Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
3. február 2017
0
1217

Za Hudecom v Shanghaji

Reportáž z cesty kolegov za architektúrou Ďalekého východu pokračuje v čínskom Shanghaji.
Za Hudecom v Shanghaji

Po vyše dvojtýždňovom putovaní a poznávaním južnej časti kórejského poloostrova sa tešíme na čínsky Shanghai. Toto megamesto, ekonomicky veľmi silné, sa predvádza veľkorysými architektonickými celkami i solitérmi, kde staré neúprosne ustupuje novému.

Po ubytovaní vo vzdialenom predmestí sme si Shanghai začali užívať v pohodlí sedadiel city-tour busu. Kúpili sme si lístky na všetky tri dlhé prehliadkové trasy, ktorými nás otvorený poschodový autobus povozil najzaujímavejšími časťami mesta.

Naposledy som tu bol pred desiatimi rokmi. Vidím očividné zmeny v podobe moderných architektonických komplexov, ktoré v meste pribudli. Pre architekta je to úžasné divadlo premien priestoru mesta.

Najmarkantnejšie som tieto zmeny spozoroval v „shanghaiskom Manhattane“ - Pudongu. V jeho siluete okolo známej televíznej veže „Perla východu“ vyrástli ďalšie supermrakodrapy.

Shanghajský „Manhattan“- štvrť Pudong cez nábrežnú promenádu Bund
Shanghajský „Manhattan“- štvrť Pudong cez nábrežnú promenádu BundFoto: Dušan Čupka

Medzi nimi dominuje 632 m vysoký Shanghai Tower najvyššia budova v Čine, druhá najvyššia na svete.

Shanghai Tower medzi ďalšími vežami
Shanghai Tower medzi ďalšími vežamiFoto: Dušan Čupka

Premáva v ňom japonský najrýchlejší rýchlovýťah sveta rýchlosťou 20,4 m/s  (je schopný vyvinúť rýchlosť až 24 m/s!) . Po písomných upozorneniach na prípadné riziká spôsobené preťažením (takmer ako v stíhačke) z obavy o naše zdravie sme do neho radšej nenastúpili…

Prechádzky pomedzi elegantné sklené hmoty meniace svoju farebnosť i svetelné obrazce na ich nekonečných fasádach, ako aj po svetoznámom Bunde - mestskej promenáde na nábreží rieky Huang Pu, nás fascinujú.

Zľava - Ťin Mao a Shanghai Tower
Zľava - Ťin Mao a Shanghai TowerFoto: Dušan Čupka

Je tam stále veľa ľudí a po rieke pláva spústa lodí s rôznym nákladom. Večer sú to však iba vysvietené turistické plavidlá s otvorenými palubami. Radi sme sa aj my previezli a kochali sa v obojstranných meniacich sa výhľadoch.

Štvrť Pudong cez rieku Huang Pu - poster
Štvrť Pudong cez rieku Huang Pu - posterFoto: Dušan Čupka

Ráno nás city-tour bus zaviezol cez moderné mosty s mnohoúrovňovými križovatkami na druhý breh rieky Huang Pu.

Aj takto sme si prezerali Shanghai
Aj takto sme si prezerali ShanghaiFoto: Dušan Čupka

Tu fotografujeme komplex výstavných expo-pavilónov zo svetovej výstavy EXPO 2010, hľadajúcich nový zmysel ich existencie, supermoderný športový komplex s elegantnou formou hľadiska štadióna Mercedes Benz Arena, nové mnohopodlažné obytné mestské štvrte...

Stavby z EXPO 2010
Stavby z EXPO 2010Foto: Dušan Čupka
Mercedes Benz Arena
Mercedes Benz ArenaFoto: Dušan Čupka

My sme však „nažhavení“ na stavby nášho krajana - architekta Ladislava Hudeca, ktoré tvoria uctievanú a rešpektovanú históriu tohto mesta. Mnohé z nich už teoreticky poznáme z nových publikácií o Hudecovi i z filmu Ladislava Kaboša, ktorými bola jeho osobnosť konečne pred pár rokmi objavená a priblížená aj Slovensku.

Veľmi sa spoliehame na kontakt, ktorý sme si v r. 2010 s Dušanom vytvorili sprevádzaním Anne Warr, austrálskej architektky, znalkyne jeho diela zo shanghajskej architektonickej a umeleckej nadácie Shanghai Flaneur počas jej návštevy Banskej Bystrice. I keď nám mailom s poľutovaním oznámila, že už sa odsťahovala do Austrálie, pomohla nám tým, že našu návštevu avizovala svojim bývalým kolegom zo spomenutej nadácie v Shanghaji.

To nám veľmi pomohlo. Boli sme milo privítaní, priateľsky sme si pohovorili pri spoločnej kávičke. Hlavne mali pre nás pripravené dôležité materiály a informácie o našich cieľoch - Hudecových stavbách.

Na stretnutí v Shanghai Flaneur
Na stretnutí v Shanghai Flaneur

V prehľadne spracovanej skladačke máme na mape Shanghaia vyznačené ich polohy s krátkym popisom. Adresy sú uvedené aj v čínštine, čo je veľmi dôležité pri hľadaní stavieb - taxikárovi ju stačilo ukázať.

Mapa Hudecovej architektúry v Shanghaji s 21 stavbami, označenými ako "Shanghajské dedičstvo". Park Hotel s číslom 5 označuje biela šípka, Múzeum L.E.Hudeca je v mieste s číslom 14
Mapa Hudecovej architektúry v Shanghaji s 21 stavbami, označenými ako "Shanghajské dedičstvo". Park Hotel s číslom 5 označuje biela šípka, Múzeum L.E.Hudeca je v mieste s číslom 14
Hľadáme stavby L.E.Hudeca
Hľadáme stavby L.E.HudecaFoto: Jozef Frtús

Takto máme zdokumentovaných 21 z celkového počtu okolo 60 realizovaných Hudecových stavieb. Hovoríme si, vidieť aspoň polovicu z vyznačených v darovanom prospekte bude úspech. Možno sa to zdá byť skromný cieľ, ale je treba si uvedomiť, že vyše 20 milionový Shanghai je metropola 5-krát väčšia ako New York, čomu zodpovedajú aj vzdialenosti a zložitá doprava v meste.

Pátranie po nich je samostatný dobrodružný príbeh - veď mnohé sú dnes intenzívne obostavané novou zástavbou. Vďaka hustej sieti trás metra a troške šťastia sa nám podarilo navštíviť 12 Hudecových diel.

Mali sme príjemný pocit z toho, s akou úctou magistrát mesta pristupuje k Hudecovým stavbám. Každá je označená kamennou alebo mosadznou tabuľou s gravírovaným logom mesta Shanghai, názvom stavby, krátkou charakteristikou a menom autora. Všetky majú hrdé označenie - architektonické dedičstvo (heritage architecture).

Čím začať naše putovanie, ak nie svetoznámym Park hotelom, ležiacim v epicentre mesta na rušnej svetoznámej ulici Nanjing Road. Vzhľad hotela dôverne poznáme - je nezameniteľný. Už pri prvom optickom kontakte s ním sa nám roztriasli kolená - je to predsa len najznámejšia Hudecova stavba a ikona mesta Shanghai.

Prvé stretnutie s Park Hotelom (1934) – z vyhliadkového autobusu
Prvé stretnutie s Park Hotelom (1934) – z vyhliadkového autobusuFoto: Dušan Čupka
Park Hotel aj Grand Theatre (biela stavba vľavo od hotela) splynuli so súčasnou architektúrou mesta
Park Hotel aj Grand Theatre (biela stavba vľavo od hotela) splynuli so súčasnou architektúrou mestaFoto: Dušan Čupka
Pohľad z ulice Nanjing Road
Pohľad z ulice Nanjing RoadFoto: Dušan Čupka
Architekti na pešej zóne, v pozadí Park Hotel
Architekti na pešej zóne, v pozadí Park HotelFoto: Jozef Frtús
Hotel z križovatky
Hotel z križovatkyFoto: Dušan Čupka
Vstup do hotela
Vstup do hotelaFoto: Dušan Čupka

Po fotodokumentácii exteriéru z rôznych možných polôh s pokorou vchádzame do hotelovej haly. Sme očarení jej krásnym secesným interiérom. Intenzívne fotíme detaily, doplnky, salóniky, medzi ktorými nachádzame aj kútik venovaný histórii hotela a jeho autorovi. Ochotný personál nám na naše požiadanie ukáže luxusný apartmán na 7.poschodí s krásnymi výhľadmi do priľahlého People´s Parku. Hrdo nás upozornia aj na mosadzný kruh v hotelovej hale so svietiacim bodom v strede. Magistrát mesta ho ustanovil za POINT ZERO - absolútny stred mesta. Veľká pocta.

Hotel bol v roku 1997 krásne zrekonštruovaný a dnes je to obľúbený 4-hviezdičkový hotel mesta. Svoje silné dojmy spracovávame pri dobrej káve v hotelovej kaviarni.

Pohľad do foyera
Pohľad do foyeraFoto: Dušan Čupka
Príjemnú atmosféru hotelovej haly dotvárajú štýlové doplnky
Príjemnú atmosféru hotelovej haly dotvárajú štýlové doplnkyFoto: Jozef Frtús
Kútik s historickými fotografiami
Kútik s historickými fotografiamiFoto: Jozef Frtús
Kávička vo foyeri hotela
Kávička vo foyeri hotelaFoto: Dušan Čupka
Jozef pri doske Zero Point
Jozef pri doske Zero PointFoto: Dušan Čupka
Info tabuľa Zero Center Point
Info tabuľa Zero Center PointFoto: Dušan Čupka
Zrekonštruovaný interiér 4-hviezdičkového hotela
Zrekonštruovaný interiér 4-hviezdičkového hotelaFoto: Jozef Frtús
Výhľad z hotelovej izby na 7.poschodí, vpredu People´s Park
Výhľad z hotelovej izby na 7.poschodí, vpredu People´s ParkFoto: Jozef Frtús

Za ďalšou Hudecovou stavbou nemusíme ďaleko chodiť - jeho Grand Theatre je v tesnej blízkosti hotela. Viacúrovňové foyery s kinosálami, komerčné priestory, svietiace stropy zlatej farby... Vieme si domyslieť, ako sa tu v tridsiatych rokoch minulého storočia predvádzala vybraná spoločnosť.

Grand Theatre (1933)
Grand Theatre (1933)Foto: Dučan Čupka
Vstupná hala divadla
Vstupná hala divadlaFoto: Dučan Čupka
Hala na poschodí
Hala na poschodíFoto: Dučan Čupka
Panel s významnými osobnosťami v divadle
Panel s významnými osobnosťami v divadleFoto: Jozef Frtús

Takto by sa dalo pokračovať stavba za stavbou, ktoré sme navštívili. Aktuálny stav týchto budov priblížia fotografie s našim krátkym komentárom.

Hubertus Court z r. 1937, pôvodne apartmánový dom, v ktorom bývali Hudecovci v rokoch 1937-1947 až do odchodu zo Shanghaja, dnes hotel
Hubertus Court z r. 1937, pôvodne apartmánový dom, v ktorom bývali Hudecovci v rokoch 1937-1947 až do odchodu zo Shanghaja, dnes hotelFoto: Jozef Frtús
Pohľad zo záhrady
Pohľad zo záhradyFoto: Jozef Frtús
Apartmánový dom Estrella Apartments z r. 1927
Apartmánový dom Estrella Apartments z r. 1927Foto: Jozef Frtús
Rezidencia Wu House z roku 1938 – krásny príklad nastupujúcej modernej architektúry, dnes sídlo ústavu územného plánovania a dizajnu
Rezidencia Wu House z roku 1938 – krásny príklad nastupujúcej modernej architektúry, dnes sídlo ústavu územného plánovania a dizajnuFoto: Jozef Frtús
Tabuľa „Architektonické dedičstvo“
Tabuľa „Architektonické dedičstvo“Foto: Jozef Frtús
Avenue Apartments z roku 1932 – 3 veľké obytné bloky, orientované na juh so záhradami medzi nimi
Avenue Apartments z roku 1932 – 3 veľké obytné bloky, orientované na juh so záhradami medzi nimiFoto: Jozef Frtús
Pohľad na časť fasády
Pohľad na časť fasádyFoto: Jozef Frtús
Detail fasády
Detail fasádyFoto: Jozef Frtús
Normandie Apartments z r. 1926 – 7-poschodový dom so 76 apartmánmi a slúžkovskými jednotkami ukončuje blok zástavby
Normandie Apartments z r. 1926 – 7-poschodový dom so 76 apartmánmi a slúžkovskými jednotkami ukončuje blok zástavbyFoto: Jozef Frtús
Severozápadná fasáda
Severozápadná fasádaFoto: Dučan Čupka
Občas sa dá fotiť len spoza plota
Občas sa dá fotiť len spoza plotaFoto: Dučan Čupka
Beudin's House (1920), dnes reštaurácia, ku ktorej sme sa bližšie nedostali
Beudin's House (1920), dnes reštaurácia, ku ktorej sme sa bližšie nedostaliFoto: Jozef Frtús
Katz House – jedna z prvých realizácií L.E.Hudeca po príchode do Shanghaja z roku 1918, pohľad na vstup
Katz House – jedna z prvých realizácií L.E.Hudeca po príchode do Shanghaja z roku 1918, pohľad na vstupFoto: Jozef Frtús
Katz House, pohľad zo záhrady
Katz House, pohľad zo záhradyFoto: Jozef Frtús
Interiér domu
Interiér domuFoto: Jozef Frtús
Sun Ke House z roku 1920, pôvodne navrhnutý Hudecom ako jeho vlastný dom, neskôr predaný novému majiteľovi Sun Ke t.č. bez využitia
Sun Ke House z roku 1920, pôvodne navrhnutý Hudecom ako jeho vlastný dom, neskôr predaný novému majiteľovi Sun Ke t.č. bez využitiaFoto: Jozef Frtús
Obhliadka so sprievodom ochranky
Obhliadka so sprievodom ochrankyFoto: Jozef Frtús
Interiér domu
Interiér domuFoto: Jozef Frtús
Zimná záhrada
Zimná záhradaFoto: Jozef Frtús
Madier House (1922), dom prvého primátora Shanghaja po r. 1949, dnes múzeum umenia a remesiel (nie je jednoznačné, že Hudec je autorom tohto domu)
Madier House (1922), dom prvého primátora Shanghaja po r. 1949, dnes múzeum umenia a remesiel (nie je jednoznačné, že Hudec je autorom tohto domu)Foto: Jozef Frtús
Súčasné interiéry Madier House, upravené pre múzeum
Súčasné interiéry Madier House, upravené pre múzeumFoto: Jozef Frtús

Silný zážitok sme mali pri našej návšteve domu, ktorý v r.1933 Hudec postavil pre svoju rodinu. Pred niekoľkými rokmi bol pekne zrekonštruovaný a v jeho časti bolo zriadené múzeum s názvom Hudec Memorial Hall. Už z ulice návštevníka navigujú do tohto dnes už novostavbami obostavaného objektu veľkorozmerové bannery s fotografiami Hudecových diel a ich autora.

Architektúra domu má už na prvý pohľad európske črty s prevýšenými strmými strechami a výraznými štítovými hrázdenými stenami. Obdivujeme secesne organicky tvarované komíny, ktoré sú obľúbeným prvkom viacerých Hudecových stavieb.

Rodinný dom - vila L.E.Hudeca z r. 1933, rodina tu žila do roku 1937, dnes Múzeum L.E.Hudeca
Rodinný dom - vila L.E.Hudeca z r. 1933, rodina tu žila do roku 1937, dnes Múzeum L.E.HudecaFoto: Jozef Frtús
Dnes je dom zovretý medzi výškovými budovami
Dnes je dom zovretý medzi výškovými budovamiFoto: Jozef Frtús

Plní očakávania vstupujeme dovnútra domu s malým múzeom. V predsieni je na vysokom podstavci postavená Hudecova busta a vedľa nej stojí panel, ktorého text návštevníkovi poskytuje základné informácie o ňom. Na stolíku v rohu miestnosti je položená návštevná kniha, do ktorej ku zápisom návštevníkov z celého sveta aj my hrdo a radi píšeme niekoľko úctivých viet.

Náš zápis do pamätnej knihy – dôkaz, že sme tam boli
Náš zápis do pamätnej knihy – dôkaz, že sme tam boliFoto: Jozef Frtús

Počas tohto aktu nás oslovil mladý Angličan, učiteľ na jednej zo škôl v Shanghaji. Veľmi úctivo sa vyjadroval o Hudecovej osobnosti, zvlášť keď sa dozvedel, že sme zo Slovenska. Daroval nám knihu o Hudecovi napísanú v čínštine a angličtine s venovaním, v ktorom sa nazval ako „ obdivovateľ Hudecovho diela“. Bolo to milé stretnutie.

Vstupujeme do hlavnej miestnosti, bývalej obývačky, s videoprojekciou na čelnej stene a fotografiami na bočných stenách. V priestore sú rozmiestnené zostavy sklenených vitrín so vzácnymi originálmi dokumentov, ktoré so záujmom študujeme.

V jednej časti nachádzame rodinné fotografie, výpisy z matrík s menami jeho rodičov a predkov, listy, ktoré písal bratovi či priateľom. V ďalších vitrínach sú dokumenty pracovného charakteru - zmluvy na projekty, časové plány, škice, kresby fasád, časti projektov, dobové noviny s veľkými článkami a fotografiami zo slávnostného otvorenia jeho stavieb...

Zaujal nás aj originál listu, ktorý v roku 2014 napísal známy čínsko-americký architekt I.M.Pei Hudecovej nadácii s veľkými slovami uznania Hudecovmu dielu.  Známy dánsky architekt Arne Jakobsen sa v roku 1990 vyjadril o Hudecovom apartmanovom dome, neskôr prestavanom na hotel, ako o „v tej dobe najmodernejšej budove v orientálnej Ázii“.

Vitríny s originálnymi dokladmi v múzeu
Vitríny s originálnymi dokladmi v múzeuFoto: Jozef Frtús
Dobová fotografia kaplnky vo Vyhniach v múzeu – jediná stavba L.E.H. na Slovensku
Dobová fotografia kaplnky vo Vyhniach v múzeu – jediná stavba L.E.H. na SlovenskuFoto: Jozef Frtús
Uznanie Hudecovi od prvého riaditeľa jeho nadácie
Uznanie Hudecovi od prvého riaditeľa jeho nadácieFoto: Jozef Frtús
Z interiéru vily
Z interiéru vilyFoto: Jozef Frtús

Medzitým medzi nás prichádza prezidentka Hudecovej nadácie a členka mnohých kultúrnych inštitúcií v Shanghahi Suhua Liu. Potešila sa, že sme z ďalekého Slovenska, ktoré už viackrát navštívila. Napriek jazykovej bariére sa dozvedáme, že udržuje čulé kontakty s krajinami spojenými s Hudecovým menom, hlavne Slovenskom a Maďarskom. Najbližšie sa chystá aj do Banskej Bystrice. Spoločnou fotografiou z tohto stretnutia sme ukončili našu milú návštevu „u Hudecov“.
Bola to pekná bodka za našim putovaním po stopách nášho slávneho rodáka v Shanghaji.

S riaditeľkou nadácie Suhua Liu pri buste L.E.Hudeca
S riaditeľkou nadácie Suhua Liu pri buste L.E.HudecaFoto: Jozef Frtús

Na druhý deň s dobrým pocitom pokračujeme v ceste domov. Čaká nás takmer 15 hodín, strávených v lietadle...

Koniec nášho putovania – pred železničnou stanicou v Banskej Bystrici
Koniec nášho putovania – pred železničnou stanicou v Banskej BystriciFoto: Jozef Frtús

Jozef Frtús, spolupráca Dušan Čupka

Shanghai, september 2016

Súvisiace články

Ing. arch. Jozef FrtúsSKBanská Bystrica
Príbeh jednej kaplnky
Diela17. júl 2018Jozef Frtús4440+4-2
Ing. arch. Dušan ČupkaSKBanská Bystrica
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím