Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
7. apríl 2022
0
908

Cherry Tree House, Praha

Zlúčenie troch bytových jednotiek do jedného celku.
Cherry Tree House, Praha
Autori: Ing. arch. Ondřej Píhrt /, Pavel SmětákSpolupráca: Aleš Pražák (statika), Atelier D.V.A. (záhradná architektúra)Plocha pozemku: 590 m²Zastavaná plocha: 177 m²Podlažná plocha: 440 m²Investičný náklad: 1,02 mil. €Návrh: 2018 - 2029Realizácia: 2029 - 2021Adresa: Šmolíkova 1005, Praha 6-Ruzyně, Česká republikaPublikované: 16. apríl 2022

Radový dom, postavený podľa rovnakého vzoru na niekoľkých uliciach, pseudomanzardové strechy, čiastočná prefabrikácia a materiály skorých 90. rokov. Na druhú stranu požiadavka na individualitu a pohodlné mestské bývanie v súčasnom štandarde.

Foto: Alex shoots Buildings
Foto: Alex shoots Buildings
Foto: Alex shoots Buildings

Exteriérové ​​členenie domu vychádza zo sklonu pôvodných manzárd. Zavesený fasádny obklad z vláknocementových dosiek prechádza do rovín strechy. Architektonickú figúru nechávajú vyniknúť do líca predsadené dubové okná Jánošík, kombinované s bezrámovým zasklením, ktoré opticky nadväzujú na odkvapovú hranu strechy. Smerom do záhrady obklad integruje výsuvnú markízu, ktorá dokáže prekryť celú plochu terasy.

Dominantou malej záhrady je stará čerešňa, ktorej úrodu pár týždňov po nasťahovaní zberala celá rodina. Po necelých dvoch rokoch stavania tu doteraz spokojne býva.

Foto: Alex shoots Buildings
Foto: Alex shoots Buildings
Foto: Alex shoots Buildings
Foto: Alex shoots Buildings

Podlažie pôvodného domu na úrovni ulice mizlo v svahovitom teréne záhrady. Vstupná časť s malými oknami pripomínala skôr horšie osvetlený suterén. Vplyvom výškovej nadväznosti na terén nebola obytná časť na poschodí priamo prepojené so záhradou za domom. Hlavné obytné priestory boli navyše orientované do ulice. Vnútorná dispozícia zodpovedala deleniu na tri samostatné byty v jednotlivých podlažiach, ktoré spájal spoločným vstup. Komplexná prestavba domu si vyžiadala zjednotenie prevádzky pre bývanie jednej rodiny. Pocit z vnútorného priestoru určovala aj jeho nízka svetlá výška (2,5 m). Stredobodom dispozície sa stalo centrálne schodisko, ktorého presun bol kvôli panelovým stropom takmer vylúčený. 

Axonometria
AxonometriaAutor: SOA architekti

Na prízemí sústredili architekti obslužné funkcie. Dôležitým krokom bolo výrazné presvetlenie priestoru. Zasklenie v rozšírenej vstupnej hale otvára nové priehľady z protiľahlého schodiska. Pôvodný pôdorys rozšíril v záhradnej časti priestor posilňovne. Odlišnú konštrukciu odhaľujú architekti v priestoroch domáceho fitness prostredníctvom pohľadových betónových povrchov. Prístavba zabieha hlbšie pod terén, v úrovni záhrady ju kryje pobytová terasa. 

Pôdorys suterénu
Pôdorys suterénuAutor: SOA architekti

Obytný priestor na poschodí plynie okolo zvýrazneného schodiskového bloku. Dôležitými prvkami sa stali priehľady cez celé podlažie a optické prepojenie so záhradou. Obývacia izba je spojená so záhradou aj fyzicky, prostredníctvom posuvného zasklenia.  

Vybúranie a výškový posun podlahy v tejto časti domu vytvoril priame napojenie na úroveň záhrady. Predovšetkým sa ale vplyvom komplikovanej stavebnej úpravy zväčšila svetlá výška miestnosti a celé podlažie sa výškovo “rozohralo”.

Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemiaAutor: SOA architekti

Spálne na najvyššom podlaží sprístupňuje malá ochodza. Hlavnú rodičovskú spálňu oddeľuje vlastná predsieň so šatňou a kúpeľňou. Pôvodne plánovaná samostatná pracovňa sa počas stavby premenila na ďalšiu detskú izbu.

Pôdorys poschodia
Pôdorys poschodiaAutor: SOA architekti
Foto: Alex shoots Buildings
Foto: Alex shoots Buildings
Foto: Alex shoots Buildings
Foto: Alex shoots Buildings
Foto: Alex shoots Buildings
Foto: Alex shoots Buildings
Foto: Alex shoots Buildings
Foto: Alex shoots Buildings
Foto: Alex shoots Buildings
Foto: Alex shoots Buildings
Foto: Alex shoots Buildings
Foto: Alex shoots Buildings
Foto: Alex shoots Buildings
Foto: Alex shoots Buildings

Autor: SOA architekti
Podklady: Linka
Fotografie: Alex Shoots Buildings
Použité materiály a riešenia: Okná a vstupné dvere noframe - Jánošík Okna, strešné okná Velux

Poloha diela

Ing. arch. Ondřej Píhrt /
Pavel Směták
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím