Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

PREFA Slovensko s. r. o.

Ladislava Dérera 2749/2
Bratislava - mestská časť Nové Mesto

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
5. január 2022
0
599

Prechádzka nad lomom, Horní Bečva (ČR)

Sprístupnenie priestoru bývalého pieskovcového lomu, ktorý sa týči nad priehradou rieky Bečva.
Prechádzka nad lomom, Horní Bečva (ČR)
Autori: Daniel Baroš, Ondřej Nečaský, Zdeněk StrnadelSpolupráca: Josef Pacula (statika), Jaroslav Juráček (grafický design)Investor: obec Horní BečvaPlocha pozemku: 1 km chodníkaZastavaná plocha: 3 x 7,3 m²Podlažná plocha: 3 x 7,3 m²Návrh: 2018 - 2020Realizácia: 2020 - 2021Adresa: 65, Horní Bečva , Česká republikaPublikované: 8. január 2022

Sieť nových trás prirodzene pracuje s terénom a reaguje na okolitú krajinu. Drobné architektonické intervencie dopĺňajú dôležité body v lokalite.

Vyhliadka na bývalom lome sa nachádza v Chránenej krajinnej oblasti Beskydy, vo východnej časti chotára obce Horní Bečva. Kopec je vklinený do hlavného údolia rieky Bečva. Zalesnený vrchol sa týči nad ľavým brehom toku, v blízkosti rekreačnej vodnej nádrže Horní Bečva. Južnú časť kopca tvorí nestabilná stena bývalého pieskovcového lomu. Areál je obklopený rozptýlenou zástavbou rodinných domov a rekreačných objektov. 

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Sieť nových peších trás sprístupnila vrcholové partie kopca.“Snažili jsme se jemně rozvinout a doplnit stávající kvality místa (skalní vrcholové partie, lom, různorodý lesní porost, výhledy). Svahy a vrcholek kopce je nyní dostupný třemi vyhlídkovými stezkami, které propojují hlavní místa výhledů a vytvářejí novou okružní cestní síť, jež se napojuje na blízkou komunikaci a přilehlé parkoviště před kamenolomem,” vysvetľujú zvolený koncept architekti.

Miernejšia trasa vedie novo vysadeným lesom, s miestnymi druhmi drevín. V sedle pod skalným vrcholkom návštevníci vstupujú na malú vyhliadkovú piknikovú platformu. “Vyhlídková plošina je vymezena od okolí nízkými suchými zídkami (základy domu), které vytvářejí rovinu mírně vyčnívající z rostlého terénu. Zídky slouží také k posezení a vyhlídce západním směrem do údolí Bečvy přes přehradní nádrž,” dopĺňajú autori.

Strmšia trasa vedie kúsok za korunou lomu. V polovici stabilnej lomovej hrany je vykonzolovaná kovová vyhliadková lávka s podlahou z pororoštu. Malá vyhliadka tvorí odpočinkový bod pri výstupe prudkým svahom a zároveň návštevníkom sprístupňuje priamy pohľad na stenu lomu.

Cieľom je vrcholová časť kopca. Z dramatického terénu vystupujú tri vyhliadkové objekty - subtílne odhmotnené kocky. “Objekty jsou umístěné do stávající terénní modelace mezi balvany. Terén nemají narušit. Jsou jen architekturou vymezeným volným prostorem, který má vybízet k zastavení a spočinutí uprostřed lesa,” opisujú svoj zámer architekti. Hlavná vyhliadka je umiestnená priamo na vrchole a otvára výhľad cez lomovú stenu do okolitej krajiny lúk a strání. Zvyšné dva vyhliadkové body slúžia na posedenie s pohľadom do smrekového a borovicového lesa.

Na vybudovanie spevnených a nespevnených chodníkov a oporných múrikov využili architekti ako stavebný materiál kameň priamo z lomu. Chodníky sú doplnené mobiliárom s dubového dreva. Hranu lomu vymedzujú jednoduché dubové koly a lanové zábradlie. Nosná konštrukciu objektov je montovaná z profilov zo žiarovo pozinkovanej ocele. Všetky diely zjednocuje čierny náter. Konštrukciu podlahy a stropov tvoria drevené fošne. Ploché strechy vyhliadok pokrýva extenzívna zeleň. 

Situácia
Situácia
Pohľad - hlavná vyhliadka
Pohľad - hlavná vyhliadka
Pohľad - vyhliadka do smrekového lesa
Pohľad - vyhliadka do smrekového lesa
Schéma konštrukcie - rozložená axonometria
Schéma konštrukcie - rozložená axonometria
Rez - skalná lávka
Rez - skalná lávka
Vrchol - koncepčná skica
Vrchol - koncepčná skica
Celok - koncepčná skica
Celok - koncepčná skica
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Materiály:

  • oceľ – nosná konštrukcia lávky, nosná konštrukcia rámov vyhliadkových kociek
  • drevo – nosná konštrukcia podláh a stropov vyhliadkových kociek, mobiliár, oplotenie
  • kameň – oporné múriky, dláždenie ciest
  • drvené kamenivo – chodníky

Autor: henkai architekti, ateliér zahrada-park-krajina
Podklady: Linka, Pavel Míček Architects
Fotografie: BoysPlayNice

Poloha diela

Daniel Baroš
Ondřej Nečaský
Zdeněk Strnadel

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím