Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Coworking Přístav, Praha

Coworking Přístav, Praha

AutoriIng. arch. Jakub Heidler
Ing. arch. Jan Kačer
Ing. arch. Vojtěch Rýzner
Ing. arch. Kateřina Stiehlová
SpoluprácaSandra Beštáková
Zdeněk Bezdíček
Jiří Dvořák
Petr Jandák
Lucie Kanderová
Michal Rouha
Pavlína Weissová
Jiří Weiss
Pavel Zezula
Podlažná plocha300 m2
Návrh2017 - 2018
Realizácia2018 - 2018
AdresaPřístavní 1315/7,
Praha,
Česká republika
Dynamický pracovný priestor v interiéri bývalej stolárskej dielne.

Zdieľané pracovisko - relatívne nový typologický druh, ktorý vídame čoraz častejšie. Variabilný priestor využívaný mladými ľuďmi a kreatívnymi profesiami znesie väčšiu mieru hravosti a experimentu ako kancelárie formované korporátnou vizuálnou identitou. Aj preto ide často o konverziu bývalých industriálnych objektov, kde je istá miera provizória adekvátna. Atmosféra a kvalitné využitie priestoru sú dôležitejšie ako dokonalé biele steny.

Oceňujeme, že prezentovaný priestor neskĺzol k často vídanej snahe o preplnenie interiéru módnymi hernými a oddychovými prvkami. Tieto na prvý pohľad atraktívne komponenty ostávajú často bez využitia, keďže voľný čas strávený mimo pracoviska je čoraz vzácnejší. Prioritou je produktívny networking, efektívna práca a spolupráca. Namiesto “fancy” riešení sa architekti zamerali na prehľadnosť a ergonómiu pracovného prostredia.

Foto: Michael Tomeš

Do stavebnej podstaty industriálnej budovy zasiahli architekti minimálne, Ľahké deliace konštrukcie z transparentného polykarbonátu umožňujú vnímať bývalú výrobnú halu ako celok, napriek tomu však zabezpečujú adekvátne členenie pracoviska. Dôležitý je všadeprítomný dostatok prirodzeného svetla. Jednoduchá ortogonálna geometria a prírodná neutrálna farebnosť je doplnená decentnými farebnými akcentami. Celý koncept  interiéru sa odvíja od novej funkčnej náplne. Na rozdiel od štandardných kancelárií je coworking miestom s pestrou skladbou užívateľov. Dynamicky sa meniace pracovisko prináša so sebou požiadavku na flexibilné využitie priestoru.

Pôdorys
PôdorysStudio Reaktor

Projekt bližšie predstavia architekti zo Studia Reaktor:

Přístav je místem pro zakotvení kreativních řemesel. Sdružuje odvážné podnikavce, kteří se vydali vzhůru obtížným výzvám a neprobádaným horizontům. Vytváří zázemí před bouřlivým oceánem  klientských změn a neproplacených faktur. Ať jsi architekt, stavař, grafik nebo designér, všechny zbloudilé kreativní duše jsou zde vítány.

Foto: Michael Tomeš

Původně truhlářská dílna umístěna poblíž Holešovického Přístavu byla ponechána v industriálním vzhledu. Obsah se však proměnil na sdílený přístav tvůrčích jednotlivců a podnikavých lodí. Po vstupu můžeme přehlédnout celou halu, která je podél oken rozdělena na menší kóje. Zde kotví kreativní kormidelníci. Vestavěné příčky jsou makrolonové, propouštění do hloubky podpalubí dostatek světla. Po dlouhém molu je možné se pohybovat na longboardu, skládacím kole.

Velké množství kapitánů na jedné palubě se mnohdy nevyhne vzniku ponorky. Stačí však vyklopit repasovaná průmyslová okna a přístavní halu provětrat. Materiály zůstaly v původní, surové podobě, stropy a podlaha se vyspravily tmelem. Stěny posádka vymalovala, kam až dosáhla. Průhled halou  je podpořen osou průmyslových lamp, jenž lemují zavěšené kokedamy (poznámka redakcie: ide o rastlinu v guľatom bale zeminy, ktorý je obalený machom).

Foto: Michael Tomeš

Pod jediný světlík v prostoru jsme umístili ostrov, kde popíjíme kávu a sdílíme zážitky z dalekých cest. Úložné prostory tvoří kovové regály, nábytkové trupy jsou navrženy z voděodolné překližky, kabeláž zůstala pohledová. Plavíme se na jedné lodi, sdílíme zázemí kotviště plné nápadů a tvůrčích myšlenek. Kdo sdílí, daleko dopluje.

Foto: Michael Tomeš
Foto: Michael Tomeš
Foto: Michael Tomeš
Foto: Michael Tomeš
Foto: Michael Tomeš

Vizualizácie návrhu:

Vizualizácia
VizualizáciaStudio Reaktor
Vizualizácia
VizualizáciaStudio Reaktor
Vizualizácia
VizualizáciaStudio Reaktor

Podklady: Studio Reaktor

Poloha diela

Ing. arch. Jakub Heidler
Ing. arch. Jan Kačer
Ing. arch. Vojtěch Rýzner
Ing. arch. Kateřina Stiehlová

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím