Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
1. apríl 2019
0
195

Pre vodu 2019

Súťaž, ktorá sa venuje riešeniu konkrétnych problémov pri hospodárení s vodou v mestách a obciach na Slovensku, sa začiatkom jari dostáva do terénnej fázy
Vyhlásenie1.4.2019
10:00
Odovzdanie návrhov30.9.2019
23:59
VyhlasovateľNadácia Ekopolis
Adresa ,
Banská Bystrica-Nitra-Nové Zámky,
Slovensko
Druh podujatiaSúťaž
KontaktMartina B. Paulíková
paulikova@ekopolis.sk

Jeden zo súťažných tímov zložený z mladých expertov z Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU Nitra už absolvoval prvé stretnutie s predstaviteľmi mesta Nové Zámky. Cieľom stretnutia štvorice šikovných študentov a doktorandov z SPU v Nitre bolo informovať predstaviteľov mesta o svojom návrhu riešenia vodozádržného opatrenia v meste. "Riešiť budeme Majzonovo námestie v Nových Zámkoch, s dôrazom na vodozádržné opatrenia. Je to verejný priestor s mimoriadnym potenciálom a významným historickým odkazom. Je to priestor, ktorý kedysi lemovali hradby známej renesančnej protitureckej pevnosti, pod ktorými bola vodná priekopa – súčasť dômyselného architektonického, inžinierskeho a vodohospodárskeho diela. Voda má teda v riešenom priestore významný historický odkaz,“ hovorí Attila Tóth, vysokoškolský učiteľ na Katedre záhradnej a krajinnej architektúry FZKI SPU v Nitre a zároveň vedúci školského tímu v súťaži. V súčasnosti je stav daného priestoru v nevyhovujúcom stave a jeho potenciál je nevyužitý. „Našou ambíciou je prísť s funkčnými a nadčasovými riešeniami otvoreného priestoru, s integráciou a udržateľným využitím vody,“ dopĺňa Tóth.

V januári tohto roku Nadácia Ekopolis zozbierala v rámci aktuálneho súťažného ročníka päť modelových situácií a reálnych problémov, ktoré sa týkajú zadržania alebo využitia zrážkovej vody, prevencie sucha či povodní alebo čistenia vody. V kategórii študentských školských tímov boli vytvorené tri tímy na riešenie niektorej z nominovaných situácií. V druhej, otvorenej kategórii si súťažiaci študenti a mladí ľudia do 30 rokov môžu vybrať konkrétne zadanie zo zoznamu, alebo môžu spracovať svoj vlastný, inovatívny návrh hospodárenia s vodou. Uzávierka súťaže je 30.septembra 2019.

„Riešenie projektu beriem ako výbornú skúsenosť a možnosť naučiť sa veľa nového. Na spoločný výsledok sa veľmi teším a dúfam, že zadávateľ projektu, organizátori súťaže, fakulta a nakoniec aj my budeme s návrhom spokojní,“ dodáva Miroslav Čibik, člen študentského tímu a zároveň doktorand na Katedre záhradnej a krajinnej architektúry.

Partnerom súťaže Pre vodu je spoločnosť Nestlé. Záštitu nad 4. ročníkom súťaže prebral minister životného prostredia SR László Sólymos.

Všetky zadania si môžete pozrieť tu.

Podklady súťaže

https://www.sutazprevodu.sk/Situacie-na-riesenie.aspx

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím