Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
29. marec 2016
0
231

Čo zostalo zo starovekej Palmýry?

Túto tázku si v poslednom roku kládlo mnoho kultúrnych ľudí. Teraz, po jej oslobodení bude možné postupne na ňu odpovedať.
Čo zostalo zo starovekej Palmýry?

Je nepochybné, že došlo k nenahraditeľným stratám na pamiatkach zapísaných do svetového kultúrneho dedičstva v zozname UNESCO. 

Ihneď v prvých dňoch po oslobodení pôsobí priamo na mieste tím technikov, ktorí skúmajú v akom stave sa pamiatky nachádzajú. Podarilo sa im dostať do miestneho múzea, fotografovať a zaznamenávať rozsah škôd napáchaný islamistami za necelý rok, čo ovládali Palmýru a okolie. Odborníkom sa nepodarilo dostať do viacerých odľahlých lokalít, vrátane pohrebísk, pretože sú zamínované.

Prvé zábery sa už dostali na verejnosť.  Zaujímavý je najmä záznam mesta nasnímaný z výšky dronom. Je zrejmé, že viaceré pamiatky sú v ruinách. Okrem citadely z 13. storočia, ktorá bola poškodená počas bojov, bol zničený aj chrám boha Béla, Baalšamínov chrám, Triumfálny oblúk i viacero pohrebných veží. Takisto aj socha leva, ktorá vznikla na počesť bohyne al-Lat a stávala pri vchode k Bélovmu chrámu.

Napriek tomu sa však sýrsky riaditeľ starožitností, Maamoun Abdulkarim vyjadril že Palmýru by s pomocou medzinárodného spoločenstva bolo možné obnoviť v priebehu cca. piatich rokov. Dodal, že podľa nových fotografií z tejto oblasti sa v dobrom stave zachovalo až 80% tohto starovekého mesta. Väčšina odborníkov však pokladá tieto konštatovania za nereálne a príliš optimistické. 

Členka expertnej skupiny UNESCO pre pamätihodnosti Sýrie Annie Sartrová-Fauriatová  pre televíziu BFMTV povedala, že vyhlásenia sýrskych predstaviteľov ohľadom obnovy Palmýry v nej vzhľadom na rozsah poškodenia archeologických nálezísk a vydrancovanie múzea vyvolávajú veľké rozpaky, a to i napriek očakávaným prísľubom pomoci zo zahraničia.

Je zrejmé, že zničené originály sa nebudú dať plnohodnotne nahradiť. Samozrejme, mnohé sa bude dať do určitej miery zreštaurovať, zrekonštruovať, nahradiť kópiami. Výsledok fanatického besnenia a nekultúrnosti v XXI. storočí je však smutnou vizitkou ľudstva a neúprosným obrazom toho, že vzdelanie, tolerancia, poznanie a rešpektovanie iných kultúr i kultúry všeobecne je základným atribútom slušného spolužitia...

Pripájame video, ktoré dokumentuje stav Palmýry ihneď po vyhnaní islamistov z Daíšu:

107857
Youtube

Zdroj: Associated Press youtube kanál

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím