Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
19. august 2021
1
686

Konverzia tubusu veternej elektrárne a transformátorovne na rozhľadňu s turistickým infocentrom, vrch Šibeník, Nový Hrádek

Dominanta v krajine s novým využitím.
Konverzia tubusu veternej elektrárne a transformátorovne na rozhľadňu s turistickým infocentrom, vrch Šibeník, Nový Hrádek
Autori: Ing.arch. Pavel Suchý (autor), Ing. Pavel Ježek (spoluautor)Spolupráca: Bc. Zdeněk Drašnar (spolupráca)Investor: Městys Nový HrádekNávrh: 2014 - 2020Realizácia: 2020 - 2020Adresa: Nový Hrádek 90 , Česká republikaPublikované: 4. september 2021

Realizácia sa dostala do užšieho výberu medzinárodnej poroty v rámci aktuálneho ročníka Českej ceny za architektúru.

Úspešný projekt odštartovala architektonická súťaž “Rozhledna na Šibeníku”, v ktorej v roku 2014 zvíťazil návrh architekta Pavla Suchého. Cieľom vyhlasovateľa bola prestavba posledného z tubusov veternej farmy, ktorú odkúpila obec Nový Hrádek s víziou realizácie rozhľadne. Prototyp turbín z roku 1995 totiž nebol nikdy spustený do ostrej prevádzky z dôvodu nadmerného hluku.  

Požiadavka na minimalizovanie nákladov budúceho projektu prispela k víťazstvu návrhu založenom na rozsiahlom využití existujúceho stavebného základu. Zvolený prístup plynie celým projektom – od celku až po detail. Neoddeliteľnou súčasťou interiéru je napríklad repasovaný mobiliár zo 60. rokov. Realizácia rozhľadne na Šibeníku, ktorý je súčasťou turistickej trasy česko-poľskej hrebeňovky, bola financovaná prevažne z európskych dotácií.

Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Situácia
SituáciaAutori: ABM architekti + PROJECTICON
Nevyužitá veterná elektráreň bola na Šibeníku postavená v roku 1995. Súkromné ​​zariadenie nebolo nikdy sprevádzkované. Fotografia zachytáva priebeh demontáže.
Nevyužitá veterná elektráreň bola na Šibeníku postavená v roku 1995. Súkromné ​​zariadenie nebolo nikdy sprevádzkované. Fotografia zachytáva priebeh demontáže. Zdroj: archív Nový Hrádek
Víťazný súťažný návrh z roku 2014
Víťazný súťažný návrh z roku 2014Autori: Pavel Suchý a Petr Bouřil

Pôvodná transformátorovňa prešla stavebnými úpravami, vrátane prístavby, realizácie nového obvodového plášťa, a modernizácie technologickej infraštruktúry. K objektu zo severozápadnej strany pribudla nízka prístavba technického bloku, potrebného na prevádzku infocentra a pôvodný tubus veternej turbíny navýšila technická nadstavba pre telekomunikačné technológie. 

Prevádzku definujú tri trakty. Plochu určenú pre návštevníkov dopĺňa  potrebné zázemie a spomínaný technologický blok. Terasa nad stredným traktom plynulo prechádza do lávky, vedúcej na rozhľadňu. 

Konštrukčné riešenie prístavby vychádza z pôvodnej skladby. Stropné konštrukcie tvoria spriahnuté plechobetónové dosky, strecha aj fasády sú prevetrávané. Montované prvky rozhľadne a lávky sú žiarovo pozinkované. 

Výkresová dokumentácia
Výkresová dokumentáciaAutori: ABM architekti + PROJECTICON

Návrh pôvodne počítal s opláštením strechy aj fasád zo zinkového plechu, ktorý bol následne v rámci úspor nahradený falcovanými hliníkovými pásmi. Návrh sledoval jednotný výraz nového celku transformátorovne a pozinkovaných konštrukcií rozhľadne. Tubus v exponovanom prostredí chráni metalický náter.

Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák

Návštevnícka trasa vedie cez infocentrum na galériu, ďalej cez vyhliadkovú terasu a lávku na rozhľadňu. 

Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák

Hliníkové rámy zasklenia, brúsené betónové podlahy a cementové štuky, dopĺňa v interiéri prírodná kresba dreva a spomínaný repasovaný mobiliár. 

Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák

Poloha diela

Ing.arch. Pavel Suchý
Ing. Pavel Ježek
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím