Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
3. august 2018
0
1415

Vínna pivnica Konice

Kvalitné víno v spojení s architektonickými ambíciami.
Vínna pivnica Konice
Autori: Ing. arch. Tomáš DvořákInvestor: Boris VaculíkZastavaná plocha: 62,2 m2Obostavaný objem: 326,55 m3Návrh: 2014 - 2014Realizácia: 2015 - 2015Adresa: Konice u Znojma 4, Konice u Znojma, Česká republikaPublikované: 12. august 2018

Pôvodná lisovňa hrozna sa zmenila na spoločenskú a degustačnú miestnosť. Ešte dôležitejšie je však to čo sa nachádza pod povrchom. Členitá pivnica vyrazená v pieskovci ukrýva rozsiahlu vinotéku.

Zrekonštruovaný objekt je súčasťou súboru hospodárskych stavieb, ktoré slúžili priľahlému domu. Pozemok sa nachádza v staršej časti malej obce. Aj preto pristupovali architekti k rekonštrukcii s citom pre historický kontext: “Smyslem celého návrhu bylo použít všude, kde to bylo možné, původní, poctivé staré materiály nebo technologie a pokusit se o reinkarnaci ducha starých objektů v nové moderní podobě”. 

Budova pôvodne slúžila ako lisovňa hrozna a zároveň vstup do starých pieskovcových pivníc. Výrobu však nahradila kultúrna náplň. Budova dnes slúži ako zázemie pre návštevníkov vínnej pivnice. V malom priestore sa nachádza iba spoločenská miestnosť a potrebné hygienické zázemie.

Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý

Exteriér

Biele “telo” stavby spočíva na kamennej podmurovke z nasucho kladených kameňov. Objekt má klasickú strechu s tradičným materiálom - bobrovkou. Kamenivo použité na podmurovku pochádza zo zrúteného oporného múra. Omietka je klasická vápenná, steny nie sú zateplené. Fasády, okná a dvere sú komponované v zlatom reze, vzájomnou geometrickou väzbou uhlopriečok, strán a pomerov medzi nimi.

Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Situácia
Situácia
Pôdorys
Pôdorys
Rez
Rez

Interiér

Steny v interiéri sú neomietnuté. Hlavným materiálom je stará režná tehla, ktorou sú obložené všetky obvodové steny. Sú z nej vymurované priečky a podlaha. Staré tehly s autentickou patinou pochádzajú zo zbúraných stavieb v okolí.

Svetlo do miestnosti vniká cez pásové okno umiestnené pod strechou, s viditeľnou konštrukciou krovu. “V boční stěně je pouze jedno další okno, s průhledem ven na stromkovou růži, které byla navrženo jako obraz spíše než pro klasickou funkci okna,” dodáva autor. Krov a záklop zo smrekových dosiek je zvýraznený umelým osvetlením. Vykurovanie zabezpečuje krb opláštený kortenovým plechom. Všetky vnútorné dvere sú vyrobené ručne. Kované kľučky sú tiež poctivým remeselným výrobkom.

Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý

Interiér pivnice

V podzemných priestoroch opať našli uplatnenie neomietnuté povrchy a priznaná patina materiálu. “Uvnitř sklepa jsem pracoval s cihlou, kamenem a umělým osvětlením. Omítka byla ve velmi omezené míře použita pouze v místě destrukce vstupní chodby,” vysvetľuje Tomáš Dvořák.

Zo starých  tehál sú vymurované pevné geometrické tvary chodníkov a kójí na víno. Pozdĺž okraja chodníkov prebieha integrované osvetlenie. Spojnica medzi medzi hlavnými trasami je vyložená kameňom. Vnútorné osvetlenie má niekoľko nezávislých okruhov, prostredníctvom ktorých je možné meniť vnútornú atmosféru pivnice.

Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý

Poloha diela

Ing. arch. Tomáš Dvořák

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím