Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
22. marec 2017
0
535

Vzducholoď Gulliver v centre DOX

Na streche pražského centra súčasného umenia vznikla architektonická intervencia inšpirovaná elegantnými tvarmi vzducholodí z počiatku dvadsiateho storočia. 42 metrov dlhá oceľovo-drevená konštrukcia sa stala novým miestom stretnutí súčasného umenia a literatúry.
Vzducholoď Gulliver v centre DOX
Autori: Leoš Válka, Prof. Ing. arch. Martin Rajniš, MgA. David KubíkInvestor: DOXZastavaná plocha: 322 m2Podlažná plocha: 161 m2Obostavaný objem: 2050 m3Investičný náklad: 25 mil. KčNávrh: 2014 - 2015Realizácia: 2016 - 2016Adresa: Poupětova 1, Praha 7, Česká republikaPublikované: 5. apríl 2017

Projekt prestavby bývalej továrne na multifunkčný priestor bol po dokončení v roku 2008 nominovaný na prestížnu európsku architektonickú cenu Mies van der Rohe Award. Nová architektonická intervencia sa snaží nadviazať na architektonické kvality starších objektov. Konštrukcia v tvare vzducholode vznikla z iniciatívy riaditeľa DOXu Leoša Válku. Snahou bolo rozšíriť moderné budovy galérie o zážitkový a vyhliadkový priestor. „Myšlenkou vytvořit nad moderní sklo-betonovou budovou Centra DOX jakousi „parazitní“ strukturu jsem se zabýval několik let. Zpočátku jsem snil o absurdně fascinujícím organickém tvaru, který by byl v kontrastu s existující architekturou DOXu“, hovorí Leoš Válka.

Foto: Jan Slavík
Foto: Jan Slavík

V roku 2013 Leoš Válka oslovil architekta Martina Rajniša, aby sa s ním podieľal na realizácii toho, čo sám nazýva „snem 12- letých kluků“. Viac ako dva roky potom spoločne s odborníkmi na drevené stavby a oceľ pracovali na návrhu 42 metrov dlhej a 10 metrov širokej konštrukcie inšpirovanej tvarom obrích vzducholodí, ktoré začali križovať oblohu na začiatku dvadsiateho storočia.

Tvar vzducholode je symbolický. Prvé vzducholode predstavovali optimistické ideály technologického pokroku. Stelesňujú ľudskú túžbu lietať a zároveň určitý utopický ideál. Vzducholoď nesie meno jednej z najznámejších postáv utopickej literatúry. Gulliver sa stal priestorom pre stretávanie súčasného umenia a literatúry. Program rozvíja témy výstav Centra DOX, ktoré charakterizuje kritická reflexia fungovania dnešného sveta.

Foto: Jan Slavík
Foto: Jan Slavík
Foto: Jan Slavík
Foto: Jan Slavík

Prístup do vzducholode je riešený cez dve oceľové schodiská. Objekt pojme až 120 pasažierov, ktorí sa môžu pohybovať po deviatich platformách širokých 3m, ktoré sú kaskádovito usporiadané v sklone vzducholode a tvoria tak zaujímavý priestor pre organizovanie autorských čítaní či audiovizuálnych aktivít. Návštevníci sú obklopení smrekovcovými konštrukčnými dielmi vzducholode, ktoré sú kombinované s oceľovými spojovacími prvkami. Vnútorná konštrukcia je chránená pred počasím transparentnou ETFE fóliou, ktorá zakrýva jej hornú polovicu. Vďaka plnej svetelnej priepustnosti fólie má návštevník možnosť zažiť neopakovateľné pocity počas každej dennej doby a za akéhokoľvek počasia.

Situácia
Situácia
Pôdorys
Pôdorys
Pozdĺžny rez
Pozdĺžny rez
Priečny rez
Priečny rez
Konštrukčná schéma
Konštrukčná schéma
Foto: Petr Králík
Foto: Petr Králík
Foto: Petr Králík
Foto: René Volfík
Foto: René Volfík
Foto: René Volfík
Foto: René Volfík
Foto: René Volfík
Foto: Lucie Illésová
Foto: Lucie Illésová
Foto: Lucie Illésová

Fotografie z výstavby:

Foto: David Kubík
Foto: Jan Slavík

Poloha diela

Leoš Válka
Prof. Ing. arch. Martin Rajniš
MgA. David Kubík
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím