Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
26. júl 2022
0
167

Projekt FAD STU pre utečencov z Ukrajiny v Gabčíkove - deň otvorených dverí 27. júla

Cieľom projektu je vytvoriť spoločný priestor, ktorý by napomáhal socializácii a inklúzii.
Projekt FAD STU pre utečencov z Ukrajiny v Gabčíkove - deň otvorených dverí 27. júla

Fakulta architektúry a dizajnu STU v BratislaveBergen School of Architecture z Nórska pozývajú na prezentáciu výstavby Komunitnej kuchyne v utečeneckom tábore v Gabčíkove. Výstavba Komunitnej kuchyne je súčasťou projektu Empatia v umení podporeného z Grantov EHP a štátneho rozpočtu.

Prezentácia sa uskutoční dňa 27. 7. 2022 o 11:00 v Residence Park Gabčíkovo (bývalé Účelové zariadenie STU). Zúčastnia sa je zástupcovia FAD STU, študenti Bergen School od Architecture a mesta Gabčíkova.
 
Cieľom projektu je vytvoriť spoločný priestor, ktorý by napomáhal socializácii, tráveniu voľného času a stretávaniu sa rôznych skupín utečencov a ubytovaných hostí. V súčasnosti je v Residence Park ubytovaných cca 900 utečencov z Ukrajiny, z toho vyše 300 detí. Projekt Komunitnej kuchyne vzniká v spolupráci dvoch škôl architektúry: Fakulty architektúry a dizajnu STU v Bratislave a Bergen School of Architecture z Nórska. 
 
V júni sa konal online tvorivý workshop, ktorého výstupom bol návrh Komunitnej kuchyne. Do konca júla potrvá realizačný workshop priamo v Gabčíkove za účasti pedagógov a študentov z Nórska.

 

Projekt mladých architektov pomôže utečencom z Ukrajiny

Vyjadriť empatiu v umení prostredníctvom malej stavby z dreva – to je cieľ ďalšej z aktivít projektu Empatia v umení (EMIA) s názvom Projekt 1:1. Jeho realizačná fáza prebieha od 17. 7. do 28. 7. v Gabčíkove za účasti pedagógov a študentov FAD i partnerskej Bergen School of Achitecture.

Projekt 1:1 ma pôvodne za cieľ vytvoriť objekt reagujúci na vandalizmus a bezdomovectvo. „Po 24. februári nám prišlo najviac zmysluplné zamerať sa na utečencov z Ukrajiny na Slovensku. Neziskovými organizáciami pracujúcimi s utečencami sme boli sme nasmerovaní na bývalé Účelové zariadenie STU v Gabčíkove, ktoré v súčasnosti získalo pod novými  majiteľmi nový názov Residence Park Gabčíkovo, kde je momentálne ubytovaných vyše 900 utečencov z Ukrajiny, z toho vyše 300 detí,“ vysvetľuje koordinátorka projektu Veronika Kotradyová. Zariadenie prechádza v súčasnosti úpravami pod novým majiteľom a 

Cieľom projektu je vytvoriť spoločný priestor, ktorý by napomáhal socializácii a inklúzii; bol by priestorom pre trávenie voľného času a stretávanie sa. Akási Komunitná kuchyňa /Neighbourhood Kitchen  môže byť za daných okolností pozvaním pre rôzne skupiny utečencov a ubytovaných hostí k spoločným aktivitám v rámci areálu, vytvára kvalitný verejný priestor na oddych a socializáciu. Tento typ pavilónu môže neskôr slúžiť aj ako environmentálne centrum, škola v prírode a podobne. Súčasťou stavby bude aj pridaná mobilná zeleň, stojany na bicykle a informačné tabule.

Projekt komunitnej kuchyne vzniká v spolupráci dvoch škôl architektúry: Fakulty architektúry a dizajnu STU v Bratislave a Bergen School of Achitecture z nórskeho Bergenu, ktorí už spolupracovali v rokoch 2015  až 2016 na stavbe pozorovateľne vtákov Duna pri Kalinkove. V júni sa konal  online tvorivý workshop, do konca júla potrvá realizačný workshop priamo v Gabčikove za účasti pedagógov a študentov z Nórska.

Drobná stavba má charakter zastrešeného pavilónu/altánku, ktorého jadrom je murovaná chlebová/pizzová pec na drevo. Ostatná časť konštrukcie okolo pece – dve bočné steny a strešná konštrukcia je drevená. Súčasťou stavby je jedálenské sedenie pre 20 osôb a pracovná plocha na prípravu jedla minimálne 4 ľudí naraz, aby sa podporila  socializácia a inklúzia. 

Autorom návrhu je kolektív študentov a pedagógov oboch zúčastnených škôl. Už od začiatku púta stavba pozornosť utečencov a najmä detí, ktoré sa aktívne zapájajú a inšpirujú pri svojich hrách. 

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím