Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

VELUX

Tepelnoizolačné parametre vyhovujú...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

MINIMAL / MAXIMAL – kovanie v minimalistickom dizajne

Material & Technology s.r.o. – M&T (výrobca)
Material & Technology s.r.o. – M&T (distribútor)

ISOVER STOPVAP 90

Parozábrana pre difúzne uzatvorené konštrukcie...

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
20. august 2021
1
487

DADA Distrikt, Brno

Konverzia brnianskeho industriálu.
DADA Distrikt, Brno
Autori: Alexandra Georgescu, Tomas Kozelsky, Viktor Odstrčilík, Lenka Kostíková, Oleksandr Voropai, František Košńar, Martina Pappová, Kateřina BaťkováSpolupráca: Radka Vašut (interiér)Investor: DADA DistriktZastavaná plocha: 1600 m2Podlažná plocha: 6000 m2Obostavaný objem: 25 000 m3Návrh: 2019 - 2019Realizácia: 2019 - 2020Adresa: Sekaninova 3, Brno - Husovice, SlovenskoPublikované: 7. september 2021

Realizácia sa dostala do užšieho výberu medzinárodnej poroty v rámci aktuálneho ročníka Českej ceny za architektúru.

Výrobná a skladová budova prešla pod vedením ateliéru KOGAA studio náročnou konverziou na polyfunkčný objekt, spájajúci kancelárske priestory s loftovým bývaním. Projekt zaujme v stredoeurópskom kontexte neobvyklým systémom komunitného financovania a prevádzky podobným princípu baugruppe. Citlivá rekonštrukcia vo veľkej miere zachovala historickú podobu objektu v susedstve brnianskej zbrojovky. Projekt na nábreží rieky Svitava patrí medzi prvé impulzy revitalizácie územia.

Foto: Kubicek studio
Foto: Kubicek studio
Foto: Kubicek studio
Foto: Kubicek studio
Foto: Kubicek studio
Foto: Kubicek studio
Foto: Kubicek studio
Situácia
SituáciaAutor: KOGAA studio

Celkový obostavaný priestor 25 000 m3 tvoria štyri podlažia s výmerou 1 500 m2. Retenčná schopnosť zelenej strechy pomáha znižovať nápor v záplavovom území Q100. 

“ V  DADA districtu jsme první analyzovali hlavní nosnou konstrukci a snažili se ji očistit do její nejelementárnější a tedy i nejsilnější podoby. Následně nám tento proces rozkrýval možnosti jejího doplnění a odlehčení, což je moment, kdy začínáme tvarovat dispoziční řešení. V případě adaptace existující budovy je důležité nechat se vést objektem a přizpůsobit se jeho esenci. Opačný postup je vykoupen nepřiměřenou cenou rekonstrukce, nebo sníženou provozuschopností záměru,” vysvetľujú svoj prístup architekti z ateliéru KOGAA studio.

Pôdorys suterénu
Pôdorys suterénuAutor: KOGAA studio
Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemiaAutor: KOGAA studio
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPAutor: KOGAA studio
Pôdorys 3. NP
Pôdorys 3. NPAutor: KOGAA studio
Pôdorys strechy
Pôdorys strechyAutor: KOGAA studio

Architekti využili racionálny konštrukčný rámec priemyselnej stavby a v súlade s požiadavkami pamiatkovej ochrany zachovali charakteristický ráz fasád. Ich rekonštrukcia podčiarkla pridanú hodnotu projektu. K pôvodnému objemu pribudol zaoblený nárožný vstup, ktorý prepája suterén s dianím v okolí.

 

Juhozápadný pohľad
Juhozápadný pohľad
Juhovýchodný pohľad
Juhovýchodný pohľadAutor: KOGAA studio
Rez A-A
Rez A-AAutor: KOGAA studio
Rez B-B
Rez B-BAutor: KOGAA studio
Axonometria
AxonometriaAutor: KOGAA studio
Štúdia - pracovný model
Štúdia - pracovný modelAutor: KOGAA studio

Paralelne s návrhom adaptácie objektu vznikal ekonomický model projektu, ktorý ďalej upresňoval a formoval zadanie. 

“Samotné zadání podtrhovalo industriální estetiku, jako přidanou hodnotu. To je například důvod, proč se ani na vteřinu nespekulovalo o odstranění výtahového pojezdu ve dvoře objektu, který se stává skulpturou zmražené historie místa,”  dopĺňajú na záver autori.

Foto: Quali Bau
Foto: Quali Bau
Foto: Quali Bau
Foto: Quali Bau
Foto: Darina Cisneros
Foto: Quali Bau
Foto: Quali Bau
Foto: Quali Bau

Podklady: KOGAA studio

Poloha diela

Alexandra Georgescu
Tomas Kozelsky
Viktor Odstrčilík
Lenka Kostíková
Oleksandr Voropai
František Košńar
Martina Pappová
Kateřina Baťková
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím