Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
1. marec 2023
1
1113

Rekonštrukcia bytu Praha - Letná

Otvorené bývanie s dôsledne integrovanými obslužnými funkciami.
Rekonštrukcia bytu Praha - Letná
Ateliér: Markéta Bromová architektiAutori: Ing.arch. Markéta Bromová, Ing. arch. Dominika GalandováPodlažná plocha: 97 m2Návrh: 2020 - 2021Realizácia: 2022 - 2022Adresa: Praha - Letná, Česká republikaPublikované: 15. september 2023

Ako premeniť pôvodnú uzavretú dispozíciu veľkého pražského bytu na voľný priestor podľa predstáv klienta, ktorý si prial v interiéri minimum dverí? Ako súčasne zachovať členenie dispozície na jednotlivé funkčné zóny? Architektky Markéta Bromová a Dominika Galandová sa snažili nájsť odpovede v aktuálnom projekte v pražskej časti Letná.

Celý interiér prešiel dôkladnou očistou, ktorá odhalila surové povrchy železobetónového skeletu stavby a odstránila prebytočné priečky. Priznanie stropnej konštrukcie s monolitickými prievlakmi zdôraznilo výšku priestoru a jeho surový charakter.

Do otvorenej dispozície vkladajú autorky nábytkové bloky, ktoré vymedzujú jednotlivé funkčné celky a delia byt na dennú a nočnú časť. Architektky jednotlivé elementy odlišujú pestrou paletou materiálov a štruktúr.

Foto: Veronika Raffajová

Nosnou témou architektonického konceptu bol výber podlahy, ktorá mala byť jednotná v celom byte, teda aj v kúpeľniach a  sprchových kútoch. Ako jednu z možností zvažovali autorky terazzo, ale po statickom posúdení a konzultácii s klientom zvolili brúsenú betónovú stierku.

Hlavným deliacim prvkom priestoru je zelený vrúbkovaný box, ktorý v sebe skrýva časť kuchyne s chladničkou, umývačkou riadu a vstavanou rúrou. Z ďalších strán integruje šatníkové skrine pre zádverie, alebo spálňu.

Zo vstupných priestorov je priamo prístupná malá technická miestnosť, rovnako ako dvojica vstavaných šatníkových skríň. Jedna je zakomponovaná v tmavom obložení, ktoré za rohom prechádza do knižnice. Druhá tvorí súčasť spomínaného zeleného boxu. Centrom bytu je kuchyňa, s ostrovom obloženým patinovanými mosadznými panelmi a pracovnou plochou z betónu. V doske ostrovu sú dômyselne schované prestupy k nádobám triedeného odpadu. Spálňa sa nachádza za zeleným boxom. Má tri vstupy. Čelo postele je prisadené k pôvodnému mohutnému komínovému telesu. Spálňu a hlavnú kúpeľňu oddeľuje priechodná knižnica.

Druhú polovicu bytu s jedálňou a obývacou izbou ponechali architektky bez akýchkoľvek priečok a delenia. V tejto časti bytu sa nachádza aj malá kúpeľňa s toaletou pre návštevy, so vstupom zo zádveria bytu.

Otvorené priehľady bytom, ktoré vznikli odstránením väčšiny priečok odhaľujú hravý vnútorný svet s často prekvapivými kombináciami materiálov.

Pôdorys
PôdorysAutor: Markéta Bromová architekti
Foto: Veronika Raffajová
Foto: Veronika Raffajová
Foto: Veronika Raffajová
Foto: Veronika Raffajová
Foto: Veronika Raffajová
Foto: Veronika Raffajová
Foto: Veronika Raffajová
Foto: Veronika Raffajová
Foto: Veronika Raffajová
Foto: Veronika Raffajová
Foto: Veronika Raffajová
Foto: Veronika Raffajová
Foto: Veronika Raffajová
Foto: Veronika Raffajová
Foto: Veronika Raffajová
Foto: Veronika Raffajová
Foto: Veronika Raffajová
Foto: Veronika Raffajová
Foto: Veronika Raffajová
Foto: Veronika Raffajová

Použité materiály a riešenia:

  • betón - podlahy, stĺpy, strop, kuchynská doska, umývadlá
  • patinovaná mosadz - obklad kuchynského ostrovu
  • masívne drevo - nábytok
  • oceľový perforovaný plech - podhľad kúpeľne

Pivotové dvere do kúpeľne s transparentnou výplňou - Dorsis

Autor: Markéta Bromová architekti
Podklady: Linka
Fotografie: Veronika Raffajová

Poloha diela

Ing.arch. Markéta Bromová
Ing. arch. Dominika Galandová

Súvisiace články

DORSISCZSTYL & DESIGN
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím