Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
24. júl 2016
0
1484

ZBook Studio G3 - prvé skúsenosti

V praxi testujeme túto mobilnú pracovnú stanicu. Dnes sa podelíme s prvými skúsenosťami z práce s ňou.
ZBook Studio G3 - prvé skúsenosti

ZBook Studio G3 je nielen výkonný laptop, ale aj celkom dobre vyzerá. Je peknou prezentáciou schopností technického tímu HP a jednou z “najfajnovejších” pracovných staníc na trhu.

Máme za sebou prvé skúsenosti práce s nim, skúsime sa podeliť o naše dojmy. Na prvý pohľad prekvapia malé rozmery a kompaktná konštrukcia. Pracovná stanica HP ZBook Studio G3 “Mobile Workstation” sa nachádza v tele skôr typickom pre ultra­book – roz­me­ry 375 × 255 × 18 mm. Výrobca deklaruje motnosť rovných 2 000 g, nám kuchynská digitálna váha ukázala 2 090 g (to asi spôsobil nainštalovaný softvér :-). Na­priek to­mu za­ria­de­nie po­nú­ka maximál­ny vý­kon pot­reb­ný na mo­bil­nú prá­cu vo veľmi príjemne malom tele.

Výkon pracovnej stanice sa podarilo vtesnať do naozaj subtílneho tela..
Výkon pracovnej stanice sa podarilo vtesnať do naozaj subtílneho tela..
Otvorený stav u nás v ateliéri.
Otvorený stav u nás v ateliéri.
Zatvorená podoba je celkom jednoduchá (tmavý kov pod svetlíkom reflektuje farby okolia)..
Zatvorená podoba je celkom jednoduchá (tmavý kov pod svetlíkom reflektuje farby okolia)..

Naše skúsenosti z testovania si môžete pozrieť v nasledujúcom videu. Viac si prečítate v recenzii, ktorá pokračuje nižšie. 

1617
Youtube

Konštrukcia pôsobí pevným a serióznym dojmom. Obal tela tvorí tmavosivý eloxovaný hliník. Horčíkové výlisky použité na konštrukciu nosnej časti zabezpečujú primeranú pevnosť a tuhosť zariadenia, ktoré je určené pre náročné každodenné pracovné zaťaženie. Samozrejme na tele nájdete aj plasty a gumené lemovanie - podložka medzi stolom a notebookom po celom obvode spodnej časti. Zatiaľ sme s mechanickou stránkou konštrukcie spokojní. Jednotlivé diely sú pekne spracované, dobre lícujú, obrazovka je stabilná v každej polohe. Jeden robustný priebežný kĺb si dobre plní svoju funkciu. Po zaklopení obrazovky je fixácia medzi telom a monitorom dostatočne pevná aj bez mechanického uzamykania, neotvára sa, pri prenášaní sme nezistili žiadne problémy. Samozrejme pri takýchto subtílnych rozmeroch je niekoľko milimetrov hrubá obrazovka v otvorenom stave pružná na krut a zakisto aj stred klávesnice pri intenzívnejšom zatlačení tiež čiastočne prepruží. 

Bočný profil v otvorenom stave. Vynikne subtilnosť obrazovky i prehnutie dištančnej podložky tak, aby sa vytvoril obojstranný kanál pre prúdenie vzduchu pod  zariadením.
Bočný profil v otvorenom stave. Vynikne subtilnosť obrazovky i prehnutie dištančnej podložky tak, aby sa vytvoril obojstranný kanál pre prúdenie vzduchu pod zariadením.
Pravá ...
Pravá ...
... a ľavá strana zariadenia.
... a ľavá strana zariadenia.

Dizajn sa nám páči. Na jednej strane nie je to forma, torá by nám vyrazila dych. Na druhej strane matný momochromatický kovový antracitový povrch so zaujímavým plastickým rastrom bodových prehĺbenín, drobným akcentom lesklého loga HP, brúsenou obvodovou hranou, niekoľkými zaujímavými detailami a aj pozornosťou k dizanu spodnej strany - toto všetko tvorí vyvážený celok, ktorý zaraďuje pracovnú stanicu k tým zariadeniam, ktoré sú pomerne blízke minimalistickému a účelovému dizajnu, ktorý máme ako architekti radi aj pri stavbách a ktorý je primeraný dobe i účelu zariadenia.

Zadná (hrubšia) strana zariadenia je riešená takisto minimalisticky a čisto.
Zadná (hrubšia) strana zariadenia je riešená takisto minimalisticky a čisto.
Telo je monochromatické, matné s lesklým logom výrobcu.
Telo je monochromatické, matné s lesklým logom výrobcu.
Vnútro je úplne jednoduché v matnej farbe kovu s tenkou líniou brúseného hliníka na vrchnej, obvodovej hrane podstavy.
Vnútro je úplne jednoduché v matnej farbe kovu s tenkou líniou brúseného hliníka na vrchnej, obvodovej hrane podstavy.

Poteší aj skutočnosť, ktorú sme síce zatiaľ nemali možnosť otestovať (a dúfam, že ani nebudeme), že stanica by mala byť mimoriadne odolná. Podľa údajov výrobcu všetky mobilné pracovné stanice HP ZBook úspešne absolvovali test odolnosti a spoľahlivosti MIL-STD 810G. Do vojny s ňou nepôjdeme, stačí ak vydrží frontové podmienky v ateliéri a nastavbách.

Výkon:

Štyri jadrá architektúry Skylake ukryté v procesore Intel Core i7 6700HQ sú predpokladom zvládnutia aj veľmi náročných úloh. V Turbo Boost 2.0 režime pracujú až na frekvencii 3,5 GHz a podporujú aj virtualizáciu či Hyper-Threading na paralelné spracovanie vlákien programov na procesore.

Vysoký výkon zabezpečuje procesor sedmičkovej rady od Intelu.
Vysoký výkon zabezpečuje procesor sedmičkovej rady od Intelu.

Osadený profesionálny grafický akcelerátor NVIDIA Quadro M1000 je pre svoje schopnosti určený najmä pre náročné grafické úlohy. Vhodný jena nasadenie vo fotorealistickom vykresľovaní 3D scén, spracovaní grafiky a videa. O rýchlu odozvu sa stará 8 GB operačnej pamäte typu DDR4, ktorá pracuje na vysokej frekvencii 2133 MHz. Rozšíriť sa dá až na 64 GB.

Práca na tomto počítači je potešením. Je to mimoriadne rýchly stroj. Zatiaľ najlepší pomocník v 3D modelovaní. Samozrejme fyzika nepustí. Ak máme veľký urbanistický model s množstvom objektov (a nedajbože aj 3D stromov) narazíme na limity. Je to však teraz určite najobľúbenejší pracovný nástroj v ateliéri, ktorý intenzívne zaťažujeme a on plní očakávania v zhode s jeho technickými parametrami.

Konektivita:

Combo a audioport, dva Thunderbolt 3 porty, HDMI (vo verzii 1.4, žiaľ nie 2.0), tri USB 3.0 porty, čítačku SD kariet a port Gigabit Ethernet.

Trochu sme v rozpakoch z portov typu Thunderbolt 3. Je pravda, že sú kompaktibilné s USB-C portami. Ale ich funkčnosť pri absencii DisplayPortu môže byť príčinou, že používateľ nemôže napr. po rozbalení z krabice pripojiť ihneď externý 4K monitor.

ZBook Studio G3 však ponúka ako príslušenstvo tiež voliteľnú dokovaciu stanicu, ktorá sa pripája k notebooku pomocou portov Thunderbolt 3 a má 10 portov. Vrátane dvoch DisplayPortov určených pre 4K. V tomto prípade ide o dok, (nie dokovaciu stanicu) - čo znamená že treba naviac pripojiť napájanie notebooku.

Z bezdrôtových pripojení  sú k dispozícii WiFi 802.11ac a Bluetooth 4.0 štandardy.

Ako bezpečnostný prvok sa nachádza čítačka odtlačkov prstov na pravej spodnej strane pod klávesnicou.

Páči sa nám:

Zatiaľ nemáme, ako sme už spomenuli, žiadne podstatné problémy s výkonom. “Sedmičkový” procesor Intel Core i7-6700HQ s Intel HD graphics 530 je rýchly a výborná grafická karta Nvidia Quadro M1000M (4 GB GDDR5) stíha spracovávať CAD aplikácie viac než uspokojivo. Prináša ten druh surového výkonu, ktorý mali omnoho drahšie vežové pracovné stanice iba nedávno.

Všetko je ukryté v kompaktnom tele, ktoré je ľahko prenosné. (Zvykli sme si omnoho častejšie počas práce meniť polohu, pracovať sa dá prekvapivo dobre v kresle, ale takisto aj v iných netradičných polohách :-).

Za vonkajší vzhľad pracovnej stanice sa netreba hanbiť ani pri rokovaní s “nóbl” obchodnými partnermi, ak im treba napríklad v reálnom čase ukázať v ich prostredí na výkonnom zariadení projekt zo všetkých strán priamo v 3D, prípadne v BIM modeli.

Matná obrazovka veľmi dobre eliminuje odlesky z okolia, aj keď 15,6” nie je na externú prezentáciu veľa. Predsa len zobrazovací výkon vynikne lepšie na externých veľkých monitoroch s vysokým rozlíšením (prípadne na 4K televízore). Klávesica je podsvietená, odolná voči poliatiu. Je o niečo mäkšia ako sme očakávali, píše sa však na nej komfortne.

Obľúbili sme si veľký touchpad, ktorý je posunutý bližšie k ľavému okraju. S 5,5” uhlopriečkou patrí k najväčším, ktoré sme mali možnosť vyskúšať na prenosnom počítači. Je to jednoliata plocha bez fyzických tlačidiel, treba si chvíľu zvykať (ktorá jeho časť má akú funkciu), funguje však citlivo a presne.

Konektivita je takisto slušná vzhľadom na fyzické rozmery stanice. 

Menej sa nám páči:

Absencia numerickej klávesnice. Na jednej strane veľmi oceňujeme minimalistické rozmery, dizajn a štíhlosť zariadenia. Na druhej strane geometria nepustí. Daňou za to je tiež integrovaná, nevyberateľná batéria s kapacitou 64 Wh.

Priestor pre numerickú klávesnicu by sa na tele notebooku našiel. Musela by sa však zmeniť koncepcia rozmiestnenia reproduktorov (Bang & Olufsen).
Priestor pre numerickú klávesnicu by sa na tele notebooku našiel. Musela by sa však zmeniť koncepcia rozmiestnenia reproduktorov (Bang & Olufsen).

Tenký profil tela notebooku zapríčiňuje, že keď sa pri výraznejšom zaťažení procesora (alebo grafickej karty) rozbehne naplno chladiaci ventilátor - je dosť hlučný. Jemne pripomína zvuk bzučiacej turbíny prúdového motora. Ventilátor je však asi dobre nadimenzovaný, lebo ani pri dlhšej práci “na kolenách” zatiaľ nedošlo k takému prehriatiu notebooku, alebo niektorej jeho časti, ktoré by pri práci vadilo (čo sa nám pri iných notebookoch už stalo).

Otáznik:

Vzhľadom na charakter práce architekta je veľkou výzvou zachytávanie grafických myšlienok a nápadov. A s tým spojená otázka dotykového displeja. Testované zariadenie má výbornú matnú obrazovku. Stále v podvedomí drieme ešte myšlienka na pero (najlepšie citlivé na prítlak) ktorým by sme si na cestách vedeli zaznamenať formou skice grafický nápad (prípadne ho ďalej rozpracovať…). Pero ako príslušenstvo dotykovej obrazovky (napr. s Wacom technológiou) by sa teda hodilo. To by sme však prišli o výbornú matnú obrazovku.

Na cestách sa dá bez problémov pracovať  aj s náročnými grafickými programami.
Na cestách sa dá bez problémov pracovať aj s náročnými grafickými programami.

Zhrnutie:

ZBook Studio G3 je výkonný pracant, ktorého si nároční kreatívni profesionáli určite obľúbia. Skúšaná konfigurácia ponúka výkon porovnateľný s najrýchlejšími notebookmi, ktoré sú k dispozícii. Telo je však dostatočne ľahké a skladné, aby sme ho mohli mať stále so sebou. Konštrukcia je nielen robustná a odolná, ale aj dostatočne pekná. Sám nič nevytvorí. Je to však praktické mobilné zariadenie, pomocou ktorého dokážeme spredmetniť naše nápady, spracovať ich cez všetky fázy tvorby, od konceptu, cez návrh až po realizačnú dokumentáciu. Dokáže nám pomôcť, aby sme nikdy nezostali bez zodpovedajúceho nástroja a naše myšlienky sa nestratili. Aby boli zachytené a finalizované do podoby, za ktorú dostaneme zaplatené. Je to výborný pomocník pre profesionálneho architekta (stavebného inžiniera, dizajnéra… alebo kokokoľvek, kto potrebuje pre výkon svojho povolania silnejší výpočtový a grafický výkon a chce mať takéto zariadenie stále pri sebe).

Zariadenie poskytlo HP Inc Slovakia, recenziu pripravil Štefan Moravčík a Jakub Moravčík

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím