Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

Hore
Nová budova Kliniky Dr. Pírka

Nová budova Kliniky Dr. Pírka

AutoriIng. arch. Martin Rajniš
MgA. David Kubík
SpoluprácaDeltaplan
InvestorKlinika Dr. Pírka
Zastavaná plocha740 m2
Podlažná plocha1740 m2
Obostavaný objem7800 m3
Návrh2016 - 2016
Realizácia2017 - 2017
AdresaNa Celně 885,
Mladá Boleslav III,
Česká republika
S rešpektom k prírode a pacientom.

Klinika Dr. Pírka má viac ako osemdesiatročnú tradíciu. Jej prvá budova bola postavená v 30. rokoch minulého storočia. Už vtedy bola starostlivo pripravovaná v spolupráci s architektom Vladimírom Wallenfelsom, ktorý navrhol modernú funkcionalistickú stavbu. Progresívna bol nielen vonkajšia forma, ale aj vnútorné vybavenie. Návrh sa zameriaval na pohodlie pacientov a ošetrujúcich pracovníkov. Veľké okná s nízkym parapetom umožnili v kombinácii s vyššími lôžkami výhľad do záhrady aj ležiacim pacientom. Aj v súčasnosti vyberali potomkovia zakladatela kliniky architekta rovnako starostlivo. Nový pavilón, ktorý navrhol ateliér profesora Martina Rajniša je citlivo zasadený do prírodného prostredia priľahlého lesoparku. Stavba “obopína” skalnú vyvýšeninu, na ktorej stojí staršia časť areálu kliniky. Architekt Martin Rajniš si dal záležať, aby docielil kontrast medzi skalou a ľahkou presklenou fasádou.

"Klinika Dr. Pírka nás na začátku roku 2016 vyzvala do soutěže. Zadání bylo vytvořit nemocnici, která zahrne prvky moderního zdravotnického zařízení a současně bude dýchat přátelským prostředím. Dalším předpokladem bylo vytvořit projekt, jenž bude citlivě zasazen do přírodního prostředí lesoparku v bezprostřední blízkosti skály," vysvetľuje Martin Rajniš.

Nová multifunkčná budova má za cieľ odľahčiť trvalo preťažovanú ambulantnú časti kliniky a zabezpečiť dostatočnú kapacitu a komfort pacientom i zamestnancom. V budove sú ambulancie kardiológie, neurológie, gastroenterológie, ortopédie a cievnej chirurgie.

Foto: Aleš Jungmann
Foto: Aleš Jungmann
Foto: Aleš Jungmann

V budove nie je len ambulantná starostlivosť, fyzioterapia a lekáreň, ale tiež priestory pre odborné semináre a prednášky. Ľudia tu nájdu moderné čakárne, kaviareň a reštauráciu.

Pôdorys 1. PP
Pôdorys 1. PPHuť architektúry Martin Rajniš
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPHuť architektúry Martin Rajniš
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPHuť architektúry Martin Rajniš
Pôdorys 3. NP
Pôdorys 3. NPHuť architektúry Martin Rajniš
Pôdorys 4. NP
Pôdorys 4. NPHuť architektúry Martin Rajniš
Rez A-A a rez B-B
Rez A-A a rez B-BHuť architektúry Martin Rajniš
Rez C-C a rez D-D
Rez C-C a rez D-DHuť architektúry Martin Rajniš

Severná fasáda orientovaná smerom k ulici Na Celně je obložená miestnym pieskovcom. Zvolený materiál korešponduje s okolitými skalami, poctivá remeselná práca a detail nadväzuje na prvorepublikovú tradíciu. Na južnej strane je pred ľahkú presklenú fasádu predsadený systém pevného horizontálneho tienenia.

Cieľom vedenia kliniky nebolo len postaviť moderný multifunkčný zdravotnícky pavilón, ale tiež funkčne rozšíriť historicky hodnotný areál a novú stavbu čo najšetrnejšie zasadiť do okolitého prírodného prostredia. Pavilón je prostredníctvom lávky priamo prepojený s parkom. Stavba obopína skalnú vyvýšeninu, na ktorej stojí staršia časť areálu kliniky. Štíhla, jemne zakrivená budova je dôstojným pokračovateľom tradície mladoboleslavských zdravotníckych zariadení.

Foto: Aleš Jungmann
Foto: Aleš Jungmann
Foto: Aleš Jungmann
Foto: Aleš Jungmann
Foto: Aleš Jungmann
Foto: Aleš Jungmann
Foto: Aleš Jungmann

Poloha diela

Ing. arch. Martin Rajniš
MgA. David Kubík

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím