Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
28. máj 2020
11
2452

Čerešne Living

Nová mestská štvrť na bratislavských Poliankach.
Čerešne Living
Autori: Ing. arch. Tomáš Šebo, Mgr. arch. Igor Lichý, Ing. arch. Juraj Mihálik, Ing. arch. Emanuel Zatlukaj, Prof. akad. arch. Imrich VaškoSpolupráca: Branislav Piliš, Ing. arch. Martina Krajmer MatušováInvestor:  ITB DevelopmentNávrh: 2016 - 2016Realizácia: 2016 - 2019Adresa: Ulice Polianky a Pod Čerešnami , Bratislava, SlovenskoPublikované: 10. jún 2020

Obytný súbor Čerešne Living vyrástol na doteraz neurbanizovanom území - na Poliankach (medzi Patrónkou, Kramármi, Karlovou Vsou a Dúbravkou). V "zabudnutej" lokalite neprístupných záhrad a priemyselnej infraštruktúry. Prezentovaná prvá etapa projektu sa v nasledujúcich rokoch rozšíri o novú zástavbu v západnej časti parcely, ktorá nadviaže na nastavené usporiadanie vnútroblokov. 

Dokončená prvá etapa projektu pozostáva z:

8 samostatných obytných blokov
179 jedno až päťizbových bytov
250 parkovacích miest
5 obchodných priestorov a recepcie

Situácia
Situácia

Obytné domy Čerešní sa snažia prispôsobiť úžitkovým a estetickým kritériám rezidentov. Vo vnútrobloku prvej časti komplexu je vytvorený poloverejný, otvorený pobytový priestor určený na oddych a trávenie voľného času. Komunitné záhrady, klubovňa, ale tiež detské a krosfitové ihriská sú navrhnuté za účelom formovania susedských vzťahov. Každý objekt je komponovaný samostatne. Cieľom bolo dosiahnuť rôznorodosť prostredia, ako protiklad k súkromiu a intimite obytných priestorov, ktoré sú obohatené o rôzne formy predzáhradiek, balkónov a terás so zeleňou a stromami.

Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 3. NP
Pôdorys 3. NP
Rez
Rez

Priestorovú skladbu tvorí vertikálne vrstvenie podzemného parkovania, verejného obchodného parteru + poloverejného vnútrobloku, obytných podlaží, až po rozmanitú konfiguráciu strešných terás mezonetov a "parazitu" s panoramatickým výhľadom.

Zelené plochy Čerešní sú podľa slov architektov inšpirované bratislavskými čerešňovými záhradami, ktoré boli charakteristické pre okolie projektu. Motívy čerešňových stromov a kvetov sú interpretované v architektonických detailoch a grafickom dizajne. Komplex je dotvorený výrazným dielom - architektonickou štruktúrou červeného „cloudu“. Čerešne sa postupne rozrastajú do mestského prostredia s rôznorodými typológiami bývania.

Poloha diela

Ing. arch. Tomáš Šebo
Mgr. arch. Igor Lichý
Ing. arch. Juraj Mihálik
Ing. arch. Emanuel Zatlukaj
Prof. akad. arch. Imrich Vaško

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím