Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

For interior
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
23. jún 2017
0
1498

Obnova časti Námestia slobody v Prievidzi

Rekonštrukcia pešej zóny v centre mesta. Realizovaný výsledok architektonickej súťaže.
Obnova časti Námestia slobody v Prievidzi
Autori: Ing., Ing. arch. Marian Trcka, Ing. arch. Branislav Lackovič, Ing. arch. Jaroslav TarajčákInvestor: Mesto PrievidzaZastavaná plocha: 3.000 m²Investičný náklad: 416 000,- €Návrh: 2013 - 2014Realizácia: 2015 - 2016Adresa: Námestie slobody , Prievidza, SlovenskoPublikované: 26. jún 2017

Zámerom mesta (i predmetom zadania) bolo oživiť „hornú“ časť Námestia slobody v samom centre Prievidze fontánou a prilákať tak ľudí z nákupných centier naspäť do mesta. Celý proces od prvotnej myšlienky investora až po realizáciu prebiehal plynulo. Príklad ako by sa verejné zákazky mali v praxi riešiť.

Dielo podrobnejšie predstavujú autori:

Realizovaný projekt vychádza z nášho víťazného návrhu vo verejnej anonymnej architektonickej súťaži vypísanej Slovenskou komorou architektov. Tej predchádzala analýza mesta a hľadanie vhodnej funkcie a náplne nového priestoru.

Foto: txt architekti

Pešie ťahy a bezbariérovosť riešenia

Jedným z hlavných problémov riešeného územia a jeho napojenia na okolie bola terénna nerovnosť a výškové rozdiely medzi jednotlivými časťami, ktoré sa prekonávali pomocou schodísk. Zároveň chýbalo vhodné prepojenie v smere z ulice Štefana Moyzesa. Z uvedených dôvodov sme preto v našom návrhu systém pôvodných peších prepojení upravili a doplnili. Spojovacie chodníky v rámci dosiahnutia bezbariérovosti sme zmenili zo schodiskových na rampové. Ako schodiskové sme ponechali iba schody po západnej strane Pomníka padlých účastníkov SNP. Na východnej strane od pomníka, sme schodisko upravili a doplnili ho o bezbariérovú rampu. Vďaka tomu je priestor „horného“ námestia ľahko prístupný aj seniorom so zníženou schopnosťou pohybu ako aj imobilným občanom. Zároveň sa zlepšila aj vzájomná priechodnosť medzi hornou a dolnou časťou námestia. V diagonálnom smere bolo doplnené nové prepojenie z ulice Štefana Moyzesa (severozápadný roh územia), ktoré tak skracuje peší ťah a vizuálne láka obyvateľov k posedeniu v parčíku.

Foto: txt architekti

Vodný prvok

Centrálny priestor je tvorený veľkou fontánou, ktorá spĺňa požiadavky zadané v súťažných podmienkach. Vodný prvok nemal byť klasická fontána s vodnou plochou a pár tryskami, ale väčšia plocha z kamennej dlažby zaujímavo riešená a členená s množstvom trysiek striekajúcich vodu do väčšej výšky, čím by vznikla rozprášená vodná clona s predpokladom efektívnej prevádzky, obkolesená sedením a pôvodnými mohutnými stromami po obvode. Fontána je preto rozdelená do viacerých zón aj keď svojim stvárnením vytvára jeden prvok. Zo strany od Trojičného stĺpa je „trysková zóna“ – časť s viacerými tryskami, ktoré budú striedavo vystrekovať a medzi ktorými je možný pohyb osôb. Smerom k západnej časti námestia sa fontána postupne premieňa na plytkú „bazénovú zónu“ – voda sa tu zdržiava a môže slúžiť pre brodenie v sparných letných dňoch. Na západnom konci fontány je umiestnená obojstranná kamenná lavička, ktorá k ponoreniu chodidiel do fontány priamo vyzýva. Bazénová zóna obsahuje jednu trysku, schopnú vytrysknúť vodu do výšky 10m, umiestnenú medzi lavičkou a ostrovčekovým prechodom. V nočných hodinách sú trysky podsvietené LED osvetlením a kamenná lavička líniovým LED pásom, ktorý sa zrkadlí v hladine. Tvarovo návrh riešenia vodného prvku vychádzal z pôvodnej filozofie riešenia námestia, keďže sme fontáne ponechali tvar podobný pôvodnému kvetinovému záhonu.

Pôvodnú dlažbu sme v návrhu nahradili dlažbou z veľkoformátovej žltej žuly, ktorá farebne ladí k pieskovcovému pomníku, a z kociek bielej žuly o veľkosti 10x10 cm, ktoré doplňujú jemnosť farebného výberu, keďže investor sa chcel vyhnúť tmavým dlažbám.

Foto: txt architekti

Voľnočasové funkcie

Vzhľadom na to, že v letných a teplejších obdobiach má riešený priestor vďaka svojmu charakteru a umiestneniu v rámci mesta slúžiť ako priestor oddychu a miesta voľnočasových aktivít celej škály vekových skupín, navrhli sme východne od pomníka rozšírenie schodiska, na ktorom sme umiestnili sedenie, ktoré môže vďaka svojmu výhľadu na južnú časť Námestia slobody slúžiť aj ako hľadisko pre väčšie podujatia alebo len komornejšie prezentácie.

Foto: txt architekti

Zeleň

Pôvodné ihličnaté stromy, ktoré narúšali priestor sme odstránili a vyniknúť tak mohli košaté lipy v zadnom pláne kompozície námestia. Dreviny sme doplnili o dva červené javory, ktoré sme umiestnili do nového schodiska východne od pomníka. Tie budú po pár rokoch v letných mesiacoch poskytovať ľuďom sediacim na schodoch príjemný tieň. Kvetinové záhony, ktoré boli dominantou pôvodného námestia sme presunuli na severovýchodný cíp námestia k morovému stĺpu.

Autor: archív Mesto Prievidza

Mobiliár

Mobiliár je navrhnutý v minimalistickom duchu, aby nekonkuroval ostatným prvkom námestia. Všetky lavičky sú atypové. Či už je to kamenná lavička fontány oživená zeleňou, drevené lavičky po obvode dlažby ako aj drevené lavičky v schodisku sú v nočných hodinách podsvietené LED osvetlením. Ostatné prvky mobiliáru ako odpadkové koše a lampové osvetlenie, sme navrhli od výrobcu mmcité.

Foto: txt architekti
Foto: txt architekti
Situácia - kladačský plán
Situácia - kladačský plánAutor: txt architekti
Výkres atypového mobiliáru (kamenná a drevená lavička)
Výkres atypového mobiliáru (kamenná a drevená lavička)Autor: txt architekti
Námestie slobody pred rekonštrukciou
Námestie slobody pred rekonštrukciouFoto: txt architekti

Súťažné panely z roku 2013:

Podklady: txt architekti

Poloha diela

Ing., Ing. arch. Marian Trcka
Ing. arch. Branislav Lackovič
Ing. arch. Jaroslav Tarajčák

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím