Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
16. august 2022
3
1360

Navždy nás opustil architekt Peter Bauer

Vo veku 75 rokov zomrel v pondelok slovenský architekt a pedagóg.
Navždy nás opustil architekt Peter Bauer

Ing. arch. Pedro (Peter) Bauer /28. 06. 1947 - 15. 08. 2022/

Začínal svoju dráhu architekta v ŠPTÚ v ateliéri Iľju Skočka, kde začal pracovať v trojici s Martinom Kusým a Pavlom Paňákom. Pedro bol spoluprojektantom Slovenského národného divadla, súťaže ktorú vyhral vtedy mladý kolektív tridsiatnikov a projektoval ho dlhých dvadsať rokov. On sa sústredil na spoločenské priestory a umiestnenie umeleckých diel. Ďalšou veľkou stavbou bola časť Slovenskej poisťovne na Dostojevského rade. V deväťdesiatych rokoch bol spoluzakladateľom architektonického ateliéru Bauer-Kusý-Paňák-Šutek (BKPŠ). Málo kto vie, že Pedro skvele kreslil a veľmi charakteristicky lyžoval. Posledné roky pracoval s mladými študentmi architektúry na stavebnej fakulte STU, kde sa angažoval aj v dôchodku. Jeho poslednou prácou bola snaha vysvetliť prečo nemá ísť električka cez budovu Slovenského národného divadla, ako do všetkého aj do tohto súboja za túto vec sa pustil s vervou a nezameniteľným humorom. /SKA/

Najvýznamnejšou realizáciou zosnulého architekta je spomínaná nová budova SND. V roku 1979 vypísala inštitúcia verejnú anonymnú súťaž, do ktorej prišlo 53 projektov. Porota napokon vyberala zo 49, ktoré splnili kritériá. Súťaž vyhodnotili v roku 1980 a po otvorení obálok bola porota prekvapená, pretože vyhral kolektív mladých autorov, ktorí mali len niečo vyše 30 rokov, pričom do súťaže poslali svoje návrhy už etablované a uznávané architektonické ateliéry. 

Počas práce na príprave nového SND si architekti rozdelili patronát nad jednotlivými segmentmi stavby tak, že Martin Kusý a Pavol Paňák sa zamerali viac na sály a Peter Bauer sa venoval viac spoločenským priestorom/foyeru a umeleckým dielam. Uprostred centrálneho schodiska je jeho dielo nazvané Prameň, ktoré je na začiatku pomyselnej vodnej cesty pokračujúcej cez fontánu pred budovou a cez kaskády za komunikáciou smerom do Dunaja. Koncepcia fontány pred budovou, Tanečnice, je dielom Alexandra Biľkoviča, Iľju Skočeka st. a Petra Bauera.

Rozlúčka so zosnulým bude v pondelok 22. augusta o 14,00 hod. v bratislavskom krematóriu.

Novostavba Slovenského národného divadla
Novostavba Slovenského národného divadlaFoto: Databáza divadelnej architektúry

Video z minulého roku, kde Peter Bauer rozpráva k téme záchrany Istropolisu:

0
Facebook

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím