Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
3. október 2023
5
6647

BRUTUS 2023 - výsledky šiesteho ročníka anticeny za architektúru

Ocenenie za najhorší architektonický počin prináša 10 nešťastných fenoménov architektúry a 1 bonus,
BRUTUS 2023 - výsledky šiesteho ročníka anticeny za architektúru

Každoročnú žatvu architektonických cien otvára architektonická “anticena BRUTUS". Porota zasadla. Výsledky sú známe. Prinášame horúcu informáciu priamo z kuchyne vyhlasovateľa:

 

Už 6. ročník verejnej ankety o podpriemerný, neinovatívny a neekologický počin v architektúre

,,Ľahkovážne a nekultúrne uvažovanie o priestore je živnou pôdou pre formovanie podpriemerného prostredia pre život”

Anticena BRUTUS je opäť tu! Šiesty ročník verejnej ankety o najproblematickejší počin v oblasti architektúry a stavebníctva prináša 10 nešťastných fenoménov architektúry uplynulého roka a jeden bonus.

Najprestížnejšia anticena vyhlasovaná anonymnými profesionálmi, ktorá parazituje na CE ZA AR - Cene za architektúru Slovenskej komory architektov, vyhlásila už v poradí šiestu verejnú anketu o podpriemerný, neinovatívny a neekologický počin v domácej architektonickej tvorbe. Cenu svojpomocne každoročne vyhlasuje neformálna porota priaznivcov architektúry, uviedla súčasná hovorkyňa ceny, kurátorka Zuzana Duchová. V priebehu leta nominovala verejnosť prostredníctvom online formulára celkovo až 44 fenoménov, žiaľ, podpriemernej kvality.

Pripomeňme, že prvý krát bol anticenou v roku 2018 ocenený drevený objekt pod mostom SNP, ktorý je už minulosťou. Neskôr sa stala laureátom fasáda bratislavského Hotela Danube, stále je tam. V roku 2019 Vyhliadková veža na Šrbskom plese - ešte dlho tam bude, a napokon v roku 2021 sa tomuto oceneniu tešil Hotel Damián v Jasnej, ktorý aj medzičasom čiastočne otvoril svoje útroby. A napokon vlani bol BRUTUS roka nebohý Istropolis. Väčšina z toho čo sa stalo, sa už neodstane. Sme však poctení, že okrem rozrastajúceho sa publika sa vážnosť anticeny BRUTUS rozširuje až do radov štátnej správy! “Organizátori anticeny si strelili do nohy, reaguje Naď na kritiku obnovy zotavovne” Čo si z našej anticeny odniesol už zabudnutý minister obrany SR, sa však nikdy nedozvieme.

BRUTUS sleduje počiny v oblasti verejných stavieb, predovšetkým investícií z verejných zdrojov, a tiež procesy stavebnej činnosti a mestského rozvoja vo verejnej správe a samospráve. Sleduje verejné priestranstvá a stav uvažovania o verejnom priestore. Takisto rekonštrukcie, obnovu a adaptáciu budov, najmä v oblasti kultúrneho dedičstva pri výzvach dneška, akou je i fragmentácia moci, či klimatická zmena. BRUTUS sa zaujíma o krajinu, jej urbanizmus a infraštruktúru a veľké projekty. BRUTUS však predovšetkým pozoruje problematické spoločenské kontexty, dotýkajúcich sa verejného priestoru, bývania a rozvoja životného prostredia miest.

Cieľom anticeny za architektúru BRUTUS je ukázať architektúru a jej autorov a autorky, ktorých výsledná práca demonštruje kombináciu antitalentu a absencie vízie, čím prispievajú k spoločenskému či ekologickému úpadku (negácia štatútu medzinárodnej Pritzkerovej ceny za architektúru). Ďakujeme na tomto mieste tým, ktorých tieto riadky necharakterizujú. Ktoré diela sa zaskveli v aktuálnom ročníku?

 

Absolútny BRUTUS

1! Zbúranie Národnej kultúrnej pamiatky haly Merina za bieleho dňa  

Smutným víťazom anticeny za rok 2023 sa stáva vskutku nekultúrny počin zbúrania Národnej kultúrnej pamiatky počas všedného dňa. Jediná pôvodná kultúrna pamiatka areálu legendárnej fabriky Merina v Trenčíne je už nenávratne minulosťou. Tento počin sa navyše udial v čase príprav na prestížny titul Európske hlavné mesto kultúry 2026, gratulujeme! V čase, keď aj v slovenskej architektúre silnejú témy udržateľnosti a zodpovednosti, v navrhovaní sa tu držíme strmhlav proti prúdu v prospech stavania parkovísk a krabicových obchodných centier.

1850
Youtube

 

2! Zastavenie vyvlastňovacieho konania LD Machnáč

Dva roky vyvlastňovacieho konania zastavil Úrad pre územné plánovanie a výstavbu SR spôsobom, ktoré napadla aj Generálna prokuratúra SR ako nezákonný. Roky úsilia a námahy mnohých odborníkov a odborníčok, ktorí dlhodobo úprimne usilujú o obnovu a záchranu Machnáča, tak paradoxne nezmaril vlastník objektu, ktorý ho necháva roky chátrať, ale verejná správa štátu. Tá predstavuje správu verejných vecí, je správou vo verejnom záujme. Verejný záujem záchrany a obnovy kultúrneho dedičstva unikátneho Liečebného domu Machnáč od architekta Jaromíra Krejcara z roku 1932 a jeho mimoriadnej hodnoty najvyššieho svetového uznania sú, zdá sa, nedostatočným verejným záujmom. Čo ním teda je? Je ním osud Meriny v Trenčíne?  

Machnáč s transparentom VYVLASTNIŤ!
Machnáč s transparentom VYVLASTNIŤ!Foto: Andrea Kalinová

 

3! Príbeh Ružomberskej plavárne

Okresné mesto potrebovalo jedno moderné športovisko hodné svojich obyvateľov. Postupovalo zodpovedne a vyhlásilo v roku 2018 súťaž návrhov. Vyhral návrh, ktorý bol racionálny a dostatočne kvalitný pre svoj účel. Bol však drahší než sa čakalo. Ako pre Archinfo napísal v roku 2020 Peter Kravčák: “Mottom samosprávy bolo - poďme šetriť (na rozume) a urobme to rýchlo, aby sme to stihli do volieb. Dlhodobé a kvalitatívne aspekty nie sú dôležité.” Pridal aj poslanecký výrok z dobovej diskusie: Ľudia potrebujú plaváreň a 99 percentám z nich je jedno ako bude vyzerať…” Mesto tak neeticky mimo súťaže vybralo napriamo iný návrh z 10. poradia, aby ho začalo stavať, a nakoniec zistilo, že bude stáť viac ako návrh na 1. mieste. Všetko zlé je nakoniec na nič dobré. Máme tu Ružomberok, ktorý svoj projekt aj začal stavať a ostala iba pustá jama.

Víťazný návrh Petra Zibrína, Pavla Zibrína a Ľubomíra Kružela ml.
Víťazný návrh Petra Zibrína, Pavla Zibrína a Ľubomíra Kružela ml.
Ružomberská plaváreň podľa architekta Jána Katuščáka
Ružomberská plaváreň podľa architekta Jána Katuščáka

 

Kategória: Dilemy estetiky

 

4! Caracallove kúpele v Brusne

Aká krajina, taký Rím. A tak aj Horehronie môže mať na svojej Via Appia, vedúcej hlboko do krás Zadnej Poľany, svoje cisárske kúpele. Nič to za to, že v tých Caracallových by po jeho vkuse skôr tiekli potoky krvi. Tu v Brusne nečakajte mramor, nie sú to ani Rajecké Teplice. Anticenu však nezískali ani tak za dilemu estetiky a romantizáciu neslávnych cisárov, ale za degradáciu pôvodného liečebného domu Poľana, ktorá vybudovaním rímskych kúpeľov ešte na prelome prvej a druhej dekády nášho storočia spustošila cenné pôvodné územie tvorené dielom architekta Jaroslava Vítka.

11112
Youtube

 

5! Gorazd, Metod a Cyril na Hrade

Rozšíril sa nám tu takový nešvár - alebo, kto ešte neumiestnil sochu, nech sa prihlási u súdruha predsedu parlamentu. Možno sa ani tak nejedná o fakt, kto je predmetom sochy. Na rozdiel od neďalekej sochy s motívom kráľa starých Slovákov sú predsa len Cyril a Metod súčasťou našej ústavy. Skôr ide o to, že sa udialo opäť bez odbornej diskusie a narýchlo pod rúškom zmyslených výročí, akoby sa písal rok 1973. Ani výhovorka, že dielo je darom Konferencie biskupov Slovenska, nemení fakt, že na dielo sa použili verejné zdroje, či už z príspevku cirkvám alebo príspevku NRSR na osadenie diela. Takto vážne témy a obzvlášť vážne umiestnenie diela musia byť vždy predmetom súťaže návrhov. Bodka.  

Foto: N - Tomáš Benedikovič

 

6! Dilemy estetiky umenia vo verejnom priestore

Ďalšieho BRUTUSa si zaslúži “práca” na verejnom povedomí o progresívnom prístupe k sochárstvu. Prax ukázala, že niekedy ani komisie a umelci zvučných mien nespravia dieru do sveta. Tá naša BRUTUS komisia napríklad nepochopila (samo)adoráciu nového prírastku na nábreží Dunaja pri objekte Eurovea 2. Oná Eurovea komisia vyjadrila presvedčenie, že "realizáciou vybraného návrhu vznikne ďalší silný mestotvorný prvok, ktorý so sebou prinesie vizuálny jazyk 21. storočia a prispeje k rozvoju verejného priestoru v Bratislave.” Druhou vetou priznáva, že sa im páčili krásne korporátne farbičky Frešovho diela - je to teda umenie, gýč, alebo na čo sa tu chceme hrať? Ťažko sa ubrániť dojmu artwashingu posväteného rozhodnutím odbornej obce. (Pozn. red.: o výsledkoch súťaže o umelecké dielo sme informovali tu)

Viktor Frešo, Octahedral Body, 2023
Viktor Frešo, Octahedral Body, 2023

 

7! Divadlo Aréna na Tyršovom námestí

Kultúra na Slovensku je dlhodobo na okraji. V urbánnom aj mentálnom centre sú len tie inštitúcie, ktoré vznikli skôr než za posledných 30 rokov samostatnosti. Platí to aj o divadle Aréna, ktoré vzniklo takmer pred 200 rokmi ako letné divadlo v susedstve najstaršieho verejného parku v Strednej Európe. Dnes tvorí kontrapunkt oproti Slovenskej filharmónii alebo novej budove Národného divadla na opačnom brehu Dunaja. Prečo takto významná stavba prebieha obnovou, ktorej podoba nevzišla z verejnej architektonickej súťaže? To je otázka na jej zriaďovateľa, ktorým je Bratislavský samosprávny kraj. Niet divu, že toto dielo ešte pred ukončením prác vzbudzuje viac otázok ako údivu. Zdá sa, že sledujeme ďalšiu nevyužitú šancu priniesť do slovenskej kultúry a architektúry hodnoty, ktoré nás budú reprezentovať hoc aj za 200 rokov.

73325
Youtube

 

8! Obnova? Športová hala Pasienky

Jedným z prvých laureátov našej anticeny bol hneď v II. ročníku v roku 2019 hotel na Dvořákovom nábreží v Bratislave, ktorý vďaka zatepleniu fasády stratil všetko, čím bol hodný svojej exponovanej polohy. A stále sme tu. Fetiš zateplenia za každú cenu prináša aj v roku 2023 veľké obete. Športová hala na Pasienkoch z roku 1958 bola svetovým unikátom, jednou z troch širokorozponových lanových konštrukcií, riešených formou hypebolického paraboloidu v bývalom Československu a prvou na svete, ktorá priamo odkazovala na svoju formálnu predlohu od architekta Macieja Nowického z mesta Raleigh v Severnej Karolíne z roku 1952. Dnes máme “fancy šmenci” sivú vec, opuchnutý dom, ktorý stratil všetko cenné čím bol - ľahkým športovým pavilónom, ktorý budil zaslúžený obdiv.  

Foto: Broňa Tarnócy

 

9! Okresný úrad v Starej Ľubovni

Ľudia v regiónoch trpia chudobou, o to viac musí byť verejným záujmom smerovať investície do takých realizácii, ktoré tento stav zvrátia, nie utvrdia. Rovnako ako strava založená na lacných, avšak na cukry bohatých potravinách, tak ani chvatné, síce energeticky efektívne, avšak kultúrne nezodpovedné narábanie s obnovou budov vedie v dôsledku k tomu istému - zhoršeniu stavu. Obnova obnov týchto budov nás bude stáť draho, nielen finančne, avšak najmä environmentálne. O nevyužitej šanci na zmenu imidžu a toľko potrebnej dôstojnej reprezentácii verejnej inštitúcie radšej pomlčíme.

Foto: Ministerstvo vnútra SR

 

10! Prístup mesta Košice k mitigačným opatreniam v parku Braniskova - Kuzmányho

Nie sme takí bohatí, aby sme si kupovali lacné veci. Chudobnými riešeniami iba svoju chudobu potvrdíme, ak sa tak deje za verejné prostriedky, je to odúsedniahodné. Odsudzujeme preto týmto ocenením všetky samosprávy a verejnú správu, ktorá pod rúškom modernizácie a obnovy devastuje kvalitu verejného priestoru, prírodného prostredia a kultúrneho dedičstva. Odsudzujeme, že svojim ľahostajným prístupom k hľadaniu vhodných riešení konzervuje nelichotivý stav vecí verejných, lebo architektúra je jej zrkadlom. Apelujeme na všetkých aby žiadali viac, aby žiadali kvalitu ktorá pretrvá a ktorá bude inšpirovať k novým podnetom všetky generácie, obyvateľov a obyvateľky našich miest a obcí.

Foto: Mesto Košice

11! Špeciálne ocenenie - voľby do NRSR 2023. Lebo ich výsledok vzniká na pôdorysoch rokmi pestovaného nevkusu, antitalentu a absencie vízie, čím sa prispieva k spoločenskému či ekologickému úpadku našej spoločnosti. Ďakujeme preto všetkým, ktorí sa v týchto slovách, ani pri pohľade do zrkadla, nenašli. Ďakujeme všetkým, ktorých tento stav neodradí, ale naopak, posilní v práci. Začnime pestovať vkus, talent a investujme do realizácii, ktoré budú viesť k spoločenskému a environmentálnemu rozvoju spoločnosti.

Koláž: Brutus

Poloha na mape

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím