Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
23. apríl 2020
0
518

Test: telefón pre architekta - CAT S61

Odolný telefón od Caterpillaru po roku používania. 
Test: telefón pre architekta - CAT S61

Smartfón je jedným zo základných pracovných nástrojov, ktoré architekt nevyhnutne potrebuje pre výkon svojho povolania. Bez operatívnej koordinácie rozsiahleho tímu špecialistov a spolupracovníkov, bez výmeny dát a informácií, nech sa nachádzame kdekoľvek, si svoju prácu v dnešnej dobe naozaj nevieme predstaviť. Malé zariadenie vo vrecku, k dispozícii stále so sebou, je nevyhnutným predpokladom k úspešnému fungovaniu (nielen architektonickej a projektovej kancelárie).

Architekti, stavební inžinieri a súvisiace profesie sa na rozdiel od iných povolaní pohybujú v špecifickom prostredí. Okrem pohodlia ateliéru často pracujeme na stavbách, v prašnom a drsnom prostredí. (Naviac mnohokrát kompenzujeme hodiny strávené za počítačom aj rôznymi outdoorovými aktivitami…).

Aký smartfón je vhodný pre túto cieľovú skupinu? Jedným zo základných predpokladov je zvýšená odolnosť, ktorá zaručuje že zariadenie prežije používanie v reálnom nasadení. Preto sme sa potešili možnosti seriózne vyskúšať špičkový model z portfólia spoločnosti Caterpillar. Smartfón pre drsné použitie - CAT S61. (Caterpillar má k stavebníctvu veľmi blízko. S týmto menom sú spojené obvykle ťažké stavebné mechanizmy. Dokonca sme boli pri návrhu slovenskej centrály).

Teraz sme mali možnosť podrobne a dlhodobejšie testovať onmoho menšie zariadenie, ako sú typické buldozéry a stavebné stroje. 

Odolný smartfón Caterpillar CAT S61 je vlakovou loďou výrobcu. Je to seriózny pracovný nástroj určený pre stavbárov, mechanikov, alebo vyznávačov outdooru. Telefón už pri prvom pohľade na špecifikáciu láka viacerými funkciami, ktoré inde nenájdeme - infračervená FLIR kamera, laserový diaľkomer, senzor kvality ovzdušia, barometrický výškomer... Poďme sa pozrieť, ako obstál po roku používania.

Naozaj treba odolný telefón, alebo stačí “pancierové” puzdro?

Fyzické rozmery a hmotnosť telefónu (155,3 x 77,6 x 12,8 mm, 250 g), ktoré sú dané kapacitou batérie a zabudovanými senzormi, nie sú najmenšie. Bonusom je citeľná robustnosť. Výrazným poznávacím znakom je vystúpenie vo vrchnej časti telefónu, ktoré vytvára priestor pre optiku infračervenej kamery. Napriek (alebo práve vďaka?) veľkosti smartfónu je ergonómia výborná. Pogumovaná zadná časť telefónu, hardvérové tlačidlá, hliníkový rám vystupujúci nad sklíčko, ktorý zároveň chráni displej… 

S61 vyniká hlavne v nepriaznivých podmienkach. Bezproblémové fungovanie a výdrž batérie v mrazoch presahujúcich - 20 stupňov, písanie v hrubých rukaviciach, alebo s mokrými prstami, sú veci na ktoré si človek rýchlo zvykne.

Práve tieto vlastnosti sú výraznou pridanou hodnotou, ktoré obyčajné puzdro nenahradia. Zaregistroval som tiež dobrú kvalitu signálu na miestach s horším pokrytím. Silný reproduktor a svetlo beriem v tejto kategórii ako samozrejmosť. (Svietivosť diód na zadnej strane telefónu príjemne prekvapila. Telefón nám umožní bezpečný pohyb v rôznych labyrintoch neosvetlených priestorov). 

A ako je to vlastne s odolnosťou?  Telefón spĺňa certifikáciu IP68 a MIL 810G, čo znamená odolnosť voči prachu, vibráciám, soli, nárazom, alebo ponoreniu do hĺbky troch metrov počas jednej hodiny. Okrem toho podľa výrobcu zvládne opakované pády na tvrdý povrch  z výšky 1,8 metra. V praxi sa tak výrazne znižuje pravdepodobnosť častej výmeny prasknutého displeja (alebo celého zariadenia), s ktorou sme sa stretávali po minulé roky pri našich predchádzajúcich "obyčajných" telefónoch. Naozaj, po roku mimoriadne intenzívneho používania v tvrdých podmienkach, po viacerých nepríjemných pádoch, vystavení vlhkosti, hlbokým mrazom, nadmorskej výške skoro 6000 m.n m., všetko bez ochranného obalu, je telefón stále vo výbornom stave :-) 

Samozrejme, telefón nie je nesmrteľný. Ochranné sklo Gorilla Glass 5 je síce od výroby doplnené fóliou a zapustené pod vystúpené okraje hliníkového rámu, priamemu stretu s ostrou prekážkou však pravdepodobne neodolá. (Výrobca ponúka však naviac aj robustné ochranné obaly, ktoré odolnosť ešte zvyšujú). CAT po roku každodenného "tvrdého" používania vyzerá takto:

Batéria

Kombinácia priemerného hardvéru a batérie s kapacitou 4500 mAh znamená naozaj dlhú výdrž. V praxi sú to viac ako dva dni pri plnom pracovnom nasadení. Príjemné je, že po piatkovom dni v ateliéri si na oddychový víkend nemusím brať nabíjačku. Nesklame ani rýchlosť nabíjania. Za prvú štvrťhodinku je batéria na 40 percentách, telefón hlási plné nabitie po menej ako dva a pol hodine.

Telefón spolahlivo fungoval aj v pamiroalajských dolinách, kde sa denná teplota pohybovala pod úrovňou - 20°C.
Telefón spolahlivo fungoval aj v pamiroalajských dolinách, kde sa denná teplota pohybovala pod úrovňou - 20°C.

Užitočné “hračky”

S 61 postráda vychytávky, akými sú snímač odtlačkov prstov, či odomykanie displeja prostredníctvom snímania tváre. Zato však dokáže ponúknuť funkcionalitu, ktorou zatiaľ nikto iný nedisponuje.

Hlavným lákadlom telefónu je jednoznačne infračervená kamera od lídra v oblasti - FLIR Systems.

Snímač tohto typu sa prvýkrát objavil v predchádzajúcej vlajkovej lodi Caterpillaru. V prípade S61 však disponuje HD rozlíšením a rozsahom až do 400 °C. Takisto umožňuje bodové meranie teploty. Funkcionalita, ktorá donedávna bola (a stále je) vyhradená špecializovaným a mimoriadne drahým zariadeniam. Pre porovnanie, cena infračervenej kamery FLIR Systems s podobnými parametrami sa pohybuje približne na úrovni cenovky recenzovaného smartfónu. Rozlíšenie a kvalita výstupov je dostatočná pre väčšinu praktických potrieb. Odchýlka “merania” sa pohybuje rádovo v niekoľkých jednotkách stupňov (podľa výrobcu +/- 3 °C, reálne sa pri niektorých meraniach exteriérových objektov môžeme stretnúť aj s odchýlkami (v krajných polohách meraného spektra) cca do 5°C). Uplatnenie v stavebníctve je jasné - je to výborný nástroj na analýzu tepelných strát, tepelných mostov a slabých miest v obvodovom plášti budov. V chladnom počasí stačí namieriť “telefón” na fasádu a ihneď vidíme, kde je problém (aj s vyčíslením povrchových teplôt konštrukcií): 

Laserový diaľkomer je ďalšou užitočnou funkciou. Okrem priameho merania vzdialenosti umožňuje aplikácia aj jednoduchý výpočet plochy (viď. fotografia). Obrázok s uloženou meračkou dokáže pohodlne nahradiť klasické “ceruzkové skice”. Treba si však dať pozor na poriadne kalibrovanie laseru, ktoré je treba pravidelne vykonávať. Následne je odchýlka merania v rádoch mm. Po poriadnej kalibrácii som sa nestretol s výraznými nepresnosťami merania, ktoré sa spomínajú vo viacerých recenziách.

Poslednou “stavbárskou” funkciou, ktorou CAT disponuje je meranie kvality ovzdušia. Senzor na bočnej hrane smartfónu sníma koncentráciu VOC (prchavých organických zlúčenín), ale tiež vlhkosť a teplotu okolitého vzduchu. Okrem primárnej funkcie - ochrany zdravia, tak telefón umožňuje sledovať ukazovatele dôležité pre niektoré stavebné procesy. Zaznamenané údaje sa zobrazujú v prehľadnom diagrame (viď. obrázok). Túto funkciu som sledoval asi najmenej, očividne však funguje. Pri práci s čistiacimi prostriedkami, alebo technickým benzínom telefón vždy vo vrecku výstražne zavibroval.

Fotoaparát

Fotoaparáty väčšiny odolných smartfónov nikdy nepatrili medzi najlepšie. Hlavný fotoaparát CAT S61 s rozlíšením 16 megapixelov však dokáže zhotovovať celkom slušné snímky. Kvalita výstupu sa pohybuje niekde okolo priemeru “neobrnených” kolegov. Výhodou je rýchle PDAF zaostrovanie. Pre ilustráciu dobre poslúžia snímky v nasledovnej galérii, zhotovené v rôznych svetelných podmienkach, bežne "z ruky" (fotky nie sú upravované iba orezané):

Zamračený deň...

Protisvetlo...

Šero...

Večer a umelé osvetlenie...

Interiér...

Špecifikácia

Rozmery a hmotnosť:
155,3 x 77,6 x 12,8 mm, 250 g

Displej:
5,2" FulL HD (1 080 x 1 920 px), 424 PPI, Gorilla Glass 5

Fotoaparát:
16 Mpx PDAF, 4K DCI (30 fps), Dual LED blesk, FLIR termokamera, 8 Mpx Full HD webkamera

Hardvér:
Qualcomm SDM630 Snapdragon 630 (8 x 2,2 GHz Cortex-A53), GPU Adreno 508, 4 GB RAM, 64 GB interná pamäť, LTE, Wi-Fi n, Bluetooth 5.0, NFC, USB-C, Nano Dual-SIM, microSDXC (do 256 GB), GPS/GLONASS/GALILEO/QZSS/SBAS, barometer, senzor kvality ovzdušia, laserový diaľkomer, 4 500 mAh Li-Ion, IP68 (voda - do 3 m/60 min.), MIL-810G (pád-1,8 m)

Záver

Telefón s cenovkou 899 €, priemerný procesor a fotoaparát. Na prvý pohľad nejde o lákavú kombináciu.

CAT 61 však dokáže ponúknuť to čo málokto iný. Nekompromisnú odolnosť spojenú s ergonómiou obsluhy v sťažených podmienkach a jedinečné funkcie naviac...

Dlhú výdrž batérie a spoľahlivú funkciu v mínusových teplotách. Hlavným bonusom pre oblasť stavebníctva je však mimoriadne užitočná infračervená kamera, ktorú aktuálne ponúka iba Caterpillar. Zaujímavou skutočnosťou je, že sumár doplnkových funkcií sa približuje cene telefónu. Svojou presnosťou a funkcionalitou sa síce nevyrovnajú profesionálnym riešeniam, ale výhodou je, že sú stále po ruke. S výkonom a svižnosťou telefónu som počas ročného používania spokojný. Full HD displej s uhlopriečkou 5,2" je čitateľný aj v ostrom svetle. Vo výsledku si už len ťažko viem predstaviť návrat ku klasickému telefónu. Predchádzajúce kúsky pri mojej “šikovnosti” vydržali v priemere niečo vyše roka, vyzerá že CAT so mnou ešte nejaký čas pobudne.

...ak by budúca generácia telefónu bola doplnená ešte aj o špičkový fotoaparát, pre architekta by to bol ideálny univerzálny komunikačný a dokumentačný pracovný nástroj 

Za možnosť dlhodobého testovania ďakujeme spoločnosti Caterpillar a agentúre TAILOR | PR.

Autor článku

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím