Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
5. september 2018
0
386

Záhradno-architektonické riešenie pasáže Stefana Wiecheckiego vo Varšave - diplomová práca

Záverečná práca z Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzity v Nitre nominovaná na Cenu profesora Lacka o najlepší diplomový projekt.
Záhradno-architektonické riešenie pasáže Stefana Wiecheckiego vo Varšave - diplomová práca
Autori: Ing. Denisa PetrekováSpolupráca: Ing. Denisa Halajová, PhD. (Vedúca práce)Návrh: 2017 - 2018Adresa: Pasaż Stefana Wiecheckiego , Warszawa, PoľskoPublikované: 15. september 2018

Dielo predstavujeme so skráteným autorským textom:

Cieľom diplomovej práce je revitalizácia Pasáže Stefana Wiecheckieho v poľskej Varšave, prinavrátenie jej pôvodnej funkcie a zatraktívnenie prostredia.

Širšie vzťahy
Širšie vzťahy

História

Pasáž Stefana Wiecheckieho bola naplnením vízie moderného obchodného a rezidenčného centra architekta Zbigniewa Karpińského. V meste plnom kontrastov a nedokončených alebo čiastočne zrealizovaných urbanistických a architektonických konceptov má dielo Karpińskeho zo 60. rokov minulého storočia osobité postavenie.

Pozdĺž ulice Marszalkowska, medzi Śvietokrzyskou ulicou a Alejami Jerozolimskimi bolo vybudované koherentné, logické a vizuálne atraktívne centrum. Hlavnou časťou boli tri obchodné domy oddelené od obytnej časti spojovacou pasážou - intímnou a pokojnou pešou zónou. Priamo z pešej zóny bol prístupný architektonický bar „Zodiak“ a letná kaviareň s rovnakým názvom na medziposchodí. Z jej terasy bol výhľad na malé námestie s umelecky stvárnenou fontánou. Zadná časť kaviarne bola oddelená dlhou stenou s abstraktnou kompozíciou od Marii Leszyzyńskej. Išlo pravdepodobne o najhodnotnejší fragment pasáže. Ďalej, smerom na sever, bolo menšie námestie prepojené s ulicou Chmielna. Na tejto ulici sa nachádzal slávny Salon Mody Polskiej - nielen zaujímavo architektonicky riešená budova ale aj kompozične dôležitý blok, ktorý uzatvára severné priečelie námestia. Neďaleko sa nachádza ulica Zlota, z ktorej os pasáže prebieha až k Palácu vedy a kultúry.

Napriek hlučnému okoliu Ulice Marszalkowska sa projektovému tímu Zbigniewa Karpińskeho podarilo vytvoriť intímnu enklávu a oddychový priestor. Niekoľko sto metrov dlhý „betónový kaňon“, uzavretý z oboch strán stenami, sklom, oceľou a hliníkom bol "zneutralizovaný" zeleňou. Všadeprítomné záhony, nízke múriky a pergoly dodávali priestoru ľudskú mierku. Pri prechádzaní týmto priestorom človek necítil negatívnu, ohromujúcu prítomnosť najvyšších obytných budov vo Varšave. Okrem sedenia v tieni pergoly, v blízkosti zelene ste si mohli sadnúť na jednu z mnohých lavičiek, či nízkych stien. Práve z tohto dôvodu sa stala pasáž jedným z najobľúbenejších miest vo Varšave. 

Pasáž na dobovej fotografii
Pasáž na dobovej fotografii
Pasáž na dobovej fotografii
Pasáž na dobovej fotografii

Súčasný stav

V roku 2006 prebehla revitalizácia pasáže - pojem, ktorý naznačuje prinavrátenie života do priestoru. Táto revitalizácia sa však nedá považovať za úspešnú. Ľudia priestorom len prechádzajú, absentujú prvky zelene a taktiež miesta na oddych a sedenie. V strede pasáže sa nachádzajú vysoké lampy, ktorý boli premenené na wifi-routre, kedže silné svetlo z nich obmedzovalo susedné obytné budovy počas nočných hodín. V pasáži sa nachádzajú dve menšie námestia. Jedno pred bývalým barom Zodiak (v súčasnosti tu prebieha rekonštrukcia) a druhé, o niečo väčšie námestie so zanedbaným mobiliárom a zeleňou. Ľudia priestory využívajú najmä ako stretávací bod, z ktorého vyrážajú do inej lokality. Pasáž, ktorú približne v dvoch tretinách križuje cesta, je zakončená neveľkým parkoviskom pre rezidentov obytných blokov. Pasáž v súčasnosti pôsobí neosobne a chladne. 

Súčasný stav
Súčasný stav

Pri navrhovaní sme čerpali najmä z histórie miesta. Na dobových fotografiách je zachytený farebný priestor plný života, ktorý doň vnášali nielen ľudia, ale aj zeleň. Horizontálne elementy na úrovni druhého podlažia vymedzili intímny priestor, v ktorom chcel človek zotrvať dlhšie, nielen pár minút.

Zdrojom inšpirácie je newyorský projekt The High Line. Lineárny most ponad pešiu zónu, ktorý dovoľuje vyjsť ľudom na druhé podlažie a zotrvať na novovybudovaných terasách. Potenciál riešenej oblasti je vysoký, pretože sa nachádza v centre mesta v susedstve vysokých obytných budov, ale aj nákupných centier a kancelárií. Preto má opodstatnenie vybudovať zaujímavý priestor pre ľudí práve v tejto oblasti. 

Analýza zelene
Analýza zelene
Analýza dopravy
Analýza dopravy
Analýza funkcie
Analýza funkcie

Návrh

Potenciál pasáže je veľký, no nevyužitý. Denne tadiaľto prechádza množstvo turistov, ktorých láka práve Palác vedy a kultúry. V nočných hodinách sa zas priestor mení na rušnú ulicu plnú mladých ľudí, ktorí tu však nezotrvajú dlhšie než pár minút. Návrh počíta s vytvorením horizontálneho prvku v podobe mosta, ktorý prepája celú pasáž a vytvára tak viac priestoru na úrovni druhého podlažia. Horizontálny prvok zvyšuje intimitu priestoru a prispieva k vytvoreniu adekvátnej mierky, tak aby sa ľudia "nestrácali" medzi výškovými budovami. Vybudovaním mosta by sa znížilo riziko stretu chodcov s autami, ktoré vzniká na križovatke v strede pasáže a odstránil by sa taktiež problém s terasami na prízemí, ktoré často v letných mesiacoch blokujú pohyb chodcov a cyklistov. Zvýšenie percenta zelene v oblasti prispeje k vytvoreniu oddychového priestoru v rušnom centre mesta.

Návrh
Návrh
Koncept pohybu
Koncept pohybu
Koncept zelene
Koncept zelene
Pôdorys a pohľady
Pôdorys a pohľady
Detail návrhu 1
Detail návrhu 1
Detail návrhu 2
Detail návrhu 2
Detail návrhu 3
Detail návrhu 3
Rez A-A
Rez A-A
Rez B-B
Rez B-B
Rez C-C
Rez C-C
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia

Podklady: Denisa Petreková

Poloha diela

Ing. Denisa Petreková
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím