Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
30. jún 2023
0
645

Víťazi Young Talent Architecture Award 2023- Fundació Mies van der Rohe

To najlepšie z európskych diplomových prác.
Víťazi Young Talent Architecture Award 2023- Fundació Mies van der Rohe

Bienálnu prehliadku najlepších diplomových prác architektonických škôl Young Talent Architecture Award organizuje nadácia Mies van der Rohe v Barcelone s podporou Creative Europe ako rozšírenie bienálnej Európskej ceny za súčasnú architektúru - Mies van der Rohe Award, ktorá je najvýznamnejšou európskou súťažou v oblasti architektúry.

Nadácia je zakladajúcim členom Európskeho kultúrneho centra v Benátkach a prehliadku YTAA organizuje v spolupráci s Európskou asociáciou architektonických škôl (EAAE), Európskou radou architektov (ACE-CAE) a platformou World Architects.

Cieľom súťaže je podpora čerstvých absolventov odboru architektúra, urbanizmus a krajinná architektúra. YTAA vznikla s cieľom podpory najtalentovanejších študentov ešte pred tým, než vstúpia do profesionálneho života.

Porota v aktuálnom ročníku Young Talent Architecture Award vyberala spomedzi 317 diplomových prác z celej Európy. Do finále postúpilo 17 z nich.

Víťazi boli vyhlásení 29. júna na slávnostnom galavečere v benátskom Palazzo Michiel, ktorý bol súčasťou sprievodných podujatí 18. bienále architektúry v Benátkach. Do súťaže sa nezapojila žiadna zo slovenských škôl. 

"Výber tohtoročných víťazných prác zdôrazňuje potrebu prijať rozmanitosť. Rôznorodé spôsoby myslenia, projektovania, učenia sa a chápania architektúry...“, zdôrazňuje členka poroty - senegalská architektka N'Goné Fall. 

 

Predstavujeme víťazné práce:

Prvou z víťaziek je Laura Hurley, absolventka School of Engineering and Architecture, SEFS of the University College Cork & Munster s projektom “Peripheral Cartographies” (viac tu)

"Hľadanie stratenej identity v drsnom prostredí Írskeho ostrova Inisbofin. Stáročné kultúrne vrstvy, potláčané od 17 storočia postupnou anglikanizáciou, vníma autorka ako odrazový mostík pre ´dekolonizáciu´ územia. Projekt skúma procesy, ktoré otvárajú širšiu diskusiu o podstate architektúry. Sytém nedokončených artefaktov, ktoré vznikli na základe štúdia historických máp, prameňov a zachovaných nálezov, vniká do krajiny a oživuje stratené spomienky. Porota vyzdvihuje slobodu projektu v exploratívnom a špekulatívnom prístupe k architektonickej tvorbe na akademickej pôde."

174
Youtube

 

Do víťazného výberu sa dostal aj Dinko Jelecevic, absolvent Faculty of Architecture of the Graz University of Technology s projektom “Valter” (viac tu)

"Záchrana historického dedičstva prostredníctvom vloženia novej vrstvy s atraktívnou a živou náplňou. Dôležitý je rešpekt k pamiatkovým hodnotám a realizácia súdobej nadstavby pre obyvateľov Sarajeva. Projekt príkladným spôsobom využíva potenciál architektúry ako nástroja pre transformáciu zanedbaného vojenského a pietneho areálu s bohatou históriou."

214
Vimeo

 

Ako poslednú z víťazných prác predstavujeme “Eden Archipelago”. Autorom je María de la O Molina Pérez-Tomé, absolventka Madrid School of Architecture of the UPM.

"Návrh rieši aktuálny problém našej doby: vytvoriť v rámci mesta priestor pre ´lesnú škôlku´ ktorá kompletne pokryje potreby sídla. Madrid doposiaľ pre sadovnícke úpravy využíval externé zdroje. Nová ´zelená oáza´ rozširuje biodiverzitu v rámci sídla a sebestačnosť Mesta. Porota zdôrazňuje hĺbku výskumu, na ktorom je založené výsledné technické riešenie."

231
Youtube

 

Špeciálnu cenu Young Talent Open, určenú pre práce, ktoré vznikli na školách mimo priestoru Európskej únie, si odniesla Shaha Raphael. Absolventka Architectural Association School of Architecture in London bodovala s projektom “Earth Bound” (viac tu)

"Je možné posilniť vzťah medzi ľuďmi a krajinou vývojom nástrojov na formovanie prostredia? Autorka skúma inovatívne možnosti práce s hlinou, nadväzujúce na tradície obyvateľov libanonského údolia beq’aa. Snaží sa redukovať hranicu medzi urbánnou a geologickou štruktúrou…"

607
Youtube

Viac informácii o cene a víťazných projektoch nájdete na stránke Fundació Mies van der Rohe .

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím