Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
16. jún 2023
1
752

Multifunkčná sála Císařské lázně, Karlove Vary

Petr Hájek o novodobom "transformerovi" vo dvorane neorenesančného kúpeľného domu.
Multifunkčná sála Císařské lázně, Karlove Vary
Autori: doc. Ing. Mgr. akad. arch. Petr Hájek, Martin Stoss, Nikoleta SlovákováSpolupráca: Petr Vlček (akustika a audiovizuálne technológie), Martin Vondrášek (akustika a audiovizuálne technológie), Martin Matoušek (konštrukčné riešenie), Robert Nos (konštrukčné riešenie)Návrh: 2021 - 2022Realizácia: 2023 - 2023Adresa: Laubeho nám. 2, Teplice, SlovenskoPublikované: 16. jún 2023

Karlove Vary majú novú koncertnú sálu. Vznikla vo dvorane neskororenesančného objektu, známeho ako Císařské lázně, ktorý je jedným zo symbolov karlovarského kúpeľníctva. Vstavaná konštrukcia sa pamiatkovo chránenej budovy z roku 1895 nedotýka - stojí na šiestich oceľových nohách. Všetky súčasné zásahy sú jasne priznané a reverzibilné, aby mohli byť kedykoľvek v budúcnosti nahradené novými technológiami. Dielo ateliéru Petra Hájka v zrekonštruovaných priestoroch  národnej kultúrnej pamiatky sa pre verejnosť otvorí 17. júna.

Novú multifunkčnú sálu bude pre svoje koncerty využívať Karlovarský symfonický orchester, bude slúžiť filmovým produkciám, divadelným predstaveniam, plesom a ďalším kultúrnym udalostiam. Novostavba vo dvorane vytvorila tiež potrebné zázemie pre organizovanie konferencií a rôznych spoločenských akcií. Vďaka variabilnej výške sa môže hľadisko rýchlo premeniť na konferenčnú alebo tanečnú sálu, ktorá vyžaduje plochú podlahu. Priestor doplní multimediálna expozícia predstavujúca dejiny kúpeľníctva vo svetovom i miestnom kontexte, kaviareň, informačné centrum a bádateľňa.

Novorenesančná budova Cisárskych kúpeľov z konca 19. storočia je od roku 2010 chránená ako národná kultúrna pamiatka. Ateliér Petr Hájek Architekti preto navrhol objekt, ktorý je osadený uprostred dvorany na šiestich oceľových “nohách”. Konštrukcia sa dôsledne vyhýba kontaktu s historickou budovou aj s pôvodnými liatinovými stĺpmi pri obvodových stenách. Jednotlivé diely boli do dvorany transportované cez strechu a boli skladané až na mieste.

“Bylo to jako stavět plachetnici v láhvi. Nejprve jsme museli vše vyrobit a nanečisto sestavit v hale, abychom věděli, že nic nechybí. Poté bylo nutné vše očíslovat, rozložit a zase sestavit v atriu budovy. Šlo o mravenčí práci, za kterou stojí úžasní technici,“ vysvetľuje architekt Petr Hájek. Všetky potrebné audiovizuálne, scénické a akustické technológie sú súčasťou vloženého objektu. Sála je napojená iba na elektroinštalácie, všetky súčasné zásahy sú jasne čitateľné a z pamiatkového pohľadu reverzibilné. “Náš návrh vychází z velkého respektu k historickému prostoru. Od začátku jsme věděli, že kolem původní stavby budeme chodit po špičkách. Chceme ji šetrně doplnit, obohatit, ale nenarušit. Někomu tvary sálu připomínají filmového transformera, někomu červeného kraba, který má ve své náruči prostor pro hudbu. Zvolená červená barva je archetypální s mnoha dalšími přesahy. Reprezentuje vzrušení a emoce, ale i strojovou estetiku konce 19. století,“ dodáva architekt Petr Hájek.

“Návrh Petr Hájka pojímá vestavbu jako autonomní objekt. Plně přitom respektuje limity památkové ochrany a zároveň naplňuje akustické, provozní a technické požadavky špičkového sálu pro hudební produkci Karlovarského symfonického orchestru ale i dalších těles a uskupení, která budou zdejší prostor využívat nejen pro koncerty. Císařské lázně se návštěvníkům otevřou po celkové náročné rekonstrukci, na kterou čekaly více než dvacet let,“ hovorí predák Karlovarského kraja Petr Kulhánek.

Medzi zaujímavosti patrí akustické riešenie sály. Javisko je vybavené posuvnou akustickou stenou s polohovateľnými otočnými panelmi. Tieto elementy dopĺňajú trojuholníkové otočné prvky stropu. Každá zo strán má inú funkciu. Jedna zvuk pohlcuje, druhá odráža a tretia rozptyľuje. Celý priestor tak dokáže reagovať na rôzne scenáre využitia.

Viac o realizácii v rozhovore s Petrom Hájkom a Martinom Vondrášekom:

 

Čo by ste povedali na úvod k multifunkčnej sále v kúpeľnom meste Teplice? 

Petr Hájek: Císařské lázně jsou vrcholná stavba konce 19. století, která byla postavena s unikátní lázeňskou technologií. Byl jí stroj na svážení rašeliny z rašelinového pavilonu do jednotlivých koupelen, které byly uspořádány kolem vnitřní dvorany ve tvaru podkovy. Vnitřní strojovna byla pomyslným srdce budovy a my jsme ten stroj nahradili novým strojem a vložili do něj místo lázeňské technologie současnou technologii koncertního sálu. Sál lze však skrze proměnnou akustiku a prostorovou variabilitu vcelku snadno přizpůsobit i jiným produkcím a může se tak stát kinem, konferenčním fórem nebo tanečním parketem.

 
Ako sa Vám podarilo vyriešiť akustiku sály?

Martin Vondrášek: Sál je z pohledu akustiky velmi jedinečný a variabilní. Pro klasickou hudbu je ideální doba dozvuku pro daný objem sálu kolem dvou vteřin, pro kino a mluvené slovo je vhodné mít dobu dozvuku kratší než jednu vteřinu a pro varhanní hudbu je optimální doba tří vteřin pro daný objem sálu. Náš sál je unikátní proměnnými akustickými parametry, což dává interpretům do rukou možnost si je upravit podle vlastních potřeb a požadavků. Neznám žádný jiný sál, který by měl takové vlastnosti a byl takto akusticky a dispozičně variabilní.

Velmi nám v tom pomáhají otáčivé prvky na stropě, které se skládají ze tří částí. Jedna část je z akustického hlediska odrazivá, druhá část pohlcuje zvuk a třetí část je difuzní, což znamená, že zvuk se rozptyluje do všech směrů a je naladěna speciálně pro potřeby symfonického orchestru. Sál bude navíc vybaven závěsem, který nám umožní snížit dobu dozvuku na méně než jednu vteřinu, aby mohl sloužit i jako kino a příští rok jako oficiální sál filmového festivalu. Ten závěs bude opět variabilní a té variability dosáhneme instalací drah s automatizovaným ovládáním po obvodu sálu. Motory budou ovládat jednotlivé segmenty závěsu, které umožní uzavření celého prostoru nebo použití jednotlivých segmentů. Díky tomu všemu si pořadatel bude moci dále upravit akustiku podle svých potřeb.

Ale snadné to nebylo. Na začátku jsme zjistili, že základní proporce, jako délka, šířka a výška sálu, se odchylují od normálu. Upřímně, když s tím přišel Petr poprvé, chtěl jsem ho odmítnout, protože akusticky to není standardní prostor, ale nakonec jsme se do projektu pustili a brali ho jako profesní výzvu. 


V čom presne spočíva multifunkčné využitie sály?

Petr Hájek: Víceméně vše potřebné pro efektivní přeměnu je pohyblivé a nastavitelné. Jsou zde divadelní stoly, které lze upravovat ve výšce a uspořádat podle potřeb provozovatele. Mobilní hlediště mění poměr kapacity sedadel a podlahové plochy, část zadní stěny orchestřiště se zasouvá dolů pod konstrukci, naopak seshora vyjíždí plátno. Přetáčivé akustické panely stropu modifikují zvukové parametry směrem k hledišti. A nesmíme zapomenout to, že sál je na šesti nohou a pod ním je univerzální prostor využitelný pro expozice, rauty nebo jako další foyer.

Martin Vondrášek (AVT Group a.s.): Na co jsem pyšný a co se nám podařilo, je umístit všechny systémy do jednoho ovládání. Zvedané jevištní stoly, otočné stropní akustické prvky, zadní stěna a mobilní hlediště lze ovládat jednotně pomocí dotykové obrazovky. Uživatel si může nastavit všechny konfigurace a jedním tlačítkem je změnit v jeden okamžik. Je to prakticky bezobslužné, takže jedna osoba dokáže všechno nastavit a všechny uživatelské konfigurace uložit a zpětně z paměti vyvolat.


Spomínali ste filmový festival. Využije sálu už aktuálny ročník?

Petr Hájek: Oficiální festivalový sál to bohužel letos ještě nebude. Předtím je nutné splnit určité požadavky, a nám zde například chybí závěs pro zatemnění. Ten je však také i klíčovým prvkem, který ovlivňuje dobu dozvuku pro kino. Ve filmovém sále je žádoucí takzvaný suchý zvuk, tedy bez dozvuku, aby bylo možné perfektně slyšet ten reprodukovaný.

 

Kdy se sála otvorí pre verejnosť?

Petr Hájek: Oficiální otevřeni pro veřejnost je 17. června. Nicméně v prvním půlroce až roce probíhá u takových sálů zkušební provoz, během kterého se řeší všechny problémy spojené s akustikou, ovládáním a dalšími aspekty. Obsluha se také učí, jak ovládat technologie a řešit všechny představitelné situace. Můžete si tento sál představit jako pomyslný hudební nástroj, který je třeba předem naladit. Musíme nejprve vyzkoušet řadu konfigurací a prověřit je zkouškou a pak tato nastavení uložíme do paměti. Pak už v podstatě stačí stisknout jedno tlačítko.

 

Ako prebiehala realizácia? Viete z  koľkých dielov sa objekt skladá?

Petr Hájek: Já to přesně nevím, ale vím, že to bylo 150 tun materiálu a cesta dovnitř vedla přes střechu. Všechny komponenty konstrukce byly vyrobeny jako stavebnice a byly následně montovány pomocí šroubových spojů přímo na místě. To není u takto velkých konstrukcí obvyklé, neboť to výrazně komplikuje práci a je to náročné na přesnost.

 

Ako dlho trvala stavba?

Petr Hájek: První jednání začaly před rokem a projekt šel do dílny koncem listopadu. První kamion přijel v polovině prosince před Vánoci. Celkem jich bylo myslím 12 nebo 14. Na tu realizaci byl čas zcela upřímně extrémně krátký.

 

Prečo ste zvolili červenú farbu?

Petr Hájek: Hlavním důvodem je emocionální efekt, který červená barva vyvolává. Potřebovali jsme, aby lidé, kteří do sálu vstupují, přenastavili své smysly, probudili emoce a byli připraveni na silný zážitek. Druhý důvod je scénografický. Naše oči červenou barvu vnímají jako velmi tmavou i za šera, dokonce v některých případech ještě tmavší než černou. Nasvětlené části výrazně vyniknou a mírně osvětlené se ponoří do tmy. Zobrazeno je tak jen to důležité, co se děje na jevišti.

 

Dalo by sa povedať, že je Vaša realizácia jedinečná aj v v kontexte prekračujúcom hranice regiónu?

Petr Hájek: Záleží, jak unikátnost posoudit. Samozřejmě z výtvarného hlediska je autorský rukopis a architektonický koncept unikátní vždy ze své povahy. Z technologického pohledu je situace složitější. Ano, existují sály s mobilním hledištěm a proměnnou akustikou, ale v takové komplexnosti prvků a technologií je jich velmi málo. Neznám však žádný srovnatelný sál s tak širokým pásmem modifikovatelné doby dozvuku. Po instalaci závěsu očekáváme rozsah od 0,8 do 2,6 až 2,8 vteřiny.

 

Čo bolo pre vás na projekte najkomplikovanejšie?

Petr Hájek: Obtížnost spočívala v tom, že jsme chtěli dosáhnout špičkových parametrů ve všech kategoriích akustiky i scénické variability pro všechny požadované produkce. Tedy především pro koncerty vážné hudby, přednášky, konference a filmové projekce. To byla největší výzva celého projektu a dosáhnout cíle pro nás bylo opravdu těžké. Na jeho realizaci se podíleli zkušení odborníci ze všech souvisejících oblastí. Nemohu nezmínit ty hlavní. Přes akustiku AVT Group a přes konstrukci sálu Gradior Tech. Společně s generálním dodavatelem stavby konsorciem firem Geosan a Metrostav pak celou tu konstrukci doslova procedili dírou ve střeše a smontovali.  Bez nich by to nešlo.  A pochopitelně by nic nevzniklo bez vytrvalosti zadavatele Karlovarského kraje a města Karlovy Vary, kteří společnou vůli po koncertním sálu stvrdili ve společném memorandu. Je to tedy kolektivní dílo se vším všudy.

Priestorová schéma
Priestorová schémaAutor: Petr Hájek Architekti
Schematický rez
Schematický rezAutor: Petr Hájek Architekti
Model
ModelAutor: Petr Hájek Architekti
Vizualizácia
VizualizáciaAutor: Petr Hájek Architekti
Vizualizácia
VizualizáciaAutor: Petr Hájek Architekti
Vizualizácia
VizualizáciaAutor: Petr Hájek Architekti
Vizualizácia
VizualizáciaAutor: Petr Hájek Architekti
Vizualizácia
VizualizáciaAutor: Petr Hájek Architekti

Podklady: PIARISTI
Ateliér: Petr Hájek Architekti
Fotografie: Petr Polák

Poloha diela

doc. Ing. Mgr. akad. arch. Petr Hájek
Martin Stoss
Nikoleta Slováková

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím