nerez gastronomickej prevádzky podčiarknutý jemnou grafikou. Zámerne nedokončené sadrokartónové priečky na chodbe tvoria ľahko šokujúci prechod z vizuálne "rušnej" jedálne k čiernobielemu minimalizmu toaliet.
Osvetlenie
Svetlo podporuje materiálové riešenie a členenie interiéru: zavesené betónové svietidlá bodovo osvetľujú stoly pre hostí, studené, intenzívne svetlo zdôrazňuje hygienicko-technický charakter prevádzky kuchyne. Plošné osvetlenie pod napínanými podhľadmi na chodbe a na toaletách necháva vyniknúť surové materiály stien. Podsvietenie vinotéky vytvára jemnú hru farieb a jedinú dekoráciu v priestore.
Podklady: Neuhäusl Hunal