Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
20. január 2020
0
97

Prieskum Market Outlook 2020 pre trh EMEA

Úrokové sadzby sa zvyšovať nebudú, a to aj napriek spomaleniu ekonomiky.
Prieskum Market Outlook 2020 pre trh EMEA

(Zdroj: PR CBRE) Podľa prieskumu Market Outlook 2020 pre trh EMEA, ktorý realizovala svetová realitno-poradenská spoločnosť CBRE, sa v dôsledku pomalšieho globálneho obchodu spomalí aj ekonomický rast v rámci Európy. Úrokové sadzby a miera inflácie aj naďalej ostanú na nízkej úrovni pod cieľovou hranicou.

Obchodné napätie, ktoré vládne medzi USA a EÚ je pre Európu stále najväčším rizikom, pričom akákoľvek eskalácia tohto konfliktu s najväčšou pravdepodobnosťou povedie k poklesu dopytu po európskom exporte. Trh práce ostane aj napriek tomu silný a urýchlenie nárastu miezd vo viacerých krajinách bude aj naďalej podporovať dopyt európskych spotrebiteľov. Očakáva sa, že obchodné napätie a neistota súvisiaca s Brexitom budú pretrvávať aj v roku 2020, čo bude mať vplyv aj na rast HDP v eurozóne. Predpokladá sa, že ostane na úrovni 1 % ročne do rokov 2020 a 2021.

Kancelárske budovy

Lízingy v rámci kancelárskych priestorov sa v roku 2019 v porovnaní s rokom 2018 znížili, čo odráža nielen pomalší hospodársky rast, ale aj mieru zamestnanosti v kanceláriách v rámci západoeurópskej ekonomiky. Môžeme predpokladať, že pokles bude pretrvávať aj v roku 2020, k čomu prispeje aj očakávaný nedostatok na strane ponuky na niektorých trhoch. V najbližšom období sa však pomerne prísne podmienky trhovej ponuky zmiernia, a to najmä v dôsledku novej výstavby, ktorá zaznamená rast nad úrovne z posledných dvoch rokov.

Maloobchod a logistika

Výkonnosť maloobchodu a logistiky bude v roku 2020 poháňaná základnými hospodárskymi ukazovateľmi, ale aj rastom elektronického obchodovania v rámci celej Európy. Vyhliadky maloobchodných nehnuteľností v rámci kontinentálnej Európy pritom vyzerajú pozitívnejšie ako v Spojenom kráľovstve. Je to spôsobené nižším percentom v rámci online nákupov, väčšími očakávaniami hospodárskeho rastu, úplnou absenciou alebo nižšou úrovňou daní z nehnuteľností a odlišnými štruktúrami prenájmov. Očakáva sa, že výnosy maloobchodu vo väčšine európskych miest ostanú na rovnakej úrovni alebo sa môžu dokonca zvýšiť. Síce stabilný, no zároveň spomaľujúci sa hospodársky rast v celej kontinentálnej Európe prinesie úžitok hlavne odvetviu logistiky, spolu s očakávaným štrukturálnym posunom smerom k internetovému maloobchodu. Výnosy v rámci logistického sektora by mali na väčšine hlavných európskych trhov ostať aj naďalej nezmenené.

Nájomné bývanie

Aj v prípade sektoru nájomného bývania môžeme v roku 2020 očakávať zvyšujúci sa objem investícií. V mnohým krajinách totiž čoraz viac ľudí aktuálne uprednostňuje prenájom nehnuteľnosti pred kúpou. Zároveň v sektore nájomného bývania môžeme vidieť nárast nielen domáceho, ale aj medzinárodného kapitálu hľadajúceho investičné príležitosti v tomto segmente. Legislatíva však v tomto smere ostáva aj naďalej problémom, napríklad v otázke opatrení v rámci kontroly prideľovania nájomných bytov. Vlády sa totiž snažia riešiť otázku cenovej dostupnosti, ktorá predstavuje pre investorov kľúčové riziko.

Hotelierstvo a služby

Európske hotely v roku 2019 prekonali v rámci svojej prevádzkovej výkonnosti a obsadenosti ostatné kľúčové segmenty na trhu. Nárast dopytu po týchto službách sa očakáva aj v roku 2020. Výsledkom toho môže byť práve to, že inštitucionálni investori budú vo zvýšenej miere zvažovať práve prevádzkové investície do hotelov. Predpokladom je, že v roku 2020 bude práve takýto inštitucionálny kapitál tvoriť viac ako 30 % objemu všetkých obchodných transakcií v rámci hotelov v Európe.

Budúcnosť prevádzkových nehnuteľností a dátových centier v Európe

Prevádzkové nehnuteľnosti, ako napríklad zdravotnícke budovy či domovy dôchodcov, sa už nepovažujú za doménu oportunistických investorov. Investori majú totiž v tejto oblasti čoraz viac skúseností a trh prevádzkových nehnuteľností v roku 2020 ostane ústredným bodom investičných stratégií nielen v prípade už existujúcich, ale aj nových investorov. Nosnými črtami tohto trhu nehnuteľností sa stane vznik nových partnerských štruktúr a súlad cien v rámci rozličných trhov.

S veľkou pravdepodobnosťou sa v roku 2020 urýchli aj rozvoj dátových centier v Európe. Urýchlenie ich vývoja spôsobí kombinácia súkromných celoeurópskych prevádzkovateľov spolu s americkými real-estate investičnými trustmi. Obmedzenia v rámci dostupnosti pôdy či energie v kľúčových centrách sa však v tomto prípade stávajú výzvou. Vedú totiž automaticky nielen k zvyšovaniu cien pozemkov v prípade dočasných dátových centier, ale aj rastúcemu záujmu o nové lokality. Dopyt používateľov služieb dátových centier bude v roku 2020 poháňaný prevažne najväčšími poskytovateľmi cloudových služieb v USA.

Slovenský trh očakáva rekordný rok v rámci objemu transakcií

Keďže región strednej a východnej Európy (CEE) sa čoraz viac začleňuje do celoeurópskeho investičného trhu, v blízkej budúcnosti budeme svedkami prílevu nového medzinárodného kapitálu práve do tejto časti kontinentu. Trhy nájomníkov v regióne strednej a východnej Európy prekonávajú zvyšok kontinentu a to sa prejaví agresívnejšími výnosmi v segmente transakcií kancelárskych priestorov naprieč metropolami CEE,“ opisuje Anthony Selman, riaditeľ oddelenia investičných nehnuteľností pre región strednej a východnej Európy a Slovensko spoločnosti CBRE.

Kapitál si taktiež hľadá cestu v investíciách do rezidenčných nehnuteľností, a aj tu môžeme očakávať niekoľko významných transakcií na každom z trhov strednej a východnej Európy. Celkové očakávania objemu investícii zostávajú v 2020 pre strednú a východnú Európu naďalej vysoké. Konkrétne na Slovensku bolo niekoľko veľkých transakcií v závere minulého roka odložených do 2020, a preto očakávame rekordný rok s objemom transakcií blížiacim sa k jednej miliarde eur,“ uzatvára Selman.

Kľúčové zistenia prieskumu Market Outlook 2020:

  • Nezáväzné podmienky v rámci globálneho obchodovania aj naďalej doliehajú na európsky hospodársky rast, reflektujúc nižšie úrovne aktivity vo výrobnom sektore ale zároveň vyššiu odolnosť v rámci služieb.
  • Očakáva sa, že vďaka centrálnym bankám ostanú úrokové sadzby dlhšiu dobu aj naďalej na nižších úrovniach.
  • Investície do nehnuteľností ostanú v kontinentálnej Európe na rovnakej úrovni ako v roku 2019, zmeny môžu nastať skôr vo Veľkej Británii.
  • Preferencie nájomcov v rámci udržateľnej výstavby neustále rastú. Majitelia budov sú tak donútení vo väčšej miere upriamiť svoju pozornosť na ESG postupy.
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím