Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
12. apríl 2022
0
540

Výstava študentských návrhov na revitalizáciu Trnavského mýta, Istropolisu a mestskej tržnice

Cieľom tvorivých tímov z vertikálnych ateliérov FAD STU a z katedry architektúry VŠVU je prispieť do aktuálnej odbornej diskusie zameranej na metódu revitalizácie narušených mestských štvrtí a na spôsob využitia zachovaných objektov architektonického dedičstva 20. storočia.
Výstava študentských návrhov na revitalizáciu Trnavského mýta, Istropolisu a mestskej tržnice

V priestoroch Novej tržnice v Bratislave je od 8.4.2022 prezentovaná výstava študentských návrhov na prestavbu Trnavského mýta, revitalizáciu areálu Istropolisu (architekti Ferdinand Konček, Iľja Skoček, Ľubomír Titl) a mestskej tržnice (architekt Ivan Matušík).

Záchrana a obnova areálov významných objektov architektonického dedičstva 20. storočia je aktuálnou témou Bratislavy, ktorá je už niekoľko rokov predmetom študentských projektov na Fakulte architektúry a dizajnu STU. Súčasťou výstavy sú aj viaceré študentské práce z Katedry architektúry Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, ktorá takisto sústreďuje svoju pozornosť spomínaným smerom.

Lokalita Trnavského mýta má priestorový aj funkčný potenciál ako územie celomestského a nadmestského významu. Je to uzlový komunikačný bod Bratislavy, ktorý je dôležitý okrem iného aj v spojitosti s možným vybudovaním novej železničnej stanice Filiálka. Dôležitým impulzom pre vytvorenie študentských zadaní bola v ostatných rokoch aj aktuálna debata o záchrane bývalého Domu odborov (Istropolisu) a jeho revitalizácii do podoby súčasného multifunkčného centra kultúry s využitím všetkých jeho významných priestorov a architektonických hodnôt. V tejto súvislosti sa rozvinula spoluprácu medzi niekoľkými vertikálnymi ateliérmi FAD STU. V priebehu uplynulého akademického roka vzniklo 10 alternatívnych návrhov zameraných na revitalizáciu územia Trnavského mýta. Študenti ateliérov Kusý/Paňák, Žitňanský/Šimkovič a Alexy/Bogár pracovali na urbanistických návrhoch celej zóny a viacerí z nich sa venovali danej téme aj v ďalšom semestri, kedy spracovali detailnejšie návrhy, medzi nimi aj diplomové projekty, zamerané na obnovu a prestavbu konkrétnych objektov Istropolisu a mestskej tržnice. Uskutočnilo sa niekoľko osobných aj online diskusií nad rozpracovanými štúdiami, na ktorých sa zúčastňovali teoretici architektúry, odborníci z praxe, pedagógovia a takisto aj zástupcovia Mestskej časti Nové mesto... Aktuálna výstava v priestorovej koncepcii ateliéru Alexy/Bogár predstavuje niekoľko urbanistických aj architektonických návrhov, ktoré boli vytvorené v období 2020 – 2021.

Na Katedre architektúry VŠVU bolo zadanie Istropolisu predmetom študentských projektov v rokoch 2016-19 v ateliéri A3 Studený/Pišteková a A2 Halada/Brádňanský - v téme Ikonických ruín.

Cieľom tvorivých tímov z vertikálnych ateliérov FAD STU a z katedry architektúry VŠVU je prispieť do aktuálnej odbornej diskusie zameranej na metódu revitalizácie narušených mestských štvrtí a na spôsob využitia zachovaných objektov architektonického dedičstva 20. storočia. Vystavené študentské návrhy predstavujú vízie ďalšieho života týchto architektúr ako prirodzenej súčasti mesta. Krásne, udržateľne, spolu..., v zmysle iniciatívy Nového európskeho Bauhausu, ako píše prof. Henrieta Moravčíková v jednom zo svojich textov zameraných na revitalizáciu Istropolisu. Napriek všetkým odborným a občianskym iniciatívam objekt Istropolisu v týchto dňoch búrajú.

-
pedagógovia vertikálnych ateliérov FAD STU a Katedry architektúry VŠVU v Bratislave

 

Grafická príloha s výstavnými panelmi:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografie z výstavy v bratislavskej Novej tržnici, kde si môžete pozrieť všetky prezentované panely:

Súvisiace články

Nekropolis
Diskusia13. január 2022Peter Moravčík10124+29-13
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím