Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
3. marec 2022
0
544

Pražská usadlosť Cibulka sa zmení podľa návrhu ateliéru Petr Hájek Architekti na Miesto pre paliatívnu starostlivosť o detských pacientov

Usadlosť v pražskej časti Košíře, charakteristická vzhľadom empírového zámočku a priľahlého romanticky upraveného lesoparku má zastrešiť aktivity nadácie, ktorá pomáha vážne chorým a umierajúcim deťom.
Pražská usadlosť Cibulka sa zmení podľa návrhu ateliéru Petr Hájek Architekti na Miesto pre paliatívnu starostlivosť o detských pacientov

Víťazný návrh na rekonštrukciu usadlosti Cibulka spracoval ateliér Petr Hájek Architekti. V rámci súťažného architektonického workshopu, trvajúceho 148 dní, o tom rozhodla osemčlenná odborná porota. Na druhom mieste skončil návrh kolektívu OV Architekti, ako tretí najlepší určila hodnotiaca komisia koncept ateliéru KAVA. Aj ďalšie dva kompletne rozpracované návrhy kolektívov ORA KUTNÁ HORA a A1 Architects v spolupráci s AED project považuje porota za dostatočne kvalitné. Finálovú päticu vybrala spomedzi 48 tímov, ktoré sa prihlásili do prvého kola súťaže. Návrhy všetkých piatich finalistov sú vystavené v bývalej koniarni usadlosti Cibulka, kde sa konala vernisáž.  

„Děkujeme architektům za skvělé návrhy. Všechny týmy do nich vložily hodně práce a přišly s opravdu inspirativními řešeními. Velmi si jejich nasazení a nadšení pro náš projekt vážíme. Celý proces  zvažování různých argumentů i alternativ pro nás byl při klíčovém rozhodování o budoucnosti usedlosti  zásadní. Výsledek jsme vybrali s ohledem na to, že nejlépe kombinuje dvě hlavní priority: nejvhodnější  možné budoucí využití areálu pro vážně nemocné děti a jejich blízké a zachování celé stávající části  usedlosti s maximálním respektem k historii. Vybraná varianta je s ohledem na tato kritéria nejlepší a věříme, že se podaří úspěšně dokončit i proces změny územního plánu, který je pro její realizaci  klíčový,“ vysvetľuje finálny výber vedúci projektu Cibulka, architekt František Brychta z Nadácie rodiny Vlčkových. Dopĺňa, že teraz budú s ateliérmi nasledovať rokovania o konkrétnych podmienkach spolupráce. Najskôr samozrejme s víťazným kolektívom.

Kvôli citlivému nadviazaniu na vývoj usadlosti s historickými koreňmi v štrnástom storočí boli k výberu od začiatku prizvaní a na všetkých rokovaniach prítomní aj zástupcovia Národného pamiatkového ústavu. „Nastavená  pravidla umožnila v relativně krátké době provést hlubokou a kvalitní odbornou diskusi, vyjasnit si požadavky investora a památkové péče a dospět do velmi utěšeného modelu plánované obnovy. Z hlediska památkové péče je podstatné, že se nezbytné zásahy spojené s vybudováním vlastního  hospice odehrají ve východní části usedlosti. To umožní jednak kvalitní fungování tohoto atypického zdravotnického zařízení, a také bude zachována urbanistická struktura historického areálu včetně jeho  návaznosti na související lesopark. Zároveň nebudou nežádoucím způsobem dotčeny ikonické pohledy na areál Cibulky, zejména ze západního směru, například od Čínského pavilonu,“ komentuje voľbu poroty Ondřej Šefcov z Národného pamiatkového úradu.  

Všetky projekty detailne hodnotila porota zložená z piatich nezávislých členov a troch zástupcov Nadácie rodiny Vlčkových. Prítomní bol architekt Roman Brychta, architekt Petr Stolín, krajinná architektka Markéta Veličková, vedúca lekárka detského podporného tímu, pediatrička a detská onkologička Lucie Hrdličková z Kliniky detskej hematológie a onkológie 2. LF UK a FN Motol, Matěj Lejsal, riaditeľ Sue Ryder, riaditeľka Nadácie rodiny Vlčkových Ivana Plechatá a zakladatelia Nadácie rodiny Vlčkových Katarína a Ondřej Vlčkovi. S organizáciou celého procesu Nadácie rodiny Vlčkových pomáhala advokátska kancelária Havel & Partners. 

„Tým Petr Hájek Architekti předložil a prezentoval koncepčně propracovaný návrh, který nejen že  působí kompaktně, ale i jeho dílčí prvky mají svoji jednoznačnou logiku a opodstatněnost. Návrh  prezentuje pietní obnovu historické usedlosti se současně citlivě řešenou novou zástavbou, která  původní historickou usedlost nezastiňuje a neumenšuje. Zároveň je nová zástavba kultivovaně  zapojena do východní zahrady, kde splývá s terénem,“ zhodla sa v stanovisku porota.

Všetky tímy sa o rozhodnutí dozvedeli 2.3.2022. „Od začátku jsme to vnímali  jako příležitost ke spolupráci na projektu, který je zajímavý a lidsky úžasný. Dali jsme do toho  veškerý potenciál našeho týmu. Dopadlo to dobře a jsme moc rádi, že můžeme pokračovat,“ reagoval na oznámenie o výsledku architekt Petr Hájek. 

Pre čo najlepšie naplnenie potrieb chorých detí a rodín, kvôli ktorým Nadácia rodiny Vlčkových usadlosť kúpila a kompletne zrekonštruuje, je dôležité rozšíriť existujúcu usadlosť o hospicovú časť. „Na  ni jsou kladeny nároky jako na špičkové zdravotnické zařízení 21. století a zároveň chceme, aby se  v ní děti i jejich blízcí cítili jako doma a měli přírodu doslova na dosah ruky přímo z pokoje. Chceme  umožnit, aby se děti dívaly do korun stromů, mohly co nejsnáze a bez jakýchkoliv bariér několikrát  denně vyjít nebo i na kolečkovém křesle či s postelí na kolečkách vyjet do přírody. Tyto děti totiž  většinou žijí v bytech, ze kterých je výprava do přírody velmi náročná, proto doma většinou dlouhé  dny a týdny koukají jen do stropu svého pokoje,“ hovorí riaditeľka nadácie Ivana Plechatá.  

Pôvodné budovy v areáli budú po rekonštrukcii slúžiť ako kancelárie Nadácie rodiny Vlčkových a organizácie Zlatá rybka, ktorú tiež založili Katarína a Ondřej Vlčkovci a už sedem rokov plnia vážne chorým deťom sny. V historických budovách usadlosti Cibulka vzniknú okrem iného aj izby pre rodičov, miestnosti na terapie, bistro či sála, ktorá bude slúžiť napríklad na vzdelávanie expertov starajúcich sa o vážne choré deti a ich najbližších.  

Od apríla 2021, kedy nadácia areál kúpila, realizujeá záchranné práce, aby sa kritický stav budov ďalej nezhoršoval. Vďaka tomu je napríklad na hlavnej budove usadlosti nová provizórna strecha chrániaca hlavné krídlo pred nepriaznivým počasím. Nové drevené konštrukcie podopierajú krovy a steny. Zástupcovia nadácie tiež rokujú s príslušnými odborníkmi a úradníkmi ohľadom administratívnych krokov potrebných na začatie stavby. Celý projekt, ktorý koordinuje architekt František Brychta, predchádza veľkej obnove zvyšnej časti areálu. Ako prvý bude dokončený záhradný pavilón, ktorý susedí s verejným parkom pri hlavnom vchode do usadlosti Cibulka. V roku 2023 sa tu počíta s otvorením kaviarne pre verejnosť a bude tiež slúžiť ako dočasné sídlo nadácie. Slávnostné otvorenie celého obnoveného areálu, vrátane detského lôžkového hospicu, je naplánované na 22. októbra 2026. Presne dvesto rokov po úmrtí biskupa Thun Hohensteina, vďaka ktorému bola usadlosť na začiatku 19. storočia v najväčšom rozkvete.  

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím