IDEA DOOR od spoločnosti JAP prináša do interiéru čistý minimalistický vzhľad vďaka bezrámovému riešeniu a precíznej...
Nástenné nadomietkové armatúry Vitus sú mimoriadne vhodné pre rýchlu a efektívnu...
Okenné profily z kompozitného materiálu RAU-FIPRO X od spoločnosti Rehau sú v porovnaní s tradičnými plastovými profilmi mnohonásobne...
Najnovší sortiment stolov pre zariadenie interiérov...
Spojenie moderného dizajnu, funkčnosti a svetla do harmonického architektonického prvku.
Kancelárska budova Baumit v slovinskom Trzine prešla premenou na moderné a udržateľné pracovisko. Architekti kládli dôraz...
Mottom šiesteho ročníku on-line konferencie odborníkov Xella Dialóg je Efektívny návrh budov 2025+: zmeny a riešenia
Robot WLTR predstavuje moderný prístup k murovaným konštrukciám. Vďaka automatizácii dokáže rýchlo, presne a bezpečne realizovať...
Okrem bezpečnosti majú okná aj elegantný vzhľad, pretože nie sú viditeľné žiadne uzamykacie časti kovania.
Dvere MASTER v skrytej zárubni AKTIVE je možné vyrobiť až do výšky 3 700 mm
Internorm stavia na energetickú efektívnosť a inteligentné tieniace riešenia.
Slovensko vo výbere zastupuje šesť realizácií.
Spoločnosť Internorm odteraz stavia na novej variante tepelnoizolačného skla od AGC, ktorá v produkcii ročne ušetrí 10...
Jubilejný 20. ročník prestížnej medzinárodnej súťaže pre študentov architektúry priniesol...
Otočné a posuvné dvere MASTER od podlahy až po strop, ponúkajú mimoriadnu variabilitu výšky, materiálu a zladenia so skrytými...
Obvyklé materiály použité v nových súvislostiach. Surovosť niekedy prekvapí, má však vždy pointu. Realizácia ateliéru Neuhäusl Hunal je urobená ako obvykle s prehľadom a vtipom.
Holešovické bistro svojim dvojznačným názvom /The(E)ater(y)/ definuje koncept projektu - kuchyňa ako javisko . Architektúra vytvára scénu pre predstavenie, ktoré sa odohráva v kuchyni i na tanieri. Kľúčové princípy - racionalita, kontrast, prirodzenosť a moderná interpretácia českej klasiky - sú v súlade s gastronomickou filozofiou fine dining podniku.
Bistro sa nachádza na prízemí administratívneho objektu z deväťdesiatych rokov, kde pôvodne fungoval obchod s interiérovými dekoráciami. Počas celého tvorivého procesu bolo zásadnou úlohou udržať jednoduchosť a jednoznačnosť priestoru. Na výsledku má podľa slov mladých architektov výrazný podiel intenzívna spolupráca s budúcimi užívateľmi priestoru.
Dispozícia a prevádzka
Otvorená kuchyňa je jadrom kompaktného priestoru reštaurácie, ktorý lemuje kontinuálna čalúnená lavica. Vysoké sedenie po obvode kuchyne umožňuje pozorovať prípravu pokrmov a komunikovať s kuchármi. Absenciu tradičného baru nahrádza predsunutý pult pre čašníkov umiestnený priamo oproti vstupu do reštaurácie. Polopriehľadná stena mäkko oddeľuje vinotéku a neformálnu šatňu. Racionálna organizácia všetkých prevádzok zlepšuje orientáciu hosťa a podporuje prehľadnosť priestoru.
Materiály
Obvyklé materiály použité v nových súvislostiach definujú funkčné členenie priestoru. Základom sú odhalené nosné železobetónové konštrukcie, ktoré dopĺňa starostlivo vybratý mobiliár a predovšetkým analogicky použitý surový heraklit. Drevocementové dosky bez povrchovej úpravy plnia akustickú funkciu a podľa slov architektov tiež odkazujú na obklad fasády budovy. Obyčajné debniace tvarovky skladané na výšku čiastočne rozdeľujú priestor.
So surovými povrchmi odbytovej časti kontrastuje hladký biely keramický obklad a nerez gastronomickej prevádzky podčiarknutý jemnou grafikou. Zámerne nedokončené sadrokartónové priečky na chodbe tvoria ľahko šokujúci prechod z vizuálne "rušnej" jedálne k čiernobielemu minimalizmu toaliet.
Osvetlenie
Svetlo podporuje materiálové riešenie a členenie interiéru: zavesené betónové svietidlá bodovo osvetľujú stoly pre hostí, studené, intenzívne svetlo zdôrazňuje hygienicko-technický charakter prevádzky kuchyne. Plošné osvetlenie pod napínanými podhľadmi na chodbe a na toaletách necháva vyniknúť surové materiály stien. Podsvietenie vinotéky vytvára jemnú hru farieb a jedinú dekoráciu v priestore.
Podklady: Neuhäusl Hunal